Războiul bate la porţile Doneţkului

Prima rachetă a căzut în grădină. A treia a aruncat în aer trotuarul din fața porții casei, care s-a răsucit în urma exploziei, dar a doua a lovit pridvorul de la intrare, proiectând o schijă în spinarea soției lui Vladimir Piskunov.Ea nu a supraviețuit, relatează într-un reportaj de la fața locului agenția de presă France Presse.

Sâmbătă, spre ora 16:00, o ploaie de rachete s-a abătut asupra acestui cartier periferic din Mariinka, orășel ocupat de rebelii proruși și limitrof suburbiilor vestice ale Donețkului, marea metropolă din estul Ucrainei aflat sub controlul separatiștilor.

În strada Liubovici, o casă a ars în întregime. Un capăt de pat din fier înnegrit iese din ruinele încă fumegânde. Patru persoane au murit, ucise de bombardamentul de sâmbătă, potrivit mărturiilor culese duminică.

Un focos de rachetă este încă înfipt în sol aici. Potrivit unghiului, el pare să indice faptul că tirul venea din sud, acolo unde sunt poziționate forțele guvernamentale ucrainene, scrie France Presse.

Cele două tabere dau vina una pe alta pentru responsabilitatea bombardamentelor, dar pentru Vladimir Piskunov, care arată în sufrageria sa o serie de schije metalice din oțel și lungi de câțiva centimetri, nu există nici cea mai mică îndoială.

Petro „Poroșenko (președintele ucrainean) și armata îmi vor da socoteală pentru asta”, lansează el cu o mânie rece. „Eu sunt un simplu muncitor, dar acum îmi voi îngropa soția și mă voi lupta. Cum să trăim împreună după aceasta?”.

Acest miner de 39 de ani și soția sa, care avea 32 de ani, au făcut-o să plece pe fiica lor de 12 ani la părinți, din motive de siguranță, iar ei au rămas să păzească locuința.

Potrivit angajaților spitalului regional din Donețk, opt victime ale atacului de sâmbătă au fost transportate la morgă, în majoritate femei. Și cel puțin trei răniți au fost spitalizați în stare gravă.

Autoritățile separatiste au semnalat șase morți într-un precedent bombardament asupra Mariinkăi în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Aleksandr, care preferă să nu-și spună numele de familie, trece într-o mașină. Nici el nu are îndoială asupra originii tirurilor. „Ei (forțele guvernamentale) au bombardat civili care nu aveau nicio vină. Pentru ce?”

Niciun obiectiv militar evident nu era vizibil duminică dimineața în cartier și locuitorii asigură că nu a existat nici în cursul atacului, chiar dacă Mariinka este situată în zona rebelă.

Valetina a părăsit cartierul sâmbătă cu puțin timp înainte de ora atacului. Această pensionară din poliție se întoarce acasă pentru a evalua pagubele, sub șocul că războiul a putut să lovească astfel centrul mediului său cotidian.

„Fiul meu și fiica mea au plecat, eu îi înțeleg, dar cred că datoria mea este să rămân”, spune ea. Cu lacrimi în ochi, ea este convinsă de responsabilitatea Kievului. „Ceea ce face Poroșenko nu este bine”, mai adaugă ea, citată de agenția de presă menționată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata