Războiul cibernetic dintre serviciile secrete americane şi chineze se ascute

Războiul invizibil purtat în spațiul cibernetic de serviciile secrete americane și chineze se intensifică, scrie marți cotidianul rus Nezavisimaia gazeta, citat de Ria Novosti.

Departamentul pentru securitate internă al Statelor Unite (Department of Homeland Security — DHS) a avertizat săptămâna trecută că hackerii chinezi au reușit să pirateze calculatoarele în care sunt stocate informații despre ansamblul personalului guvernului federal american. Anterior, autoritățile americane au arestat în Canada un om de afaceri chinez suspectat de sustragerea unor informații militare confidențiale.

Conform surselor de la Washington, hackerii chinezi au încercat să obțină în mod special informații legate de persoanele candidate pentru posturi ce necesită obținerea autorizației pentru acces la documente clasificate. Aceste cereri trec prin sistemul informatic e-QIP, solicitanții fiind obligați să răspundă la o serie de întrebări, precum cele privind contactele cu străinii, fostele locuri de muncă, resursele financiare proprii sau să precizeze alte detalii ce trebuie avute în vedere, cum ar fi de exemplu consumul anterior de stupefiante.

Un responsabil din cadrul DHS susține că acest atac cibernetic chinez a fost detectat și oprit, iar hackerii nu și-au atins obiectivul. Totuși, secretarul american de stat, John Kerry a reacționat cu această ocazie și a acuzat serviciile secrete chineze că încearcă să provoace pagube societăților americane.

Pentru a se apăra de acțiunile de spionaj informatic, Statele Unite dispun de o unitate specială de luptă cibernetică. Datorită acesteia s-a reușit arestarea omului de afaceri chinez Su Bing, acuzat de autoritățile americane de piratarea sistemelor informatice ale companiilor care lucrează pentru Pentagon. Pe lista societăților vizate de agentul chinez se numără și Boeing. Colaborând cu doi hackeri în perioada 2009-2013, el ar fi încercat să culeagă informații despre avioanele de vânătoare F-22 și F-35, precum și despre avionul militar de transport C-17.

De asemenea, profitând de influența lor politică internațională, autoritățile americane au reușit să aresteze mai mulți cetățeni ruși în alte state. Printre ei se numără și Roman Seleznev, fiul deputatului Valeri Seleznev, reținut de serviciile americane în Maldive și transferat apoi pe insula Guam, acțiune calificată de Ministerul rus de Externe drept ‘răpire’.

Cât despre reacția chineză, guvernul de la Beijing afirmă că americanii folosesc hackeri pentru a spiona liderii politici chinezi în timpul deplasărilor externe și companiile chineze, un exemplu fiind societatea Huawei. În plus, oficialii chinezi susțin că Statele Unite au depășit de mult timp toate celelalte state la capitolul spionaj cibernetic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata