Realităţile industriei cărnii din România: Reducerea TVA şi susţinerea promovării produselor româneşti la export

Reducerea TVA la carne și produse din carne, diminuarea birocrației și susținerea industriei alimentare pentru promovarea produselor românești la export au fost printre subiectele dezbătute și analizate „cu patos”, timp de două zile, de către autorități și mediul de afaceri din România, în cadrul unui seminar dedicat în totalitate acestui sector care rulează anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.

Discuțiile s-au axat și pe modele de business aplicate de producătorii de profil din România, dar și pe integrarea producției, în vederea creșterii profitabilității operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfășoară o activitate în sectorul de producere și procesare a cărnii, care s-au evidențiat pe piața internă prin integrarea producției și ca model de business.

Anul 2015 se prefigurează a fi un reper important pentru producătorii și procesatorii români de carne, mai ales că proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare și vor avea prioritate la finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020. 

Reprezentanții autorităților susțin orientarea producătorilor români din sectorul agroalimentar către integrarea producției, mai ales că Ministerul Agriculturii a introdus în noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi în vederea trecerii către producția pentru piață și înființarea de centre de procesare vor avea numai de câștigat.

‘Producătorii români evoluează într-o piață europeană extrem de competitivă, care astăzi este afectată de embargoul rusesc. De aceea, operatorii români trebuie să găsească o formulă prin care să se adapteze mai bine cerințelor pieței. Din punct de vedere al producției vegetale, situația la zi este mai bună comparativ cu anii precedenți și avem un plus de producție, care ar trebui să se transforme în produse cu valoare adăugată mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor să își garanteze veniturile”, a susținut secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Din păcate, producțiile bune din sectorul vegetal au fost exportate ca materie primă și din acest punct de vedere trebuie schimbată viziunea pentru dezvoltarea fiecărui sector în parte.

„Trebuie să găsim, alături de producători, soluții pentru integrarea producției vegetale și pentru a scurta lanțul de producție, de la fermă la consumator, astfel încât să devenim mai competitivi, în special pe piețele externe. Trebuie să ne concentrăm pe integrarea producției, pe procesare, astfel încât România să câștige de pe urma exporturilor de produse procesate. Totodată, trebuie să creștem capacitatea internă de producție și în sectorul zootehnic și de stocare, dar și să găsim noi mecanisme de reacție rapidă în caz de criză, fie că vorbim de restricții la export sau de apariția unor boli sau dăunători’, consideră oficialul MADR.

Dezvoltarea pe verticală — sau mai bine zis proiectele integrate (producție, procesare, distribuție) — asigură, pe lângă un flux constant de materii prime pentru societățile prelucrătoare, o reducere a costurilor de producție și o mai bună gestiune a stocurilor, toate acestea reflectându-se în final într-un plus de valoare ce conferă unei companii avantajul de a fi competitivă, dar și de a fi capabilă să răspundă cerințelor din ce în ce mai exigente ale pieței și ale consumatorilor, susțin la unison operatorii din industrie.

Datele oficiale prezentate arată că producția zootehnică a totalizat anul trecut peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totală a producției agricole, fiind un sector extrem de important în industria alimentară românească, însă unele dintre aceste cifre au fost contestate de reprezentații crescătorilor de porci din România.

„Industria alimentară este un sector important în condițiile în care aduce profit și plus valoare la nivel național. Sectorul de zootehnie a fost în 2013 de peste 25 de miliarde de lei, adică 36,7% din valoarea producției agricole. Efectivele de animale au crescut în perioada 2011-2013 cu 7% la porcine, 12% la bovine și cu 3% la păsări, în timp ce producția de carne s-a majorat cu 12,5% la vită, cu 7% la porc și cu 12,6% la pasăre”, a spus Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În replică, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) consideră că Ministerul Agriculturii, Institutul Național de Statistică (INS) și Eurostat prezintă cifre total diferite, mai ales în domeniul pe care îl patronează. Ioan Ladoși recunoaște însă că nici sectorul de profil nu are date 100% exacte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata