Rechinii din recifurile de corali tolerează mai uşor acidificarea oceanelor

Rechinii din recifurile de corali, precum cei din specia Hemiscyllium ocellatum, pot să tolereze mai ușor creșterea nivelului de CO2 din oceane fără să sufere vreun impact fizic evident, potrivit unui studiu publicat joi în Australia și preluat de EFE.

Efectele acidificării oceanelor asupra speciilor marine în următorul secol este una din chestiunile care preocupă oamenii de știință, care atribuie acest fenomen poluării apelor de emisiile unor gaze precum CO2.

Pentru a măsura impactul acidificării, cercetătorii de la Centrul de Excelență a Studiilor privind Bariera de Coral de la Universitatea James Cook din Australia, au expus un grup de rechini din această specie la cantități mari de CO2, considerând că acesta va fi nivelul poluării la sfârșit de secol.

„Am evaluat sistemul respirator al rechinilor măsurând de cât oxigen au nevoie pentru a-și menține funcțiile de bază în contextul condițiilor impuse de experimentul nostru”, a explicat Jodie Rummer, coautoare a studiului.

Cercetătorii au descoperit că rechinii își reglează sistemul respirator pentru a combate nivelurile de aciditate din corpurile lor și că nu sunt afectați de cantitățile mari de CO2.

Philip Munday, alt coautor al studiului, a precizat că adaptarea fiziologică a rechinilor, care le permite să trăiască în condițiile specifice recifurilor de coral, unde se confruntă cu o creștere naturală a nivelului de CO2, îi ajută să tolereze mai ușor acidificarea oceanelor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata