Recoltă mai mică de struguri pentru vin în 2014, însă calitatea ar putea fi una de excepţie

Patronatul Național al Viei și Vinului (PNVV) estimează pentru 2014 o diminuare a recoltei de struguri cu 25%, comparativ cu anul 2012, din cauza precipitațiilor și grindinei, ceea ce va influența și producția totală de vin, însă calitatea ar putea fi una „de excepție” dacă vremea călduroasă se va menține și în perioada următoare.
„Avem un an atipic. 2014 este un an cu o producție diminuată față de 2012 cu 25%. Vreau să punctez că anul 2013 a fost un an cu o producție de struguri și de vin foarte mare și de aceea nu facem referire la anul de producție 2013. Au fost regiuni viticole afectate de grindină, cu preponderență Banat, Mehedinți, Drăgășani și Tulcea. Precipitațiile au fost duble cantitativ față de anul precedent, iar acest lucru a îngreunat campania agricolă în general, de la tratamente până la cules. Culesul strugurilor este întârziat cu două săptămâni față de o perioadă normală”, a declarat, joi, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, într-o conferință de presă.

Pe de alte parte, calitatea vinului în 2014 ar putea fi una ridicată dacă vremea călduroasă se va menține pentru mai mult timp, a afirmat șeful PNVV.
„Vremea călduroasă a acestei toamne blânde, dar și diferențele importante de temperatură între perioada diurnă și cea nocturnă ajută strugurii și aromele să se dezvolte. Există șansa, dacă această toamnă frumoasă va continua, să avem un vin care să depășească așteptările. Deocamdată este o speculație pentru că nu știm cum va fi această toamnă, dar eu sper că va fi un an de excepție din punct de vedere calitativ”, a adăugat Gheorghe.

În ceea ce privește prețul vinului, directorul general al PNVV consideră că nu se justifică o creștere a prețului la raft indiferent de producția realizată în acest an, deoarece există stocuri suficiente din anul precedent.

„Chiar dacă față de anii precedenți tratamentele efectuate au fost mai multe, cu 2-3 tratamente, și a generat costuri mai mari de producție, cine va crește prețul la raft riscă foarte mult să pună presiune pe bugetele consumatorilor de vin. Eu nu prognozez o creștere de preț a vinului la raft. Afirmația o fac și pe fondul producției record din anul 2013 atât în România cât și la nivel european. Avem stocuri, sunt cramele pline de vinuri și nu cred că se justifică o creștere a prețului de vânzare. Toată lumea vrea să își maximizeze profitul, dar pe fondul crizei economice se încearcă soluții pentru eficientizarea costurilor. Vreau să repet că nu avem o producție foarte proastă, există doar o diminuare a producției, dar pe partea de calitate va fi un an bun”, a mai spus Gheorghe.

Datele statistice arată că anul 2013 a fost un an record din punct de vedere al producției de struguri și de vin. Dacă PNVV estima anul trecut în septembrie o producția de vin de peste 4 milioane de hectolitri, cu cel puțin 20% mai mare decât în 2012, MADR a publicat pe site o producție de vin de 5,11 milioane hectolitri.

Potrivit datelor INS, producția de struguri în 2013 a fost de 950.000 de tone cu 27% peste cea din 2012, cifrată la 746.000 tone. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata