Record de 83 de ţări reprezentate printre candidaţii la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

Un număr-record de 83 de țări au propus filme la cea de-a 87-a ediție a Premiilor Oscar, categoria cel mai bun film străin, a anunțat joi Academy of Motion Pictures Arts and Science, potrivit căreia ceremonia de decernare va avea loc la 22 februarie la Los Angeles, relatează AFP.

‘Kosovo, Malta, Mauritania și Panama candidează pentru prima dată’, a adăugat Academia, într-un comunicat.

Filmul ‘Câinele japonez’, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu (2013), este propunerea României la această ediție a Premiilor Oscar, categoria cel mai bun film străin.

Printre filmele francofone se numără ‘Mommy’, al canadianului Xavier Dolan, ‘Deux jours, une nuit’, o nouă frescă socială a belgienilor Jean-Pierre și Luc Dardenne, și ‘Saint-Laurent’, al francezului Bertrand Bonello, un fragment din viața marelui designer de modă francez.

Mai puțin convențional, filmul ‘Le promeneur d’oiseau’ al realizatorului francez Philippe Muyl va reprezenta China.

Nominalizările pentru Premiile Oscar, la toate categoriile, vor fi anunțate la 15 ianuarie.

La ediția precedentă, Franța a propus filmul ‘Renoir’ de Gilles Bourdos, dar trofeul a fost câștigat de lungmetrajul italian ‘La grande bellezza’ de Paolo Sorrentino.

Franța nu a mai primit un Oscar pentru cel mai bun film străin din 1993, când s-a evidențiat cu ‘Indochine’ de Régis Wargnier, cu Catherine Deneuve, amintește AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata