Referat DNA: Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare în dosarul retrocedărilor

Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare în dosarul retrocedărilor ilegale, potrivit referatului Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind propunerea de arestare preventivă a șase inculpați de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În document se arată că inculpați din dosarul retrocedărilor ilegale susțineau că vor lua legătura cu Attila Korodi pentru a interveni pe lângă directorul Romsilva, Adam Crăciunescu.

Procurorii arată că, în august 2014, Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc și Aurel Olari (persoană care a aderat la grup ulterior) intenționau să efectueze demersuri pentru a interveni pe lângă trei judecători care soluționau cererea de revizuire aflată pe rolul Tribunalului Sibiu în legătură cu respectivele retrocedări de păduri și terenuri.

„Pentru a realiza scopul urmărit de grup, respectiv punerea în posesie și apoi valorificarea prin vânzare a pădurii, constatând că inculpatul Adam Crăciunescu nu a dat curs solicitării, inculpatul Hrebenciuc Viorel discută cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discuție în mediu ambiental din 13 august 2014) despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitorul imediat apropiat pentru a-1 determina pe Crăciunescu să execute ordinele date. În această discuție, Hrebenciuc propune ca variantă efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sârbu Ilie: „Viorel Hrebenciuc: …?.., acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-1 calce pe cap..?”, au reținut anchetatorii.

În același context, discutând despre punerea în posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, Viorel Hrebenciuc i-a spus lui Bengescu: „Pot face presiuni pe ăia acolo că nu știu ce, merge în ședință peste ei. (…) Eu mâine după-amiază la 4 jumate vorbesc încă o dată… la Bacău, să văd dacă au primit vreun semnal. Și dacă n-a primit, te trimit la Crăciunescu să-i spună Crăciunescu că știe că ai avut o discuție și-i spune exact ce are de făcut. Ai înțeles? (…) Adică, o lucrăm… (…) Așa.” — arată procurorii.

În document se menționează că, având în vedere că promisiunile lui Viorel Hrebenciuc nu au dus la rezolvarea imediată a „problemei” grupului, având în vedere și problemele penale ale acestuia dintr-un alt dosar, în interiorul grupului au apărut persoane care dobândit un rol important, precum inculpații Sorin Iacob, Ioan Mătășel, zis Nelu, Iosif Kadas, Claudiu Bocan, Aurel Olari, Jănică Poenaru sau Andrei Poteacă.

„Din probe rezultă că acest grup extins are în desfășurare și alte „spețe” privind retrocedări de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate în mod ilegal, nu numai Domeniul Ghica (în Călărași, Sinaia, Buzău, Galați, Vâlcea, Suceava). Referitor la acest din urmă caz, numiții Kadas losif, Iacob Sorin Ioan și Mătășel Ioan au luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, Crăciunescu Adam, reușind să poarte o discuție cu acesta pe tema dorită„, se arată în referat.

Referitori la cei patru inculpați reținuți preventiv pentru care DNA a solicitat ÎCCJ luarea măsurii arestării preventive, respectiv Costin Bengescu, Iosef Kadas, Sorin Iacob și Jenică Poenaru, procurorii menționează că, din materialul probator administrat au rezultat date certe că, profitând de dorința suspectului Paltin Gheorghe Sturdza de a primi o sumă de bani în schimbul pădurii, au constituit/aderat la un grup infracțional organizat, făcând „orice demers necesar” pentru obținerea posesiei pădurii.

„Pentru aceasta s-a apelat la influența unor persoane din partide politice asupra conducerii instituțiilor/autorităților publice cu competențe în această punere în posesie, iar pe de altă parte s-a acționat pe plan local prin coruperea unor funcționari din cadrul Direcției Silvice Bacău. Trebuie subliniat că demersurile întreprinse au fost motivate și de urmărirea unui interes propriu, financiar, al membrilor grupului, respectiv un procent din prețul vânzării pădurii. În scopul coruperii funcționarilor publici, inculpații au fost dispuși ca din partea lor, din propriii bani, „să facă donații” pentru a convinge” funcționarii publici să le rezolve favorabil cererile”, se susține în document.

În referat este redată următoarea discuție:

Jănică Poenaru : V-ați gândit să-i lăsați suprafața aia cuiva …?…
Sorin Iacob: Depinde cât.
Jănică Poenaru: Să i-o donați.
Sorin Iacob: Depinde cât.
Jănică Poenaru: Păi… că se poate.
Sorin Iacob: Da, să zică cât. Deschis.
Jănică Poenaru: Că decât cu banul, care e periculos, o donație făcută pe nu știu ce neam al lui, de-a câta spiță…
Sorin Iacob: N-am nimica împotrivă… Dur să ne zică… Adică clar ei ne contestă un drept…?…”

În referat se subliniază faptul că inculpații au înțeles că, „pentru a avea rapid câștig de cauză, trebuie să acționeze la nivelul conducerii de vârf a Romsilva”, motiv pentru care, pe diferite căi, s-a încercat influențarea directorului acestei instituții, Adam Crăciunescu.

„Spre exemplu, inculpatul Bengescu discută cu Viorel Hrebenciuc despre posibilitatea influențării lui Crăciunescu prin intermediul suspectului Ilie Sârbu. Inculpații Iacob și Kadas afirmă că s-au deplasat personal la biroul lui Crăciunescu și acesta le-a promis o rezolvare favorabilă, iar inculpatul Poenaru Jănică a apelat la cunoștințele sale din ministere pentru a găsi „o cale bătută” pentru discuție privată cu inculpatul Crăciunescu Adam.

Sub protecția și pretextul unor mandate de reprezentare date de suspectul Sturdza, inculpații au efectuat orice fel de demers, inclusiv nelegal, pentru atingerea scopului grupului (dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență). Periculozitatea acestora rezultă și din modul concret de acțiune, de faptul că nu au limite, iar pentru atingerea scopului grupului au fost dispuși și au încercat să corupă orice funcționar sau demnitar din stat, inclusiv miniștri”, se mai arată în referat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata