Regia de Transport Timişoara aniversează 145 de ani de la apariţia în oraş a primului tramvai tras de cai

Regia de Transport Timișoara (RATT) marchează, marți, 8 iulie, 145 de ani de când primul tramvai tras de cai de pe teritoriul României de astăzi a apărut pe străzile urbei, printr-o invitație la un concert susținut de trupa de copii ‘Peregrinii’.

Din cauza numeroaselor șantiere din oraș, conducerea Regiei nu a mai scos pe traseu replica tramvaiului secular, ci a preferat să-i destindă pe timișoreni în aer liber, cu cântecele Timișoarei medievale.

‘Evenimentul marchează împlinirea a 145 de ani de la punerea în funcțiune a primului tramvai tras de cai de pe teritoriul actual al României, care a ieșit pe traseu în 8 iulie 1869. (…). Vrem să-i destindem puțin pe angajații noștri, fiind o sărbătoare locală a noastră, dar am decis să deschidem porțile și publicului’, a declarat Silvia Oprea, purtător de cuvânt al RATT.

La 8 iulie 1869, cochetul mijloc de transport, construit din lemn și tablă, la Viena, vopsit în maro și galben, putea să transporte 15 persoane pe bănci din lemn, pe traseul Cetate — Ospătăria Regina Engleză din Fabric, adică, din centru, unde se preumbla protipendada burgului, până la ieșirea din oraș, spre zona muncitorească.

Tramvaiul cu tracțiune animală a fost utilizat pentru prima dată în lume în anul 1832, la New York, iar în Europa a pătruns 18 ani mai târziu, la Paris. Au urmat orașele engleze Birkenhead și Londra, în 1861. Seria orașelor care au apelat la noul mijloc de transport a continuat cu Geneva, Copenhaga și Pesta, în anul 1863, Viena și Berlin în anul 1865, Hamburg în 1866, Buda în anul 1867, Stuttgart în anul 1868, Bruxelles și Timișoara în anul 1869. Trei ani mai târziu, tramvaiul tras de cai putea fi văzut și pe Calea Moșilor, în București.

La Muzeul tramvaielor din Timișoara pot fi văzute 20 de tramvaie de epocă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata