”Regii alcoolului” se transformă în ”Regii tomatelor”: Importatorii Jack Daniel’s în România şi-au făcut fermă de roşii la Buzău

Ion Biriş şi Petru Berciu sunt doi cunoscuţi oameni de afaceri din Capitală. Recent, cei doi s-au asociat şi într-o fermă de legume de 500 de hectare în judeţul Buzău şi şi-au propus să reînvie soiurile româneşti de altădată, în special cele de roşii, notează agrointel.ro.

Biriş şi Berciu au făcut o avere cu firma BDG Import prin care distribuie în România băuturi faimoase precum whiskey-ul Jack Daniel’s, vodka Finlandia sau apa Evian. Anul trecut, business-ul cu alcool a atins o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro şi un profit net de aproape 1,4 milioane de euro.

După afacerea cu băuturi, pasul următor a reprezentat pentru cei doi investiţia în mai multe cluburi de fiţe precum Office sau Loft, ajungând ca astăzi să intre şi în sectorul agricol, achiziţionând o fermă de 500 de hectare pe care se cultivă legume de tot felul, dar mai ales roşii.

Localizată în judeţul Buzău, pe raza localităţii Mărăcineni, afacerea celor doi antreprenori este susţinută şi de parteneri de afaceri germani şi elveţieni. Potrivit Ziarului Financiar, investiţia se ridică la 2,5 milioane de euro şi se va axa mai ales pe livrarea legumelor către centrele de procesare. Astfel, clienţii legumelor cultivate la Buzău vor fi fabricile de conserve Contec sau Râureni, în timp ce doar 15% din recoltă va ajunge în stare proaspătă în magazine.

Ferma cumpărată de cei doi este impresionantă, potrivit criteriilor pieţei actuale de legume. Din cele 500 de hectare, 5 sunt acoperite de solarii unde se cresc mai ales tomate cu un randament actual de 60 de tone la hectar şi care poate ajunge la 100 de tone/ha la sfârşitul ciclului de producţie.  Afaceriştii mai cultivă în câmp 380 de hectare de roşii, 30 de hectare cu vinete şi 25 de hectare cu ardei. Restul de 60 de hectare sunt cultivate cu alte legume.

 

  • Brand propriu de legume

Pentru a-şi promova pe piaţă produsele, cei doi afacerişti şi-au înregistrat deja la OSIM un brand propriu prin care vor să atragă atenţia că afacerea lor se concentrează pe promovarea soiurilor româneşti. Legumele vor fi comercializate prin firma APSA Partners, care la rândul ei beneficiază de un logo special.

 

  • Roşii recoltate cu o combină specială

În afară de investiţia în cumpărarea terenului agricol, al solariilor, staţiilor de sortare şi a depozitelor, Ion Biriş şi Petru Berciu au modernizat ferma de legume cu un utilaj mai rar întâlnit în România. Este vorba despre o combină de recoltare a tomatelor, maşină ce va fi utilizată mai ales pentru a aduna roşiile de pe câmp.

Din informaţiile obţinute de Agrointeligenţa, în acest moment, doar la Caracal mai funcţionează un astfel de utilaj, restul combinelor de acest fel din fermele româneşti nefiind funcţionale.

O astfel de maşină rentează doar pe suprafeţe mari de legume cultivate în câmp – peste 50 de hectare, şi este indicată atunci când recolta este destinată procesării, exact situaţia APSA Partners.

Pe site-urile specializate, combina de tomate are un preţ ce porneşte de la 150.000 de dolari şi are o garanţie că va funcţiona cel puţin 12 ani. Utilajul este folosit pe scară largă în SUA, ţara unde a şi fost dezvoltat în statul California.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata