Reguli ciudate, obligatoriu de respectat, din codurile rutiere ale altor ţări

27

Codurile rutiere ale unor țări precum Statele Unite, China, Marea Britanie și altele conțin unele dintre cele mai ciudate reguli pentru acest domeniu.

Motorul de căutare Kayak.fr a dezvăluit câteva dintre cele mai surprinzătoare asemenea prevederi ce trebuie respectate, chiar dacă ele pot părea caraghioase sau absurde, potrivit site-ului 20minutes.fr, care oferă câteva exemple.

 În statul Kentucky din SUA, femeile pot conduce mașina în costum de baie, dar numai dacă sunt rănite, sunt însoțite de doi polițiști sau dețin o armă pentru a se apăra în caz de atac. ‘Această regulă datează din 1920 și nu a fost actualizată niciodată’, spune Emmanuelle Chiamisa, șef comunciare la Kayak.fr.

În Cipru este interzis să mănânci sau să bei la volan, orice ar fi. O măsură bună pentru siguranța rutieră, dar greu de respectat în perioade de caniculă.

Germania este considerată de mulți europeni paradisul nudiștilor. În această țară se poate de altfel conduce mașina și în costumul lui Adam. ‘În Germania, mașina este considerată spațiu privat unde poți face ce vrei’, arată Emmanuelle Chiamisa. Se recomandă totuși să se poarte ciorapi pentru că, în caz de accident, asigurările nu acoperă situațiile în care conducătorul auto nu este încălțat. De altfel, înainte să coboare din vehicul, ocupanții trebuie să se îmbrace, în caz contrar putând fi amendați.

În Marea Britanie, călătorii care simt nevoia să se ușureze pe marginea drumului o pot face, dar cu două condiții: să o facă lângă roata din spate și să țină în permanență mâna dreaptă pe mașină. ‘Acest gest are fără îndoială menirea să arate că mașina este cea a conducătorului auto și că acesta nu urinează pe alta’, este de părere Chiamisa.

Italienii țin la câini ca la ochii din cap. Dovada este că aceștia trebuie să poarte centură de siguranță atunci când sunt transportați cu mașina.

În China, turiștilor nu le este permis să conducă mașini. Incredibil, dar adevărat. Dacă vor să meargă cu mașina, trebuie să apeleze la taxiuri sau la mașini cu șofer. ‘‘China nu a semnat convenția care autorizează folosirea permiselor internaționale’, explică Chiamisa.

În Emiratele Arabe Unite, cămilele au prioritate de trecere în intersecții față de mașini. ‘În caz de accident, conducătorul auto trebuie să îi plătească o despăgubire proprietarului cămilei’, precizează șeful de comunicare al Kayak.fr.

În statul Minnesota din SUA gorilele pot fi transportate cu mașina, însă numai în dreapta șoferului, pe așa-zisul loc al mortului, și niciodată pe bancheta din spate.

O regulă care ar putea părea misogină este că în California femeile nu au dreptul să conducă în halat. Se consideră poate că, îmbrăcate astfel, ar distrage atenția automobiliștilor, care ar fi mai puțin atenți la drum.

În Danemarca, conducătorii auto trebuie să se uite sub mașină înainte să demareze, să vadă dacă nu este cineva dedesubt. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata