Remedii naturiste pentru congestia nazală

Sunt foarte multe metode de a trata în mod eficient o răceală sau o banală viroză cu ajutorul tratamentelor naturiste, dar de cele mai multe ori simptomele ce însoţesc aceste răceli sunt foarte supărătoare şi deranjante şi ne afectează şi concentrarea la locul de muncă.

Tusea, strănutul, ochii roşii, durerea de cap şi nasul înfundat sunt doar câteva dintre simptomele ce însoţesc de regulă răcelile pe timp de iarnă.

 

  • Tratarea congestiei nazale în mod naturist

Cel mai eficient mod de a trata congestia nazală este cel natural şi naturist. Congestia nazală presupune de fapt nasul înfundat, o problemă cu care mulţi ne confruntăm în anotimpul rece sau atunci când vine vorba de rinită sau alergii. Nasul înfundat nu necesită întotdeauna tratament medicamentos, deoarece nu este o afecţiune ci un simptom.

Dar în ziua de azi, medicii recomandă şi pentru astfel de simptome medicamente foarte puternice care să ajute la decongestionarea nazală. Din păcate, pot exista multe reacţii adverse la medicamente sau, după o perioadă de timp de folosire, ne putem trezi că efectiv nu mai au niciun rezultat. Aşadar, putem trata congestia nazală şi fără medicamente.

Soluţii saline

Soluţiile saline pe bază de apă de mare care se găsesc la farmacii sau pe care le puteţi face chiar dvs. acasă sunt foarte eficiente atunci când vă curge nasul. Dacă nu puteţi procura o astfel de soluţie salină, o puteţi prepara acasă folosind un sfert de linguriţă de sare la o jumătate de ceaşcă de apă caldă.

După ce amestecaţi bine soluţia, picuraţi în fiecare nară câteva picături, şi staţi puţin întins/ă pe spate. După câteva minute, vă puteţi ridica şi să aveţi pregătit un şerveţel sau o batistuţă pentru a lăsa soluţia şi mucozităţile să se scurgă în batistă.
Inhalaţii cu aburi

Inhalaţiile cu aburi sunt foarte eficiente deoarece căile nazale vor fi decongestionate foarte repede. Fie că faceţi o baie fierbinte, un duş sau inhalaţi pur şi simplu aburi deasupra unui vas cu apă fierbinte şi un prosop, inhalaţiile se vor dovedi de un real folos. Dacă folosiţi ceai de muşeţel în timpul acestor inhalaţii, efectul va fi garantat.

Hidratarea este de asemenea foarte importantă atunci când aveţi nasul înfundat. Consumaţi în special apă şi ceai de plante cât mai fierbinte.

Inhalaţii cu arome: mentol sau eucalipt sau…ceapa

Inhalaţiile cu arome puternice reprezintă o metodă naturistă minunată de a decongestiona căile respiratorii, aşadar folosiţi mentol sau eucalipt, sau, de ce nu, ceapa. Fie că faceţi inhalaţii cu eucalipt (turnaţi câteva picături de esenţă într-un vas cu apă fierbinte) sau că inhalaţi adânc aroma de ceapă tăiată în cubuleţe sau spartă, acestea sunt soluţii naturiste la îndemâna oricui pentru decongestionarea nasului.

Radeţi rădăcină proaspătă de ghimbir sau de hrean

Aceste metode sunt mai puţin convenţionale dar dau întotdeauna roade. Dacă rezistaţi, puteţi mânca şi o linguriţă de hrean ras proaspăt amestecat cu puţină miere, după ce aţi inhalat aroma proaspătă şi veţi vedea îndată rezultatele.

Preparaţi-vă picături nazale

Da, aţi auzit bine. Vă puteţi prepara singur picături naturiste de picurat în nas. Faceţi un ceai foarte concentrat de gălbenele, şi amestecaţi doar două linguriţe din acest ceai cu o jumătate de linguriţă de zeamă de lămâie proaspătă. Puteţi picura câteva picături de mai multe ori pe zi în nas din acest amestec.

Preparaţi ceaiuri pentru decongestionarea nazală

Sunt şi unele ceaiuri de un real folos pentru a vă elibera nasul de mucozităţile foarte neplăcute, şi puteţi consuma aceste ceaiuri cu precădere seara înainte de culcare. Aşadar, ceaiul de busuioc, de cimbru sau de sunătoare îndulcit cu miere şi condimentat cu zeamă de lămâie face minuni.

 

Luca Cătălin

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata