Repartitoarele de căldură din apartamente creează jaf în buzunarele consumatorilor

„În urma mai multor analize şi evaluări realizate în baza sesizărilor primite de la consumatorilor, precum şi după studiul atent al legislaţiei în vigoare, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a decis să spună un NU hotărât repartitoarelor de căldură din apartamentele românilor!”, arată printr-un comunicat de presă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România)

Prin Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 s-a instituit obligativitatea montării, de către proprietari, a repartitoarelor de costuri. Cei mai mulți dintre români s-au supus, cu atât mai mult cu cât scopul anunțat era reducerea facturilor. Ulterior, spre surpriza generală, facturile au crescut.
Acest lucru s-a întâmplat in primul rând datorita faptului ca repartitoarele de costuri au erori foarte mari, ale căror limite pot ajunge la 24%, erori recunoscute şi de Biroul Român de Metrologie Legală. Erorile acestor aparate sunt produse de factori interni (poziţia senzorilor, caracteristica de transfer, etc.) dar şi de factori externi (aproximativ 20 de factori – ex. corpuri învecinate caloriferului, acoperirea anticorozivă a caloriferului, suprafaţa elemenţilor de calorifer, numărul elemenţilor, materialul din care este confecţionat caloriferul, curenţii de aer, debitul agentului termic, etc.), factori variabili, imprevizibili, am putea spune necontrolabili şi cu siguranţă neluaţi în seamă în momentul în care se aplică corecţiile pentru transformarea citirilor repartitorului în cost al încălzirii.
Corecţiile aplicate citirilor nu sunt certe, unice şi standardizate, ci depind de bunul plac al fiecărei firme producătoare în parte. Metoda de utilizare a citirilor repartitoarelor nu este metrologică, cum obligatoriu ar trebui să fie, pentru că nu se utilizează citirile directe, ci acestea sunt modificate folosind corecţii ce nu ţin cont de factorii interni şi externi ce influenţează citirea, transformându-se în „unităţi de calcul”. Se consideră in mod injust că „unităţile de calcul” sunt proporţionale cu consumul real, consum pe care trebuie să-l achităm ca fiind „al nostru”.
Repartitoarele  NU sunt supuse controlului metrologic al statului. Explicaţia instituţiilor statului este că „furnizarea şi facturarea energiei termice pentru încălzire …, produsă şi distribuită prin intermediul sistemelor publice centralizate …, se fac în mod obligatoriu pe baza măsurării consumurilor prin contoare de energie termică”, adică cele de branşament, iar între locatarii unui imobil de tip condominiu repartitoarele de căldură sunt utilizate la repartizarea costurilor, nu la măsurarea consumurilor fiecărui consumator în parte.
Dar oare ce spune legea?
Ordonanţa nr.20 din 21 august 1992 privind activitatea de metrologie, modificată şi actualizată, la art.3 spune: ”Mijloacele de măsurare şi măsurările care sunt utilizate în domenii de interes public privind sănătatea şi siguranţa populaţiei, ordinea publică, protecţia mediului, protecţia consumatorilor, perceperea taxelor şi impozitelor şi corectitudinea tranzacţiilor comerciale, care afectează direct sau indirect viaţa cetăţenilor, se supun controlului metrologic legal, conform prevederilor prezentei ordonanţe.”
„Să înţelegem că de fapt noi nu plătim efectiv costurile căldurii conform celor măsurate de aceste repartitoare? Dar conform măsurătorilor cărui aparat?
Faptul că repartitoarele de căldură sunt mai imprecise decât un termometru de cameră iar noi suntem nevoiţi să achităm facturile de căldură pe baza măsurătorilor înregistrate de aceste repartitoare nu afectează corectitudinea tranzacţiilor comerciale, nu ţine de protecţia consumatorilor, nici de sănătatea  şi siguranţa populaţiei? Toate aceste motive dar şi multe altele ne fac să afirmăm că repartitoarele determină costuri nereale, pe care suntem obligati să le suportăm, desi nu este normal. “Plătim cât consumăm? Evident, NU! Acesta este motivul pentru care noi spunem NU repartitoarelor de căldură! a  precizat Domnul Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, preşedinte APC Romania .
 
Pentru mai multe informaţii despre studiul realizat de expertul APC Romania pe acest subiect , puteţi accesa link-ul :  

Citește și
1 Comentariu
  1. Mimi spune

    Mergeti fratilor la Taica RADET!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata