Reţeta magiunului, bătută-n cuie prin ordin de ministru: Doar din prune proaspete şi conţinut de cel puţin 55% ”substanţă uscată solubilă”

Un ordin ministerial comun publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial fixează câteva reguli foarte stricte pentru producătorii de magiune de prune din România. Elementele impuse de reţeta guvernamentală sunt cu mult mai stricte decât cele acceptate de Comisia Europeană la înregistrarea Magiunului de Topoloveni, în septembrie 2010, scrie agrointel.ro.

”Magiunul de prune este o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete, după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conţin monozaharide ori dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor îndulcitoare”, se arată în ordinul publicat pe 12 iunie în Monitorul Oficial.

La o lectură atentă, nu putem să nu constatăm că s-au ascuţit cuţitele în rândul producătorilor de magiun de prune din România, iar câştigătorul este, încă o dată, cel mai mare jucător naţional – Sonimpex, deţinătorul brandului de la Topoloveni. Astfel, delicatesa se mai poate produce doar din prune proaspete şi e musai să aibă ”un conţinut de substanţă uscată solubilă egal cu 55 % sau mai mult, determinată cu ajutorul refractometrului”. Adică exact proprietăţile cu care este promovat magiunul produs de fabrica Sonimpex. Regulile sunt mult mai aspre decât cele specificate de Comisia Europeană pentru produsul înregistrat cu denumirea ”magiun de prune Topoloveni”.

La fabricarea produsului definit în ordin intrat în vigoare se pot utiliza următoarele ingrediente: nuci, seminţe de oleaginoase cum ar fi seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.

 

  • Mai drastici decât Comisia Europeană

Comisia Europeană nu a fost însă la fel de strictă când a înregistrat magiunul de prune Topoloveni în septembrie 2010. Astfel, oficialii de la Bruxelles nu pomenesc că ar fi obligatoriu ca prunele să fie proaspete sau ca substanţa uscată solubilă să aibă proporţia de 55%

. ”Magiunul de prune Topoloveni este un produs consistent, obţinut din prune recoltate la deplină maturitate, atent selecţionate şi apoi fierte în cazane speciale (cu pereţi dubli) fără foc direct, prin amestecare continuă cu agitatoarele de lemn. Ca urmare a faptului că se îndepărtează apa, Magiunul de prune Topoloveni este bogat în fibre alimentare (34,2 %) solubile şi insolubile, nu conţine zaharuri adaugate sau orice alt tip de îndulcitori şi are aroma, gustul şi savoarea prunelor”, sunt specificările Comisiei Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata