Reţete de acum 100 de ani: Ciorba pescărească şi prăjiturile de păstrat

26

Săptămâna aceasta vă propunem, ca fel principal, ”Ciorba pescărească” şi, ca desert, ”Prăjiturile de păstrat”, ambele publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

 

  • Ciorba pescărească

Iată o ciorbă care nu se poate mânca în condiţii excelente de cât prin bălţi pe la pescării. Aceasta din două cauze: întâia că numai acolo se pot găsi mai multe varietăţi de peşti de-odată; a doua fiindcă peştele proaspăt, acu prins, are alt gust de cât cel care a stat o zi, două.

Se procedează asfel pentru pregătire:

Se pune într’o mare oală cu apă mai multe feluri de peşte, cu sare şi câteva legume. Fiertura se face bună când peştii aproape s’au topit. Atunci, ce a mai rămas din toţi aceşti peşti e aruncat, iar în lichidul rămas se pune, spre a fi fiert, un peşte nou, acela pe care îl aleg comesenii.

Fiert în bulionul tare în care au fiert ceilalţi peşti, peştele ales capătă un gust deosebit.

 

  • Prăjiturile de păstrat

Iată o preparaţie foarte necesară în familii fiindcă se poate păstra.

O jumătate de kilogram făină, 4 ouă, puţină sare şi zahăr pisat, 125 gr. unt.

Pune făina grămadă pe scândura bucătăriei, fă o gaură la mijloc, sparge ouăle deasupra găurei, pune sarea şi untul. Amestecă bine toate aceste elemente. Trebuie ca făina să fie absorbită toată, iar coca să fie bine amestecată şi tare. Să se odihnească o oră apoi fă suluri groase de un centimetru. Taile în rotogoale. Lasă să se usuce aceste rondele pe o placă cu făină timp de o oră şi jumătate cel puţin, apoi coacele în unt fierbinte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata