Reţete de acum 100 de ani: Mucenici din Muntenia şi mucenici moldoveneşti

 În această săptămână, având în vedere că din 3 martie am intrat în Postul Paştelui, iar la 9 martie se sărbătoresc cei 40 de Mucenici, în cadrul rubricii ”Reţete vechi de 100 de ani” vă vom prezenta reţete de mucenici fierţi, care sunt pregăţiţi în zona Munteniei, cât şi de mucenici copţi, care se prepară în zona Moldovei.

Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră – Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Mucenici din Muntenia

Ia 250 grame făină bună, 120 grame apă caldă, sarea trebuitoare şi frământă bine până nu se lipeşte de mână.

Întinde coca cu vergeaua în foaie nu foarte groasă. Taie şnururi lungi şi subţiri de cocă, fă cerculeţe şi răsuceşte în opturi. Lasă-le peste noapte la uscat, pe masa presărată cu făină. Mucenicii se presară, la fel, cu făină. A doua zi, se trec prin sită, să cadă făina de pe ei. Pune apă la fiert, cu sarea trebuitoare.

Mucenicii se pun în apă, numai după ce aceasta clocoteşte. Când mucenicii încep să fearbă se adaugă zahărul, răzătura dela o lămâe şi cinci grame de vanilie. Se servesc cu miez de nucă pisată şi un praf de scorţişoară.

 

Mucenici moldoveneşti

Ia făină bună, după trebuinţă, plămădeşte şi frământă aluatul până ce se face ca de pâne, lăsându-l ca să se dospească; apoi se ia o bucată dintr-însul, se adună pe o masă, se împleteşte în patru sau în două, se fac colăcei şi se dau în cuptor ca să se coacă.

În vremea aceasta se pregăteşte sirop legat aşa de gros, ca cel de turte de Crăciun, punând şi apă de flori. Apoi, având mai multe nuci curăţite şi pisate cu zahăr pisat şi puţină scorţişoară, scoate-i din cuptor, când sunt copţi, şi unge-i c-o măturică de pană unul câte unul cu sirop; pe urmă se presară cu nucă şi se servesc.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

cei 40 de mucenicimucenici moldovenestimucenici muntenestiretete vechi
Comentarii (0)
Adaugă comentariu