REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Bou de modă şi Cataif

Săptămâna aceasta vă propunem ”Bou de modă” și ”Cataif”. Rețetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră – Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

 

Bou de modă

Ia 2.400 grame de carne macră, spal-o bine şi bate-o puţin cu maiul; apoi ia slănină şi taie-o de un cuţit de groasă, vreo câteva felioare de şuncă crudă şi puţin pătrunjel verde, o ceapă, câteva ciuperci, o bucată de ţelină, o bucată de gulie (caralambă), o bucată de păstârnac şi puţin usturoi.

Taie mărunţel toate acestea cu puţină sare şi piper, amestecă-le bine la un loc, tăvăleşte bucăţelele cele de slănină şi de şuncă în tocătura de mai sus, şi apoi acoperă carnea, pune în tingire felii de slănină, ceapă şi morcovi, înveleşte carnea pe deasupra, acopere-o bine şi las-o să se prăjească; apoi pune două linguri mari de zeamă şi pune-o la foc să fearbă.

Scoate după aceea carnea pe farfurie, strecoară salcia şi lasă la o parte să se răcească; curăţ-o de grăsime, strecoar-o printr-o sită şi pune-o într-un vas curat la o parte. Apoi, când vrei s-o dai la masă, pune carnea pe farfurie, taie-o felii, toarnă sosul deasupra şi serveşte.

Cataif

Ia 1.200 grame de făină bună, 1.200 grame de apă căldişoară şi 75 grame aluat de pâine de casă. Acestea se amestecă bine ca la o jumătate de oră, cu foarte puţină sare.

Pregăteşte pe un mangal de cărbuni, cu flacăra potolită, o tavă (sinie) şi cu o pâlnie făcută special pentru cataif, toarnă din aluat în pâlnia aceea şi începe să faci roate rânduri-rânduri pe acea sinie încălzită. Ridicându-se îndată o parte din cataif, se fac alte rânduri şi tot aşa până ce se termină aluatul din pâlnie.

După aceea, când vrei să-l pregăteşti a doua zi, pui într-o tigaie câţiva bulgăraşi de unt, punând cataif deasupra cât îţi face trebuinţă; mai pui iar unt după câtimea cataifului şi-l pui într-un cuptor de se rumeneşte pe o parte şi-l întorci în altă tavă pe cealaltă parte, împreună cu untul ce se scurge din celalt.

Când vrei să-l dai la masă, să ai pregătit sirop de zahăr cu apă de flori, şi să opăreşti cataiful, dându-l fierbinte la masă, presărat pe deasupra cu zahăr şi migdale cu scorţişoară, sau caimac, servite pe un alt taler, pentru ca, fiind cataiful ferbinte, să nu se topească. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata