REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Dovlecei umpluţi cu tocătură sau orez şi Îngheţată de vanilie

Săptămâna aceasta vă propunem ”Dovlecei (bostănei) umpluţi cu tocătură sau orez” şi ”Îngheţată de vanilie”. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră – Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Dovlecei (bostănei) umpluţi cu tocătură sau orez

Rade bine dovleceii, scobeşte-i şi sărează-i; apoi pregăteşte tocătura din 900 grame de carne de viţel feartă şi pisată foarte bine; pune-o în piuliţă şi piseaz-o cu o felie de franzelă muiată în lapte, 240 grame de parmezan ras pe răzătoare, piper, sarea necesară, o ceapă tăiată foarte mărunt şi prăjită cam albicios în unt şi o lingură de unt. Pisează bine toate acestea în piuliţă, pune-le într-o strachină, cu răzătura de la o lămâie şi câteva foi de pătrunjel; amestecă toate acestea bine.

Pentru cealaltă umplutură se amestecă orezul cu puţine foi de mărar, piper, sare şi ceapă prăjită în unt; amestecă-le, umple dovleceii şi pune-i să fiarbă potrivit cu zeamă de carne. Când vrei să-i dai la masă pregăteşte şease gălbenuşuri de ou cu zeama de la trei lămâi şi sarea necesară, amestecă-le bine, pune-le pe foc să se coacă puţin, şi toarnă deasupra dovleceilor.

Când vrei să faci bucate din orice fel de verdeţuri sau zarzavaturi rădăcinoase, scobeşte-le de-a lungul sau în rotunzimea lor şi umplele cu tocătura arătată mai sus; toarnă deasupra un sos de smântână cu făină sau cu gălbenuş de ou bătut cu lămâie şi dat un clocot la foc (la morcovi şi la gutui se mai pune sos de zahăr rumenit).

Aceste zarzavaturi se mai pot pregăti şi în sos de zeamă de carne, grăsime sau unt, fierte unele cu făină, altele cu ou, bulion de pătlăgele, sos de ceapă rumenită, strecurat şi înăcrit cu lămâie, sau numai în grăsime şi în bulion, ca mazărea boabe şi altele, iar la masă se dă cu garnituri.

 

Îngheţată de vanilie

Fierbe 2400 grame de lapte dulce cu şase grame de vanilie şi lasă-l să se răcească; bate 20 de ouă cu gălbenuşurile lor şi 900 grame de zahăr pisat bine. Toarnă laptele peste ele şi amestecă-l pe spuză până când începe să se înfierbânte şi să se îngroaşe. Atunci toarnă-l îndată în alt vas şi mai amestecă-l ca să nu se facă brânză, până ce se receşte; pe urmă strecoară-l printr-o sită de mătase în maşină şi pune-l să îngheţe.

Numai această îngheţată se poate coace în cuptor ca să se dea caldă la masă, ea putându-se servi şi rece, şi caldă. Scoţând-o cu lingura din formă, unde stă în gheaţă, pune-o într-o formă rotundă, aşezată într-o tavă cu mai multă gheaţă şi sare sfărâmată.

Pregăteşte albuşul de ou cu zahăr şi cu vanilie şi bate-l bine întocmai ca la bezele; unge îndată pe deasupra îngheţata aceea cu acel albuş, puţin mai gros decât o muchie de cuţit, garniseşte-o de jur împrejur cu pişcoturi puse în picioare, iar la ungerea pe deasupra a îngheţatei, lasă să pice şi peste pişcoturi din compoziţiunea de ou cu zahăr.

Apoi pregăteşte cuptorul mai tare decât de pâine, în minutul când vrei să te serveşti de îngheţată, dă-o la cuptor şi privighează până ce se va rumeni acea compoziţie pe deasupra; atunci scoate-o iute din cuptor, ia farfuria de pe gheaţă şi dă-o la masă sau întrebuinţeaz-o după cum vei vrea.

Lucrurile necesare la îngheţată

Pentru îngheţate trebuie să ai o maşină de tinichea sau de cositor bun, nestricată, cu capac bine potrivit ca să nu pătrundă sarea cu gheaţa înăuntru, fiindcă atunci se strică gustul îngheţatei, şi un ciubăr cu apă, având un cep pentru ca să poţi scoate apa, când se topeşte gheaţa.

Înainte de a pune maşina în ciubăr, trebue să aşezi întrânsul un rând de gheaţă tăiată în bucăţi şi vreo două-trei kilograme de sare pisată cam gros, apoi iar gheaţă şi iar sare până sus. În mijloc se lasă loc pentru aşezat maşina, iar împrejurul ei se mai pune gheaţă şi sare până aproape de capac. Apoi învârteşte mereu îngheţata şi amestec-o şi pe dinăuntru cu o lopăţică de lemn, fiindcă în aceasta stă ca să se facă îngheţată. Acoper-o apoi cu gheaţă şi las-o să stea o ora. După aceea dă-o la masă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata