REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Dulceaţă de zmeură, Şerbet de zmeură, Peltea de zmeură şi Sirop de zmeură

Săptămâna aceasta, pentru că ne aflăm în plin sezon al zmeurei va propunem o serie de reţete de preparare a acesteia, sub formă de dulceaţă, şerbet, peltea şi sirop. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

  • Dulceaţă de zmeură

Cu 900 grame de apă, se topeşte 1.200 grame de zahăr; fierbând, se leagă ca jumătate şerbet, storcându-se asupra fierturii zeama de la jumătate lămâie; după aceasta se pune 900 grame de zmeură bine aleasă, şi se fierbe până ce se leagă ca de şerbet, încercându-se legătura pe o farfurie, iar când e gata, se toarnă într-un castron; după ce se va răci, se pune în borcane, ca prin zmeură să se prefacă zahărul.

  • Şerbet de zmeură

300 de grame de zmeură, se toarnă peste 1.200 grame de zahăr pulverizat; se pune pe foc lin să se topească, şi prin foc iute să lasă să se lege ca de şerbet; asupra legatului se pune zeama de la jumătate lămâie; se mai dă câteva clocote, şi coborându-se tingirea de pe foc, se ia îndată la mestecat, până ce se schimbă culoarea, şi astfel se pune în borcane.

  • Peltea (belte) de zmeură

Frământându-se o cantitate de zmeură pentru a scoate zeama, se pune într-un tifon; acest tifon se leagă, nu prea strâns cu o sforicică şi se stoarce prin mijlocul a două farfurii puse într-un blid mare, ca sa putem avea întrânsul toată esenţa; după aceasta, strecurându-se printr-un şervet curat, se va lua 600 grame din această esenţă şi, turnându-se peste 1.000 grame de zahăr pulverizat, se va topi bine prin foc lin; apoi, dându-se foc iute se va lega întocmai ca şerbetul; atunci cheselele se vor afuma cu indirşaim (odogaci) şi se va turna pelteaua la moment, punându-se în fiecare chesea câte o linguriţă, pentru ca să nu crape.

  • Sirop de zmeură

Se pune să se topească la foc lin 900 grame de zmeură cu 600 grame zahăr pulverizat; după aceasta se leagă ca jumătate şerbet prin foc iute, iar deasupra legatului se pune zeama de la un sfert de lâmâie: apoi, dându-se jos se lasă să se recească şi în urmă se toarnă prin sticlele (butelcile) destinate pentru aceasta, după cum se arată mai sus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata