REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Felii de somn rece pe salată rusească şi Parfait de ciocolată

Meniul de săptămâna aceasta cuprinde ”Felii de somn rece pe salată rusească” şi ”Parfait de ciocolată”, ambele publicate în ”Bufet rece şi cofetărie” (1936) de Lucreţia Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licenţiată în ştiinţe.

Felii de somn rece pe salată rusească

Somnul se spală bine cu apă în care s-a pus oţet şi se freacă cu o perie curată, până când s-a înălbit frumos. Îl curăţăm de piele, carnea o luăm de pe os, o rulăm, şi o legăm cu o sfoară curată, cum se leagă şunca.

Între timp, punem într-o tavă, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ţelină, 1 ceapă tăiată în felii, 2 frunze de dafin, 1 linguriţă sare, 5-10 boabe de piper şi atâta apă cu cât credem că vom putea acoperi peştele. Dăm pe foc să fiarbă.

Când zarzavatul e fiert punem peştele să fiarbă. Când e fiert îl scoatem pe o tavă, deasupra lui punem altă tavă şi-l presăm bine. Rece, se taie în felii subţiri. Salata rusească se prepară la fel cu salata de boeuf, cu deosebirea că nu se pune carne. Aceasta se aşază pe farfurie în formă de piramidă, deasupra ei se pun bucăţile de peşte.

 

Parfait de ciocolată

Cantităţi: 4 gălbenuşe, 4 linguri zahăr praf, 3 batoane ciocolată, o jumătate litru smântână pentru frişcă, 1 pahar lapte.

Gălbenuşele de ou cu zahărul praf se pun în căzănel şi se bat bine cu telul. Se adaugă încet laptele fiert, dar căldicel. Căzănelul se dă deasupra aburilor dintr-o oală, adăugând necontenit ciocolată rasă şi baterea se continuă, până când compoziţia s-a îngroşat. Se ia de pe foc, şi se răceşte, amestecând mereu ca să se răcească.

Rece, se adaugă smântâna bătută frişcă tare. Compoziţia se toarnă în formă udată cu apă şi se pune la gheaţă, aşezând un rând de sare, altul de gheaţă, urmând aşa până când am ajuns la suprafaţa formei. După 2-3 ore răsturnăm şi servim.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata