REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Fricandele şi Alivenci

Săptămâna aceasta vă propunem ”Fricandele” şi ”Alivenci”. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Fricandele

Toacă foarte mărunt rămăşiţe de carne friptă cu puţină ceapă şi coajă de lămâe; amestecă o lingură de unt, trei ouă întregi, o jumătate de franzelă muiată în lapte dulce şi stoarsă bine, puţin ienibahar şi scorţişoară; presară franzelă pe masă, tăvăleşte câte o lingură de tocătură într-însa, prăjeşte fricandelele în unt şi dă-le la masă pe zarzavat.

Alivenci

Ia 1200 grame de brânză foarte proaspătă, 75 sau 90 grame de mălai (făină de păpuşoiu), după cum se nemereşte de moale, 12 ouă, scoţând 6 albuşuri, apoi frământă-le şi pisează-le cu sare trebuitoare în piuliţă de marmură şi dă-le prin sită.

Pregăteşte frunze de tei sau de hrean, unge aceste frunze cu lapte şi pune-le câte o lingură din brânza aceea, aşează-le binişor cu mâna udă de lapte într-o rotunzime, pune-le pe tavă şi aşază-le în cuptor cu un foc lin.

Apoi pregăteşte o strachină scoate alivencile din cuptor, pune-le pe o masă, ia-le de pe la toate frunzele, aşează-le într-o strachină şi toarnă unt foarte proaspăt deasupra lor. Înveleşte-le îndată, şi pregăteşte smântână proaspătă într-o farfurie, ca cine ar avea poftă, să le mănânce cu smântână.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata