REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Imam Baialdam şi Baclava

Săptămâna aceasta vă propunem ”Imam Baialdam” şi ”Baclava”, ambele publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Imam Baialdam

Luaţi pătlăgele vinete mici, curăţaţi în lung şi la intervale câte o şuviţă din coajă, crestaţi-le şi împănaţi-le cu usturoi. Opăriţi-le cu apă sărată, tăiaţi ceapă şi prăjiţi-o cu untdelemn. După ce s-a rumenit dar nu prea mult, adăugaţi bulion de pătlăgele roşii sau, vara, pătlăgele fără pieliţă şi seminţe, tăiate mărunt; mai adăugaţi ardei gras tăiat în pătrate mici, mărar, pătrunjel, tocaţi şi amestecaţi toate împreună cu sare, puţin vin alb şi puţină apă caldă.

Amestecul acesta îl aşezaţi într-o tavă, peste el înşiraţi pătlăgelele vinete şi puneţi la coptor. Mai turnaţi puţin untdelemn şi puţin vin, puneţi puţin piper şi lăsaţi în coptor până ce topeşte amestecul.

Baclava

Ia un kilogram de făină, un ou, un păhărel de vin alb şi o linguriţă de unt: frământă acestea adăugând mereu apă, până ce vei face un aluat moale ca pentru ştrudel, îl mai laşi să stea.

Din acest aluat faci 25 sau 30 de bucăţele şi la întinzi în tavă. Ungi tava cu unt şi pui foile, una câte una, stropindu-le cu unt şi presărând pe fiecare foaie migdale pisate cu zahăr şi vanilie. Cantitatea să fie o jumătate kilogram migdale şi 250 gr. de zahăr.

După ce ai aşezat toate foile torni unt fierbinte peste ele şi pui la coptor, pe foc domol.

Faci un sirop de 1 kgr. zahăr şi 500 gr. apă, şi, când baclavaua e pe jumătate gata, o scoţi din coptor, o opăreşti cu siropul şi o pui iarăşi în coptor. Când e gata o tai bucăţele. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata