Reţete vechi de 100 de ani: Limbă umplută, Sos tartar şi Bezele albe

Meniul de săptămâna aceasta cuprinde ”Limbă umplută”, ”Sos tartar” şi ”Bezele albe”, ambele publicate în ”Bufet rece şi cofetărie” (1936) de Lucreţia Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licenţiată în ştiinţe.

Limbă umplută

Cantităţi: 3 ouă, 1 linguriţă capere tocate mărunt, 3-4 linguri pesmet, sare, piper, pătrunjel verde tocat.

Limba se opăreşte cu apă fierbinte, se curăţă de piele şi se spală bine. Se crestează la mijloc şi se taie cu cuţitul o parte din carne. Carnea aceasta se trece prin maşina de tocat carne şi se amestecă cu cele amintite mai sus. Cu această compoziţie se umple limba, se leagă cu o sfoară curată, cum se leagă şi şunca.

Se pune în tavă sau cratiţă. Se toarnă peste ea untură fierbinte şi se frige în cuptor ca să se rumenească bine.

Rece se taie în felii subţiri şi se pune pe farfuria de servit. Se poate servi garnisită cu aspic, ouă, salată, ridichi, etc. Cine doreşte, toarnă deasupra un sos rece tartar, picant, vinegret sau un alt sos după gust.

Sos tartar

Preparăm sosul maioneză şi la 6 linguri din acest sos, adăugăm 2 linguri muştar, 2 linguri smântână groasă, dar dulce, sare, puţin oţet de vin sau suc de lămâie şi foarte puţin zahăr praf.

Bezele albe

Cantităţi: 250 gr. zahăr praf, sucul de la o jumătate de lămâie, 1 praf vanilat, 4 albuşe de ou.

Zahărul, sucul de lămâie şi albuşele de ou se pun în căzănel, apoi se bat bine cu telul, până când devin spumoase. Căzănelul se dă deasupra aburilor dintr-o oală şi se bate mereu, până când s-a îngroşat atât, încât ridicând telul în sus, compoziţia va rămâne pe el. Luăm de pe foc, adăugăm praful vanilat şi amestecăm bine.

Compoziţia o punem într-un săculeţ de pânză sau de muşama, care la capăt are aplicat un cornet (şpriţ) cu mai multe crestături şi pe o tavă unsă cu unt şi tapetată cu hârtie albă formăm bezelele. Tava o punem în cuptor să se usuce, fără să avem în maşină flacără, ci numai jăratec. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata