Reţete vechi de 100 de ani: Macaroane în loc de supă şi şerbet de flori de tei

Săptămâna aceasta va propunem ”Macaroane în loc de supă”  şi ”şerbet de flori de teiu”. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Macaroane în loc de supă

Ia 1800 grame de carne, pune într-o tingire cu două linguri de unt, 600 grame de vin, două kilograme  şi jumătate de apă, câte o bucăţică de pătrunjel, praz, ţelină, lămâie, jumătate fir de usturoiu, piper, sare, ienibahar, scorţişoară cât iei cu două degete  şi două linguri de bulion de pătlăgele.

Pune toate acestea să fiarbă până ce se va muia carnea, strecoară bulionul, iar carnea piseaz-o în piuliţă, dă-o prin sită  şi amestec-o iar cu bulion.

După aceasta fierbe 600-900 grame de macaroane, dă-le în două clocote, toarnă-le îndată într-o strecurătoare de tinichea  şi, aproape de masă, pune macaroanele acelea în sosul de mai sus, potrivindu-l din grosime; dă-i un clocot două, pune în castron o mână de parmezan ras şi o lingură de macaroane,  şi iar o mână de parmezan ras şi o lingură de macaroane, până ce se vor isprăvi toate,  şi dă-le la masă.

Citeste si:  REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Salată italiană cu sos remoulade şi Prăjitură cu nuci

Dacă ai ciuperci albe aromatice uscate, spală-le într-o apă  şi pune-le în sosul pregătit cât vei lua cu patru degete.

 

Şerbet de flori de tei

Se curăţă 300 grame de flori de tei de codiţe  şi de verdeaţă,  şi aceste flori se pun să fiarbă cu 900 grame de apă.

Această zeamă se strecoară  şi se stoarce printr-un tifon des,  şi muindu-se cu 1200 grame de zahăr, se pune să se topească, se curăţă cu albuşul unui ou  şi cu jumătate de lămâie,  şi se strecoară. Punându-se acest zahăr iar pe foc, se dă foc iute, spre a se lega ca  şerbetul, se adaugă zeama de la un sfert de lămâie  şi, după câteva clocote, se coboară tingirea, lăsându-se să se rĂcească cât va suferi degetul. Apoi se ia la mestecat până ce-şi schimbă faţa,  şi după ce se frământă în mâini, se pune în borcane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata