Reţete vechi de 100 de ani: Piure de linte şi Turtă dulce

Săptămâna aceasta pentru că suntem în Postul Paştelui vă propunem feluri de mâncare de post. Astfel, avem un fel principal ”Piure de linte”, iar la desert, ”Turtă dulce” ambele publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Piure de linte

Ia 400 gr. linte, spală cu apă căldicică şi pune-o în oală cu: 1 litru şi jumătate apă, 35 gr. ceapă întreagă, 35 gr. morcovi, 10 gr. ţelină, 10 gr. sare, să fiarbă. Când vor fierbe, acopere focul cu cenuşă şi lasă să pâlpâie până când lintea va fi fiartă. Când un bob se va topi între degete, lintea e fiartă.

Spre a uşura fierberea, vei turna în oală, la fiecare jumătate de oră, câte un sfert de pahar de apă rece. Scoate lintea şi pune-o într-o sită ca să se scurgă apa de pe ea. Apa în care a fiert păstreaz-o.

Trece lintea prin sită, înmuind şi cu o parte din apa în care a fert. După ce ai trecut toată lintea, toarn-o în apa în care a fiert şi pune-o să fiarbă din nou; la primul clocot trece oala pe colţul aragazului şi amestecă mereu cu lingura de lemn ca să nu se prindă pe fundul oalei.

Pune pâine rumenită în castron şi un fir de untdelemn. Toarnă piureul şi amestecă. Serveşte.

Turtă dulce

Amesteci 500 gr. făină cu coaja unei lâmâi tăiată mărunt, 250 gr. zahăr pisat şi cernut, 6 cuişoare pisate şi 3 gr. scorţişoară pisată şi cernută la fel.

Frământă toate acestea cu 250 gr. miere caldă până s-o face aluatul tare.

Lasă 3 ore să se odihnească. Atunci întinde aluatul până ce s-o face gros cât jumătate de deget, pune-l pe o hârtie unsă cu untdelemn, aşează-l pe o tavă unsă la fel şi pune la coptor fierbinte.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata