REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Salată italiană cu sos remoulade şi Prăjitură cu nuci

Săptămâna aceasta vă propunem ”Salată italiană cu sos remoulade” şi ”Prăjitură cu nuci” reţete publicate în cartea ”Bufet rece şi cofetărie” (1936) de Lucreţia dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licenţiată în ştiinţe.

Salată italiană cu sos remoulade

Cantităţi: o jumătate kg. cartofi fierţi în coajă, 2 morcovi, 1 ţelină fiartă, 2-3 castraveţi acri, 50 gr. capere, 200 gr. mazăre boabe şi fiartă în apă sărată, 200 gr. fasole verde fiartă, 3-4 bucăţele mici de conopidă fiartă, 1 pahar mare cu sos maioneză, 1 linguriţă muştar, sare, suc de lămâie, 100 gr. limbă afumată, 1 pahar sos remoulade.

Zarzavatul fiert şi limba se taie în felii lungi şi subţiri, se amestecă cu sosul maioneză, se pun caperele tocate, castraveţii tăiaţi în felii subţiri, muştarul, sucul de lămâie şi sarea necesară.

Se aşază pe farfurie, se garniseşte cu felii de roşii, ardei, măsline, cu limbă afumată, aspic, felii de lămâie sau după gustul fiecăruia, şi la masă se serveşte cu sosul remoulade în sosieră.

Prăjitură cu nuci

Cantităţi: 200 gr. făină, 40 gr. zahăr praf, 1 lingură smântână, 1 gălbenuş de ou, sare de mărimea unui grăunte de porumb.

Cantităţile de mai sus se pun pe planşetă, se amestecă, se frământă bine, se împart în două părţi şi se întind cu vergeaua de mărimea unei tăvi potrivite. O parte din foaie (adică o bucată) se pune în tavă, iar peste ea se toarnă următoarea compoziţie:

8 gălbenuşe de ou cu 280 gr. zahăr praf se freacă spumă, se adaugă 210 gr. nuci măcinate, coaja de la o jumătate lămâie şi spuma bătută de la 10 albuşe.

După ce am pus această compoziţie, deasupra ei punem foaia rămasă şi dăm la cuptor să se coacă. Rece, se taie în bucăţi de grosimea unui deget şi jumătate şi deasupra se pudrează cu zahăr praf. Se poate reduce compoziţia la jumătate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata