Reţete vechi de 100 de ani: Sărmăluţe de foi de viţă şi Crema în cesci cu vanilie

Săptămâna aceasta vă propunem ”Sărmăluţe de foi de viţă” şi ”Crema în cesci cu vanilie” ambele publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Sărmăluţe de foi de viţă

Faci tocătură din carne de viţel punând ceapă prăjită, miez de pâine muiat în lapte sau zeamă de carne, pătrunjel tocat, un ou, sare, piper.

Opăreşti foile de viţă până ce se moaie bine şi le umpli cu tocătură; le înveleşti bine, le aşezi în cratiţă, torni peste ele zeamă de carne, sare, piper şi un rântaş. Le laşi să fiarbă până ce scad. La masă se dau de obicei cu iaurt sau cu lapte covăsit.

Crema în cesci cu vanilie

3 pahare mari cu lapte fiert, 150 gr. zahăr, 4 gălbenuşuri de ouă şi alte 2 ouă întregi. Parfumul dorit.

Fierbeţi laptele, adăugaţi sau un beţişor de vanilie sau miez de portocală sau de lămâie, adăugaţi şi zahărul. Acoperiţi bine 15 minute la cald. Amestecaţi pentru ca zahărul să se topească.
Într-un castron bateţi încet ouăle. Apoi turnaţi deasupra lor, cu încetul, laptele cald şi zaharat, bătând mereu cu pomătuful. Treceţi prin sită deasă în altă cratiţă. Cu o lingură de metal ridicaţi toată spuma.

Într-o cratiţă mare rânduiţi cescile, umpleţi-le până sus cu cremă, şi nu le acoperiţi.

Turnaţi în cratiţă apă în clocot aşa ca să se ridice până la două treimi a cescelor. Acoperiţi cratiţa cu un mare capac.
Puneţi la coptor cu foc domol dar destul de tare ca apa din cratiţă să rămâie mereu fierbinte. Ţineţi la cuptor 30 minute după mărimea cescilor. După ce aţi tras cratiţa din coptor scoateţi cescile peste câteva minute.

Lăsaţi să se răcească de tot şi apoi serviţi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata