Reţete vechi de 100 de ani: Spanac şi Prăjituri cu mere

Săptămâna aceasta, pentru că suntem în Postul Paştelui, vă propunem feluri de mâncare de post. Astfel, avem un fel principal — ”Spanac”, iar la desert — ”Prăjituri cu mere”. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Spanac

Ia 1200 grame de spanac verde, curăţă frunzele şi spală-l în vreo cinci ape reci; apoi opăreşte-l cu apă clocotită şi toarnă-l să se scurgă într-o strecurătoare, dându-i şi un praf de sare.

Poţi să-l întrebuinţezi la chifteluţe, tocând spanacul, punând făină, puţină ceapă dată prin răzătoare şi vreo două linguri de untdelemn. Amesteci bine aluatul acesta şi faci din el chiftele, pe care le prăjeşti în untdelemn bun şi le dai calde la masă.

Poţi să mai faci din aluatul acesta şi turtă, într-o tigaie potrivită.

 

Prăjituri cu mere

Curăţă nişte mere mari de coajă după trebuinţă, taie-le felii rotunde de lăţimea unui deget şi curăţă miezul lor de sâmburi. Puneţi-le în 600 grame de vin alb, 90 grame de zahăr, şi 15 grame de scorţişoară, şi lasă-le să stea o oră, până ce vor trebui să se prăjească.

Apoi pregăteşte şi amestecă 60 grame de untdelemn foarte bun, cu o lingură de lemn, un sfert de oră. Începe să pui făină bună, puţină câte puţină, amestecând-o bine, până ce se va face băşicuţe, cu sarea trebuitoare. Apoi începe să subţiezi aluatul acela cu apă, până ce se va face ca un curcut, cât se vor putea tăvăli bucăţile în el, şi să se ţie aluatul acela de ele.

Apoi când vrei să le dai la masă, pune untdelemn într-o tigaie curată, începe să le tăvăleşti în aluatul acela şi aruncă-le înăuntru, ca fierbând să se prăjească. Întorcându-le bucată de bucată, cele care vor fi prăjite se scot, se aşează pe farfurie şi se dau iute la masă presărate cu zahăr mărunt şi cu vanilie.

Tot în acest fel se pregătesc şi gutui de cele mari, pere, piersici mari sau caise, curăţindu-se foarte subţire de coajă, tăiete în felii, în rotunzimea sau în lungimea lor, şi scoţându-le sâmburii. Apoi se ferb puţin, se pun pe o sită de se scurg, se aşează în vin ca mai sus, şi se urmează ca la cele cu mere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata