Reţete vechi de 100 de ani: Spată de miel umplută, Cozonaci foarte buni şi Pască

La sfârşitul acestei săptămâni sărbătorim Sfintele Paşti. Pentru această sărbătoare vă propunem feluri de mâncare speciale, pe care orice gospodină, de-a lungul vremii le-a preparat. Astfel, la felul principal avem ”Spată de miel umplută”, iar la desert ”Cozonaci foarte buni” şi ”Pască pentru Paşti”. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

 

Spată de miel umplută

Ia un pătrar de miel, partea de la coasta de dinainte, despică-l puţin între spată şi coastă şi fă-i un loc. Spală 600 grame de orez, fierbe-l cu sarea necesară, piper, câteva foi de mărar şi două cepşoare tăiate mărunţel; amestecă-le toate la un loc, mai pune ficatul mielului fert şi tăiat în bucăţele mici, şi o lingură de unt, şi amestecă toate acestea împreună.

Apoi umple spata, coase-o şi pune-o să se prăjească, aşeaz-o într-o tingire cu 600 grame de vin, o lingură de unt sau de grăsime, puţină verdeaţă, piper, sarea necesară şi o lingură de făină rumenită. Pune-le să fearbă împreună cu mielul şi apoi e gata.

 

Cozonaci foarte buni

Ca să preparăm astfel de cozonaci, luăm un kilogram de făină şi amestecăm cu un litru de lapte, 375 grame drojdie de bere şi un gălbenuş de ou, mestecându-se până face spumă; apoi se lasă să dospească la căldură.

Când aluatul e gata, să avem pregătite 75 gălbenuşuri bătute în oală cu jumătate de kilogram de zahăr, răzătura de la o lămâe, 35 grame apă de flori şi un păhărel de rom. Toate acestea amestecate cu lingura (polonicul) şi puse într-o copaie (covată), unde să avem patru kilograme de făină, şi, împreună cu aluatul dospit şi sarea trebuitoare, începem să frământăm adăugând 250 ml de lapte; apoi sa avem pregătit 450 grame de unt, care se pune în aluat, oprind însă puţin ca să ungem copaia (covata) şi mâinile.

Se frământă bine până ce face băşici, se lasă de dospeşte şi se unge o masă uscată cu unt, unde se adună cozonacii. De-i vrem împletiţi, îi punem pe hârtie unsă; dacă nu, atunci ungem tingirile şi-i punem în ele numai pe jumătate. Se lasă apoi de cresc până ce umplu tingirile, se ung cu ou pe deasupra şi se pun în cuptor, unde nu se ţin mai mult de un ceas, fiind cuptorul bine potrivit ca pentru cozonaci.

 

Pască pentru Paşti

Tot după cum se face coca cozonacilor, se pregăteşte şi pasca, oprind tot din acel aluat; acest aluat se împarte în bucăţi şi se adună, întinzându-l pe o masă uscată, în foi groase de un deget mic; se aşează în tavi unse cu unt, potrivite de mărime, şi câte un colăcel împletit împrejur, şi se lasă să stea.

Apoi se pregăteşte brânză foarte proaspătă pisată în piuliţă, amestecată cu 10 gălbenuşuri de ou şi albuşurile lor batute spumă, 250 grame de zahăr pisat, coaja de la o lămâe şi sarea trebuitoare. Toate acestea bătute bine, date prin sită şi lăsată compoziţia mai subţire.

Când vrem să le dăm la cuptor, turnăm din compoziţie în fiecare tavă, ungem pe deasupra unele cu albuşul bătut şi altele cu gălbenuşul, având în ele şi câte o lingură de zahăr şi stafide roşii fără sâmburi; la unele se pune şi o cruce mică de colăcel la mijloc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata