Reţete vechi de 100 de ani: Supă de năut şi Nugat

Săptămâna aceasta pentru că suntem în Postul Paştelui vă propunem feluri de mâncare de post. Astfel, avem un fel principal ”Supă de năut”, iar la desert, ”Nugat”. Ambele reţete au fost publicate de doamna Ecaterina Colonel Steriad în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907).

Supă de năut

Ia 600 de grame de năut (nohot), pune-l de cu seară într-un vas, acopera-l cu un tifon subţire, pune puţină cenuşa şi umple vasul cu apă rece, ca să stea până a doua zi.

Spală-l într-o apă, curăţă pieliţa de deasupra năutului şi pune-l să fiarbă, iar dacă năutul nu se va înmuia bine, pisează-l într-o piuliţă şi dă-l prin sită; apoi ia îndată apă caldă, fă o supă cu o ceapă tăiată mărunt, prăjită cu untdelemn, pune năutul acela dat prin sită în acea apă caldă cu ceapă şi cu o lingură de untdelemn.

După ce va da două clocote, pune în castron franzelă rumenită la foc, tăiată în bucăţele mici, toarnă supa peste ea şi serveşte.

 

Nugat

Ia 450 de grame de migdale dulci, opărite, spălate şi curăţite de coajă, şi taie fiecare migdală în patru bucăţi de-a lungul. Îngălbeneşte-le uşor pe un foc lin, luând bine seama ca să nu se ardă.

Topeşte într-o tavă 300 de grame de zahăr pisat, împreună cu un gram şi jumătate de vanilie, şi aruncă migdalele calde; unge forma înăuntru cu untdelemn proaspăt de migdale, pune acest amestec cât se va putea mai subţire într-o formă după voie, intinde-o şi apas-o pe forma aceea cu dosul unei lămâi.

După ce nugatul se va răci, ridică forma şi nugatul rămâne după desenul formei în care a fost pus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata