Reţete vechi de 100 de ani: Supă de tăiţei şi Tocană de pui ţărănească

Meniul de săptămâna aceasta cuprinde un fel principal — ”Supă de tăiţei” şi un fel secundar — ”Tocană de pui ţărănească”, ambele publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de mâncări” (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Supă de tăiţei

Tăiţeii se pregătesc astfel:

Pentru un pumn de făină un ou. Amesteci bine până ce amestecul e perfect. Atunci adaugi untul proaspăt în cantitate mică. Amesteci mereu şi frămânţi în mână. Când amestecul e deplin, laşi să se răcească şi să se dospească. Apoi acoperi cu un tulpan. Când s-a răcit pui aluatul pe o scândură, pe masa de bucătărie, şi îl întinzi cu un sul până obţii subţirimea dorită.

Atunci apuci aluatul de la un colţ şi îl răsuceşti ca un sul. Când sulul e destul de gros, tai cu cuţitul şi reîncepi un alt sul. Apoi, cu un cuţit foarte subţire tai coca care cade în şiruri subţiri. Dar, mai înainte de a o arunca în zeama de carne fierbinte, tăiţeii trebuie împrăştiaţi pe masa sau pe scândura bucătăriei, spre a se usca. Căci puşi în zeama fierbinte neuscaţi bine, s-ar preface în cocă crudă.

Tocană de pui ţărănească

Într-o cratiţă în care ai înfierbântat untură, cam o jumătate de lingură, rumeneşte treptat 100 gr. costiţă afumată tăiată în bucăţi, o ceapă în care ai înţepat un cuişor şi puiul mai mărişor şi tăiat în bucăţi. Toate acestea le pui, rând pe rând şi scoţi pe fiecare după ce s-a rumenit singur.

Scurge grăsimea pentru ca în cratiţă să nu rămâna de cât o lingură; adaugă o lingură de făină nu tocmai plină; amestecă cu lingura de lemn până se rumeneşte.

Umple cu un litru de zeamă de carne, iar cu lingura amestecă mereu ca să dezlipeşti ce s-a lipit pe fundul cratiţei. Treci sosul prin sită deasă. Pune din nou lichidul în cratiţa curăţată şi pune, în acelaş timp, puiul, ceapa, costiţa afumată şi un buchet de pătrunjel, cimbru, dafin şi căţel de usturoi. Pune sare şi piper.

Acoperă cratiţa şi lasă să fiarbă domol 2 ore. La masă dai puiul pe farfurie, dai la o parte ceapa şi buchetul, şi torni peste pui sosul trecut prin sită. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata