REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Timbala de conopidă și Cremă cu zahăr ars

Săptămâna aceasta vă propunem ”Timbala de conopidă” şi ”Cremă cu zahăr ars”, ambele reţete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Timbala de conopidă

După ce ai fiert conopida în apă sărată şi ai scuturat-o de apă pune-o caldă încă, într-o cratiţă de pământ cu o bucată de unt şi 2 sau 3 linguri de parmezan ras. Frământă toate acestea.

Adaogă tarhon tocat mărunt, scorţişoară, piper, nucşoară, ardei roşu câte 10 grame de fiecare, toate pisate şi 4 ouă întregi. Amestecă bine şi pune într-o formă unsă. Pune la coptor pentru 20 minute.

 

Cremă cu zahăr ars

Fierbi un litru de lapte, pui în el 60 grame de zahăr, puţină vanilie şi laşi să se răcească până ce poţi răbda degetul în el. Apoi freci într-un castron 6 ouă cu albuş cu tot şi amesteci încet-încet cu laptele. După aceea, rumeneşti într-o tigae 40 grame de zahăr până când va primi o faţă frumoasă aurie, şi torni în forma în care voeşti să fierbi crema.

Învârteşti forma bine ca să se ungă pretutindeni şi apoi torni laptele în ea şi o pui într-o tingire cu apă fiartă. Să nu fie prea multă apă ca să nu intre în formă. Acoperi forma cu un capac de tinichea, pui cenuşe peste el şi cărbuni aprinşi.

Într-o jumătate de oră crema este gata. Scoţi de la foc; laşi să se răcească şi aşezi apoi forma într-un ceanac cu gheaţă în jurul ei şi o laşi să stea până ce trebuie să o dai la masă.

Ca să o răstorni în farfurie, trebue s-o deslipeşti binişor cu vârful unui cuţit pe margine jur împrejur; pui farfuria şi răstorni. Această cremă lasă o zeamă roşiatică, care trebue lăsată în farfurie, căci e foarte bună.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata