Retrospectiva economică (17 – 23 martie 2014)

Creşterea preţurilor la gazele naturale, numirea noului ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei, suspendarea lui Mihail Vlasov din funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, posibilele efecte ale disputei dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor naturale, încetarea contractului dintre Metrorex şi RATB privind biletele unice de călătorie, transmiterea de către Ministerul Agriculturii a primei variante a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 către Comisia Europeană reprezintă principalele subiecte abordate în plan intern în săptămâna care s-a încheiat duminică.

În plan extern, acordul privind preluarea de către grupul britanic Vodafone a celui mai mare operator de cablu din Spania, Ono, posibilele sancţiuni pe care Occidentul le-ar putea impune Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina au reprezentat, de asemenea, teme de interes.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 23-30 martie.

*Biletele unice RATB — Metrorex nu se mai comercializează prin punctele de vânzare din reţeaua de metrou, în urma încetării contractului comercial încheiat între Regia Autonomă de Transport Bucureşti şi societatea Metrorex.

*Utilizarea biletelor comune RATB — Metrorex va fi reluată imediat ce Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) va achita debitele restante şi va oferi garanţii pentru plata facturilor curente, conform unui comunicat publicat miercuri pe site-ul Metrorex.

*Numărul turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică colective din România în 2013 a fost de 1,714 milioane, iar totalul cheltuielilor efectuate de aceştia a fost de 4,79 miliarde lei (peste 1,07 miliarde euro), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

*Dezvoltatorul proiectului minier Roşia Montană va rata fereastra de oportunitate pentru flotarea la bursa londoneză din cauza întârzierilor apărute în aprobarea proiectului, transmite cotidianul Daily Telegraph.

*Grupul britanic Vodafone a ajuns luni la un acord pentru preluarea celui mai mare operator de cablu din Spania, Ono, în schimbul sumei de 7,2 miliarde de euro, transmite Reuters.

*Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a lansat, luni, două programe naţionale pentru susţinerea antreprenoriatului, se arată într-un comunicat al instituţiei. Este vorba despre Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare — START şi Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului.

*Transelectrica a emis un număr de 10,1 milioane de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă pentru electricitatea generată anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică.

*Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în ianuarie 2014, un excedent de 388 de milioane de euro, comparativ cu 267 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

*Grupul rus Gazprom analizează posibilitatea modificării termenilor contractelor în ideea de a-şi păstra clienţii europeni, în cazul în care Occidentul va impune sancţiuni Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina, se arată într-un articol publicat luni în cotidianul rus Vedomosti, preluat de Reuters.

*Traficul aerian a atins, în primele două luni ale anului 2014, nivelul de 1,006 milioane de pasageri pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu, un record pentru lunile de iarnă, informează Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

*România a înregistrat, în luna februarie, o rată anuală a inflaţiei de 1,3%, depăşind media din Uniunea Europeană (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Totodată, Estonia şi România se situează pe primele locuri în UE în ceea ce priveşte creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (februarie 2013 — ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% şi, respectiv, 2,6%.

*România va produce în anul 2020 o cantitate de gaze naturale utilizabile de 9,8 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 11,2% faţă de producţia previzionată pentru acest an, potrivit unei estimări a Comisiei Naţionale de Prognoză privind balanţa energetică a ţării.

*Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ rambursează, în cursul acestei luni, TVA în valoare de 983,03 milioane lei, aferentă deconturilor de TVA soluţionate, în ordinea vechimii, până la data de 4 martie, precizează un comunicat al ANAF remis, luni.

*Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, luni, să aplice amenzi în valoare totală de 17.000 de lei unor reprezentanţi ai societăţilor implicate în cazul SSIF Harinvest, respectiv Banca Comercială Română, Depozitarul Central şi SSIF Broker Cluj-Napoca, în cazul BCR existând chiar o decizie de sesizare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) — DIICOT.

*Revista Global Finance a acordat grupului bancar austriac Raiffeisen Bank Internaţional titlul de cea mai bună bancă de pe pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est în 2014, în timp ce Banca Transilvania a fost desemnată drept cea mai bună bancă din România, informează un comunicat de presă.

*Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a plasat, marţi, sub supraveghere cu implicaţii negative ratingul ‘A minus’ atribuit pentru datoriile pe termen lung ale grupului Vodafone, după ce acesta a anunţat că intenţionează să preia operatorul spaniol de cablu Ono pentru 7,2 miliarde de euro, informează un comunicat de presă.

*Necesarul de finanţare al României este în scădere cu 10 miliarde de lei în 2014 faţă de 2013 şi va scădea cu alte 14 miliarde de lei în 2015 faţă de 2014, a declarat marţi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la o conferinţă a Institutului Aspen la BNR.

*Înmatriculările de autoturisme noi în Europa au înregistrat, în luna februarie 2014, cea de-a şasea lună de creştere consecutiv, iar marca Dacia a avut cel mai ridicat ritm de creştere (34%), a anunţat marţi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, transmite Reuters.

*Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) are ca ţintă, în 2014, vânzarea a 40 de pachete de acţiuni, în valoare de 189 milioane lei, deţinute la societăţile din portofoliul propriu, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai AAAS.

*România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale, a declarat, marţi, Mihai Ivaşcu, secretarul general al Confederaţiei Patronale din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM).

*Măsurile de relaxare fiscală, cum ar fi reducerea CAS sau neimpozitarea profitului reinvestit, nu pot fi adoptate fără îmbunătăţirea colectării impozitelor şi taxelor la buget, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul conferinţei ‘Nevoi şi resurse în finanţarea economiilor din Zona Non-Euro’, organizată de Institutul Aspen România.

*Preţul gazelor de producţie internă va creşte cu 143% în următorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, ceea ce înseamnă că, pentru consumatorii industriali, preţurile finale vor fi majorate cu 72%, a declarat, marţi, Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanţă Deloitte.

*Autorităţile de la Bucureşti consideră că Uniunea Europeană ar trebui să manifeste prudenţă în adoptarea oricăror noi ţinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, înainte de obţinerea unui acord internaţional, care să fie semnat şi asumat de toate ţările puternic industrializate, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său danez Rasmus Helveg Petersen.

*Livrările totale de autovehicule în România au crescut, în februarie, cu 18,6%, până la 6.123 de unităţi, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce saltul pe segmentul autoturismelor a fost de 18,8%, arată statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România /APIA/, publicată marţi.

*Guvernul analizează oportunitatea unei linii de finanţare de 700-800 de milioane de euro pe an de la Banca Mondială /BM/, pentru finanţarea deficitului bugetar în anii următori, după modelul polonez, a declarat marţi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la o conferinţă organizată de Institutul Aspen la BNR.

*Preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali va creşte cu 24% de la 1 aprilie 2014, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, a declarat, marţi, Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanţă Deloitte, într-o conferinţă de presă.

autoturisme noigaze naturaleinmatriculariMetrorexpret gazeRATB
Comentarii (0)
Adaugă comentariu