Retrospectiva economică (săptămâna 10-16 martie 2014)

Târgul de Turism al României, acuzaţiile de evaziune fiscală în sectorul cărnii dar şi unda verde primită de micii româneşti pe piaţa UE reprezintă principalele subiecte abordate în plan intern în săptămâna care s-a încheiat duminică, 16 martie. În plan extern, suspendarea activităţilor legate de procedura de aderare a Rusiei la Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare şi declaraţiile şefului Băncii Central Europene, Mario Draghi, care a dat asigurări că viitoarele decizii ale instituţiei ar putea ajuta la deprecierea euro şi la scăderea ratelor dobânzilor au reprezentat, de asemenea, teme de interes.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care s-a  încheiat duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 17 — 23 martie.

* Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este autoritate de suport în cazul anchetei organelor pe fraudă fiscală şi a comunicat deja DIICOT toate neregulile constatate de inspectorii sanitari veterinari, a declarat, vineri, preşedintele instituţiei, Vladimir Mănăstireanu.

Declaraţiile şefului ANSVSA au venit în contextul în care procurori DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este autoritate de suport în ancheta organelor pe fraudă fiscală. La solicitarea DIICOT, autoritatea a efectuat controale în judeţele indicate de această instituţie şi la unităţile indicate de această instituţie. Tot ce a fost găsit în depozite a fost reţinut în acele depozite. Acum, suntem în următoarea fază: noi tot ceea ce am constatat, pentru că activitatea noastră şi rezultatul activităţii noastre sunt probe în dosar, am comunicat către DIICOT, toate neregulile constatate de inspectorii sanitari veterinari în judeţul unde au fost solicitaţi.

Aşteptăm să stabilim, pe baza documentelor care ne vor fi furnizate, de unde a provenit marfa, cum a fost comercializată mai departe şi să stabilim trasabilitatea mărfii implicate în dosarul de evaziune fiscală, iar orice altfel de comunicare vizavi de datele din această anchetă consider că este normal să fie făcută de organele de anchetă de evaziune fiscală, noi fiind autoritate de suport”, a afirmat Vladimir Mănăstireanu, într-o conferinţă de presă.

* Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne şi produse din carne şi au aplicat sancţiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri.

Controalele au continuat şi joi, când echipele ANPC au identificat 115 tone de carne cu abateri de la normele de protecţie a consumatorilor, valoarea amenzilor aplicate depăşind 430.000 de lei.

Verificările au fost demarate în urma informaţiilor referitoare la existenţa la comercializare şi în depozite a unor cantităţi de carne alterate şi cu data durabilităţii minimale depăşită.

* Acciza specifică la ţigarete va creşte de la 1 aprilie la 59,77 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 56,71 euro/1.000 de ţigarete în prezent (plus 5,4%), fapt care va conduce la o majorare a accizei totale cu 3,16%, la 84,37 euro/1.000 de ţigarete (plus 3,16%), potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.

Acciza ad valorem va scădea uşor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 — 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 79 euro/1.000 de ţigarete în prezent.

Ca produse supuse accizelor, ţigaretele au o structură a accizei de tip compus, reprezentând suma dintre acciza specifică pe 1.000 de ţigarete plus acciza ad valorem aplicată asupra preţului de vânzare cu amănuntul declarat. Nivelul accizei totale pentru ţigarete, în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2013 — 31 martie 2014 inclusiv, este de 81,78 euro/1.000 ţigarete.

* Piaţă neagră a ţigaretelor a înregistrat în ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, ajungând la 15,7%, conform unui studiu al companiei de cercetare Novel.

‘Regiunile nord-vest (24,5%) şi nord-est (24,2%) au fost în luna ianuarie cele mai afectate de comerţul ilicit. În mod excepţional, remarcăm un nivel aproape dublu al contrabandei în regiunea sud-est, atingând în ianuarie un maxim istoric de 22,2% ce nu a mai fost înregistrat decât înainte de mai 2010. Din punct de vedere al provenienţei, aşa numitele produse ‘cheap whites’ deţin cea mai mare pondere din piaţă, de 40%. Prin ‘cheap whites’ definim mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Creşteri semnificative de peste 4 puncte procentuale au înregistrat produsele provenite din Serbia şi cele traficate ilegal prin shop-urile Duty Free aflate în ţările vecine, în timp ce produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina au scăzut semnificativ, cu peste 6 puncte procentuale’, a declarat Marian Marcu, directorul companiei de Cercetare Novel Research, într-un comunicat remis marţi .

* Micii româneşti vor putea fi comercializaţi şi pe piaţa Uniunii Europene, cele 297 de voturi obţinute luni în Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) permiţând utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor.
„Mă bucur că micii româneşti au intrat în legalitate. Consider că specificităţile culturale, tradiţionale şi, de ce nu, culinare ale fiecărui stat membru nu trebuie pierdute în procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană. Mulţumim statelor membre şi Comisiei Europene, care au înţeles demersul României. Diplomaţia românească şi-a făcut excelent datoria”, a declarat luni,  ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

* Asociaţia Română a Cărnii (ARC) va începe, în aprilie, o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne, după ce autorităţile au anunţat recent că această cotă va fi scăzută la legume şi fructe, deşi, anul trecut, sectorul cărnii a fost indicat ca fiind următorul, după cel de morărit şi panificaţie, pentru implementarea unei măsuri similare.

* Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, consideră că numărul produselor tradiţionale ce vor fi reînregistrate, conform noii legislaţii, va fi mult mai mic faţă de cele 4.402 înregistrate până în prezent la minister, pentru că „foarte multe poartă denumirea, dar în realitate nu sunt tradiţionale”.

* Grecia, cu Thassos, Lefkada, Corfu, Zakynthos, Creta-Chania, Turcia cu Antalya, circuitele prin Europa şi vacanţele tradiţionale în România la mare, dar şi la munte au fost principalele destinaţii vândute în primele două zile ale Târgului de Turism al României (TTR).
Cele şase pavilioane din Romexpo în care se desfăşoară TTR au fost luate cu asalt, cu mult înainte de deschiderea oficială, de sute de vizitatori care au vrut să se asigure că îşi pot cumpăra vacanţa de vară la un preţ bun.
Târgul de Turism al României s-a derulat în perioada 13 — 16 martie, la Romexpo, şi a reunit 280 de companii din 24 de ţări.

* Turismul gastronomic ar putea constitui pentru România un brand, alături de mănăstirile din Moldova, Delta Dunării şi litoral, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu, la deschiderea primul Congres Internaţional al Tradiţiilor Culinare.

* Companiile care oferă croaziere de vară în Marea Neagră au început să pună la punct planuri de rezervă ce includ modificări semnificative de itinerariu în situaţia în care criza din Ucraina va escalada, potrivit directorilor de companii prezenţi la conferinţa anuală Cruise Shipping Miami, informează cotidianul USA Today.
Directorul Windstar Cruises, Hans Birkholz, a declarat că societatea analizează porturi de pe coasta de nord a Turciei şi în alte părţi din regiune ca alternative la opririle din Ucraina pentru trei croaziere programate a avea loc în vara acestui an în Marea Neagră.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata