Retrospectiva economică (săptămâna 13 – 19 octombrie 2014)

*Vânzările de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil ar putea creşte cu până la un miliard de lei datorită programului ‘Prima maşină’, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanţă Privind programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

*Guvernul a aprobat miercuri ordonanţa de urgenţă privind programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, ‘Prima maşină’, informează Biroul de presă al Executivului.

*Producţia agricolă s-a cifrat, anul trecut, la 78,464 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere de 24,5% comparativ cu anul precedent, pe fondul majorării producţiei vegetale cu 38,8%, potrivit datelor definitive ale Institutului Naţional de Statistică (INS) remise, miercuri.

*Italia şi China au semnat 20 de acorduri de cooperare economică în valoare totală de opt miliarde de euro, au anunţat marţi cele două ţări, relatează DPA.

*Beneficiarii din România au primit marţi cu 26,7% mai puţine gaze ruseşti în raport cu nominalizările transmise de Transgaz, informează Departamentul pentru Energie, printr-un comunicat remis miercuri .

*Taxa pe construcţiile speciale, precum şi alte taxe şi impozite, vor putea fi reanalizate în momentul în care statul român va reuşi să colecteze între 37% şi 38% venituri în produsul intern brut, faţă de 32 — 33% cât se colectează în prezent, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niţă, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate.

*Valoarea investiţiilor străine directe în România a ajuns, în 2014, la 1,4 miliarde de euro, ţara având posibilitatea să redevină o piaţă potenţială pentru investitorii străini, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Viorel Ciocoiu, consilier al secretarului de stat în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine.

*Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a plătit peste 6,43 miliarde de euro, din totalul de 9,3 miliarde de euro alocaţi prin PNDR 2007 — 2013, către beneficiarii care au depus până în prezent cereri de plată pentru decontarea cheltuielilor, se arată într-un comunicat al instituţiei remis miercuri .

*Exporturile româneşti vor depăşi, anul acesta, pragul de 50 de miliarde de euro, după ce, în 2013, au ajuns la 49 de miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în România, deşi statul face foarte puţin pentru exportatorii români, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niţă, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate.

*Cifra de afaceri din sectorul auto din România a ajuns, în 2013, la 16,88 miliarde de euro, în creştere cu 26% faţă de anul precedent, în timp ce Dacia a exportat 93% din totalul producţiei, iar Ford întreaga producţie de la Craiova, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România /ACAROM/ şi vice-preşedintele Dacia.

*Proiectul lansat de autorităţile române în parteneriat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică /OCDE/, care analizează impactul reglementărilor asupra a trei sectoare economice cheie, va avea cel mai mare impact asupra sectorului transporturilor, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice/ MFP/, Attila Gyorgy, la conferinţa de lansare a proiectului.

*Autorităţile intenţionează să organizeze anul viitor, la Romexpo, un târg al companiilor româneşti sub egida ,,Fabricat în România’ sau ,,Produs în România’, a anunţat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niţă, la deschiderea Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti — TIB.

*Ministerul Transporturilor îşi propune să investească în jur de 40 de miliarde de euro în infrastructura rutieră, bani care vor intra atât din finanţări proprii, cât şi din fonduri europene sau finanţări externe, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Dragoş Titea, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor.

*Grupul Dacia Renault a vândut, din 2004 până în prezent, trei milioane de autovehicule, vehiculul Dacia cu numărul 3.000.000 fiind un Sandero Stepway, achiziţionat de un client din Spania, informează compania.

*Comisia Europeană a constatat, miercuri, că schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuţiilor anumitor consumatori energointensivi la finanţarea energiei din surse regenerabile, respectă normele UE privind ajutoarele de stat, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

*Aproximativ 200 de kilometri de autostradă se află, în prezent, în lucru la nivelul Companiei de Autostrăzi şi sperăm ca, până la finele anului, să finalizăm 55-56 de kilometri, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Renata Bendeac, director general cu preluare de atribuţii în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/.

*Electrica va investi aproximativ un miliard de euro pentru modernizarea şi retehnologizarea reţelelor electrice de distribuţie, în perioada 2015-2018, a anunţat miercuri Dumitru Federenciuc, şef Serviciu Strategia de dezvoltare a reţelelor electrice în cadrul Electrica SA, care a participat la Conferinţa ‘România îşi poate asigura independenţa energetică nu prin epuizarea resurselor, ci prin soluţii inteligente’.

*Dacă preţurile la petrol rămân la un nivel scăzut, Uniunea Europeană ar putea economisi până la 80 de miliarde de dolari ca urmare a reducerii facturii importurilor energetice, ceea ce va da o gură de oxigen gospodăriilor şi companiilor din regiune, transmite Reuters.

*România este încă o economie foarte reglementată şi, chiar dacă reglementarea în sine nu este rea, economiile mai reglementate au tendinţa de a creşte mai încet, a declarat miercuri John Davies, director al Diviziei de concurenţă a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică/ OCDE/, cu prilejul lansării unui proiect în parteneriat cu autorităţile române.

*Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 945 de milioane de euro în perioada ianuarie — august 2014, comparativ cu 489 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului 2013, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

*Investiţiile străine directe au totalizat 1,4 miliarde de euro în primele opt luni ale acestui an, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României.

*Băncile elene se confruntă în continuare cu povara portofoliilor masive de credite neperformante, în pofida majorării capitalului şi a progreselor înregistrate cu planurile lor de restructurare, se arată într-un raport publicat miercuri de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Reuters.

*România este primul stat membru al Uniunii Europene pentru care Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigaţii, potrivit ministrului Economiei, Constantin Niţă.

*Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, miercuri, că pentru operatorii privaţi din sectorul aviaţie trebuie găsită o schemă de ajutor de stat pentru finanţare.

*Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a solicitat, miercuri, firmei AECOM să îi dea explicaţii ‘în scris’ pentru faptul că Aeroportul Băneasa nu este inclus în Master Planul General de Transport al României.

*O parte dintre companiile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor vor ajunge la zero, în bilanţ, la finele acestei luni, inclusiv CFR Marfă, a afirmat, miercuri, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la dezbaterea publică privind Master Planul General de Transport al României, sectoarele aerian şi intermodal.

*Deutsche Telekom a fost amendată de autorităţile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene cu 31,1 milioane de euro (39,3 milioane de dolari) şi trebuie să împartă o amendă de 38,8 milioane de euro cu subsidiara sa Slovak Telekom AS, pentru că s-au împotrivit concurenţei pe Internet, transmit Bloomberg şi Reuters.

*Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat miercuri interzicerea unor indemnizaţii speciale bancherilor, care au beneficiat de o ambiguitate a reglementărilor privind bonusurile, transmit Bloomberg şi Reuters.

*Grupul german Volkswagen (VW) a devansat la limită compania americană General Motors (GM) în primele nouă luni ale anului, devenind al doilea mare producător auto mondial după firma niponă Toyota Motor Corp, transmite AP.

*Societatea Naţională Nuclearelectrica va solicita Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei recunoaşterea costurilor neacoperite în anul 2014 generate de impozitul pe construcţii prevăzut de OUG nr. 102/2013, se arată într-un comunicat al companiei remis miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

*Uniunea Europeană mai are la dispoziţie pentru anul viitor fonduri de numai 88 de milioane de euro ce pot fi alocate sprijinirii agricultorilor comunitari afectaţi de embargoul instituit de Rusia ca represalii la sancţiunile europene, relatează AFP după o reuniune a Comisiei Europene pe tema bugetului pentru 2015.

*Lumea ar putea să nu mai fie capabilă să-şi hrănească populaţia în anul 2050 dacă nu creşte productivitatea agricolă, arată un raport publicat miercuri de Global Harvest Initiative, transmite CNBC.

*Comisia Europeană /CE/ introduce o acţiune în justiţie împotriva României pentru nerespectarea legislaţiei Uniunii Europene /UE/ privind deşeurile miniere, în cazul iazului de decantare Boşneag, în care au fost deversate deşeuri provenite din exploatarea minelor de cupru şi zinc din Moldova Nouă, se arată într-un comunicat de presă al forului european, publicat joi .

*Plăţile în România se fac, încă, în proporţie de 94% cu numerar, scădere nesemnificativă, faţă de 99% în urmă cu zece ani, a declarat, joi, Cătălin Pârvu, director general executiv al Piraeus Bank, în conferinţa ‘Viitorul şi siguranţa plăţilor electronice’.

*Grupul francez Carrefour, al doilea mare grup mondial de distribuţie, a anunţat joi că în trimestrul al treilea vânzările sale au scăzut uşor cu 0,1% până la 21,077 miliarde de euro, din cauza condiţiilor dificile din Europa de Sud, transmite Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata