Retrospectiva economică (săptămâna 13 – 19 octombrie 2014)

*Balanţa comercială cu produse agroalimentare este pozitivă la şapte luni, cu exporturi în creştere cu 300 milioane de euro şi importuri în scădere cu 50 de milioane de euro, a declarat, joi, Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

*Atitudinea prudentă adoptată de băncile străine după sancţiunile occidentale impuse Rusiei a condus la o ‘uşoară’ întârziere în aranjarea finanţării pentru conducta South Stream, a informat miercuri grupul rus Gazprom, transmite Reuters.

*Trei sferturi dintre afacerile de familie din România, respectiv 74%, au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri în ultimul an financiar, arată sondajul PwC Family Business Survey.

*Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a declarat joi că vânzarea participaţiilor deţinute la compania de telecomunicaţii Orange sau constructorul auto Renault nu reprezintă o prioritate pentru Guvernul francez, în condiţiile în care Parisul a anunţat recent un plan de privatizări prin care vrea să strângă cinci până la 10 miliarde de euro în următoarele 18 luni, transmite Reuters.

*Afacerile Raiffeisen Bank International (RBI) se derulează bine, cu excepţia Ucrainei şi Ungariei, a declarat joi directorul financiar Martin Grull, reiterând faptul că grupul bancar austriac se aşteaptă să revină pe profit în 2015, după pierderile din acest an, transmite Reuters.

*România a fost, în luna septembrie 2014, ţara cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1,8%), în condiţiile în care în UE rata anuală a inflaţiei în luna septembrie a fost de 0,4% iar în zona euro de 0,3%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

*Guvernul român intenţionează să vândă eurobonduri în valoare de un miliard de euro înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, într-un interviu citat de Bloomberg.

*Autorităţile au acordat, în urma deciziilor emise de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare /ITRSV/, despăgubiri de peste 404.000 lei pentru pagubele produse culturilor agricole şi animalelor domestice de speciile strict protejate, a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/.

*Comisia Europeană a cerut României să-şi pună toate normele naţionale în conformitate cu Directiva 2004/49/CE privind siguranţa căilor ferate, informează joi un comunicat al Executivului de la Bruxelles.

*Comisia Europeană a cerut României să-şi modifice normele privind impozitarea veniturilor din dobânzi, deoarece acestea restricţionează prestarea liberă de servicii şi libera circulaţie a capitalurilor pe piaţa unică a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CE dat publicităţii joi la Bruxelles.

*Comisia Europeană a trimis, joi, solicitări formale Lituaniei, Portugaliei, României şi Sloveniei privind notificarea transpunerii depline a Directivei privind administratorii de fonduri de investiţii alternative (2011/61/UE).

*Comisia Europeană cere Spaniei, Letoniei, Poloniei şi României să pună în aplicare normele UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, informează un comunicat transmis joi de Executivul de la Bruxelles.

*Curtea de Justiţie a Uniunii Europene /CJUE/ a decis, miercuri, că modalitatea de returnare a taxei auto stabilită prin OUG nr. 9 din 2013 este una discriminatorie iar autorităţile trebuie să achite românilor care solicită acest lucru nu numai valoarea taxei în sine, ci şi dobânzile aferente perioadei în care taxa a fost încasată nejustificat.

*Comisia Europeană a anunţat joi că nouă state ale Uniunii Europene vor avea de suferit iarna aceasta dacă Rusia va întrerupe total furnizarea de gaze, conform rezultatelor probelor de rezistenţă la care au fost supuse statele membre, relatează agenţia EFE.

*Preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut să-i asigure joi pe partenerii europeni că ‘din vina Rusiei nu vor exista niciun fel de probleme privind livrările de gaz în Europa’, informează RIA Novosti şi Tass.

*Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat joi 300 de milioane de lei de la băncile comerciale, la un randament de 3,70%, printr-o emisiune de obligaţiuni pe 10 ani, cu scadenţa reziduală la 80 de luni.

*Compania energetică MOL din Ungaria a anunţat, joi, că este interesată în reluarea negocierilor pentru achiziţionarea DEA, filiala de petrol şi gaze a grupului german de utilităţi RWE, dacă vânzarea către un grup de investitori conduşi de oligarhul rus Mikhail Fridman nu va obţine aprobarea Marii Britanii, transmite Reuters.

*România riscă să piardă în acest an în jur de 15 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007-2013 din cauza lipsei asigurării cofinanţării proiectelor de către beneficiarii privaţi.

*Agenţia de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă, informează Ministerul Finanţelor Publice, printr-un comunicat remis, vineri .

*Peste 1.100 de autoturisme noi exclusiviste au fost înmatriculate în România, în perioada ianuarie — septembrie 2014, în scădere cu 13,53% faţă de acelaşi interval din anul precedent, cele mai multe unităţi consemnate fiind ale mărcii Audi, cu aproape 1.000 de exemplare, arată statistica Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/.

*Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat, în perioada ianuarie-septembrie 2014, o creştere semnificativă în Europa (UE plus EFTA), iar cota de piaţă a constructorului autohton de automobile s-a majorat de la 2,3% la 2,8%, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate vineri.

*Sucursala de Transport Feroviar de Călători Bucureşti a organizat, vineri dimineaţă, o acţiune de control în colaborare cu Poliţia Transporturi Feroviare (TF) în două trenuri regio iar în urma controlului personalul feroviar a eliberat 112 de bilete, dintre care 62 au fost bilete cu suprataxă, potrivit unui comunicat al CFR Călători.

*Vânzările auto în Uniunea Europeană şi în ţările EFTA au înregistrat un avans de 5,8% în perioada ianuarie-septembrie 2014 iar majoritatea pieţelor auto europene au raportat creşteri, cu excepţia Austriei, Belgiei, Olandei şi Elveţiei, conform datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, transmite Reuters.

*Persoanele juridice acceptate în Programul ‘Rabla’ 2014 ar putea să se înscrie la producătorii auto validaţi până la 29 noiembrie 2014, data fiind amânată cu o lună faţă de termenul iniţial, prevede proiectul de Ordin referitor la Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului Auto Naţional, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/.

*Autorităţile au plătit, în primul semestru al acestui an, 124,5 milioane lei sub formă de alocaţie pentru susţinerea familiei, de acest ajutor social beneficiind, în medie, 254.138 familii, conform statisticilor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

*Majoritatea băncilor din zona euro sunt prea slabe pentru a acorda credite şi a sprijini redresarea economiei, a avertizat José Vińals, directorul departamentului pentru pieţe internaţionale al FMI, la conferinţa organizată joi de Asociaţia bancherilor britanici, transmit Reuters şi site-ul cityam.com.

*România poate deveni prima ţară din lume care nu este membru al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE) dar care poate primi statutul de asociat al Organizaţiei, a declarat William Danvers, secretarul general adjunct al OCDE, într-un interviu acordat agenţiei AGERPRES.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata