Retrospectiva economică (săptămâna 13 – 19 octombrie 2014)

*România a înregistrat cel mai semnificativ declin al lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană în august 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

*Aproximativ 60% dintre locuitorii din mediul urban separă deşeurile pentru a fi reciclate ulterior şi doar 4% dintre aceştia colectează separat deşeurile de echipamente electrice şi electronice /DEEE/, arată rezultatele unui recent studiu intitulat ‘Atitudini şi obiceiuri referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE)”, efectuat pentru Ecotic de către GBD Research.

*Comisia Europeană a decis retragerea cererilor de chemare în judecată a României în cazul netranspunerii directivelor din Pachetul 3 Energie, atât în ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, cât şi sectorul energiei electrice, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, vineri.

*Veniturile realizate de companiile de tehnologie medicală şi biotehnologie, listate pe bursele din Statele Unite şi Europa, au totalizat 336,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în iunie 2014, în creştere cu 4% faţă de anul precedent, cu mult sub ratele de creştere înregistrate înainte de criză, conform unui studiu anual de profil, realizat de compania internaţională de consultanţă EY.

*Guvernele riscă să întârzie redresarea Europei dacă nu accelerează şi nu extind planurile de întărire a economiilor, a avertizat vineri Benoit Coeure, membru în Consiliul director al Băncii Centrale Europene, transmite Bloomberg.

*Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat vineri, la Oradea, că e convins că reabilitarea şoselei DN 76 Oradea-Deva va fi finalizată în 2015, chiar dacă firma constructoare s-a ‘încurcat în ştiinţă’, iar la începutul anului 2015 vor începe lucrările şi la tronsonul Suplacu de Barcău-Borş al autostrăzii Transilvania.

*Piaţa auto românească creşte continuu de 15 luni, iar livrările totale de autoturisme şi vehicule comerciale înregistrează, după primele nouă luni din 2014, o creştere de 26,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile /APIA/.

*Programul guvernamental ‘Prima casă’ va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat vineri pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.

*BCE va începe săptămâna viitoare să achiziţioneze pachete de credite şi obligaţiuni, în încercarea de a impulsiona economia zonei euro şi pentru a majora activele deţinute de BCE, a anunţat vineri Benoit Coeure, membru în Consiliul director al Băncii Centrale Europene, transmite Wall Street Journal.

*Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a prezentat miercuri, la Râmnicu Vâlcea, reprezentanţilor din administraţiile publice locale şi oamenilor din mediul de afaceri ghidul ajutorului de stat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM-uri), dar şi noile moduri de acordare a fondurilor direct către primării.

*Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare /SIF/ s-a cifrat la 6,65 miliarde lei la finele lunii septembrie 2014, în creştere cu 0,2% faţă de luna anterioară şi cu 0,6% faţă de finalul anului 2013, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri /AAF/ din România.

*Consiliul Interministerial de Lucrări Publice va aviza până la finele acestei luni indicatorii tehnico—economici pentru Pasajul suprateran Centura Bucureşti-Domneşti, iar promovarea acestui obiectiv de investiţii se va face prin Hotărâre de Guvern, în cursul lunii noiembrie 2014. Demararea şi finalizarea procedurii de achiziţie publică a acestei lucrări de construcţie vor avea loc în luna noiembrie 2014, iar emiterea Ordinului de începere a lucrărilor la Pasaj se va face în primăvara anului 2015, precizează CNADNR într-un comunicat remis vineri.

*Exporturile româneşti în Republica Populară Chineză au crescut, în primele şapte luni ale acestui an, cu 24% faţă de perioada similară din 2013, după ce anul trecut înregistraseră o creştere de 34%, conform unui comunicat al Ministerului Economiei.

*Românii consumă între 4 şi 4,5 kilograme de peşte pe an, adică de cinci ori mai puţin decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene, iar importurile de peşte reprezintă peste 80% din consum, a declarat, la Tulcea, Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii.

*Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a confirmat că a ajuns la un acord cu Rusia, cu ocazia convorbirilor de la Milano, cu privire la preţul provizoriu al gazului rusesc livrat Ucrainei şi a asigurat că aceasta va permite încheierea rapidă a conflictului lor gazier, relatează AFP.

*Primul draft al viitorului Program Operaţional de Pescuit (POP) va fi transmis săptămâna viitoare la Bruxelles, iar acvacultura va rămâne una dintre măsurile importante şi va avea 50% din fondurile alocate întregului program, a declarat Ciceronis Cumpănăşoiu, directorul general al Autorităţii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

*Realizarea unei Burse de Peşte la Tulcea pare să prindă contur, după opt ani de discuţii şi analize, în condiţiile în care au fost deja încheiate licitaţiile pentru adjudecarea lucrărilor de proiectare şi execuţie, iar contractul, în valoare de aproape 18 milioane de lei, a fost câştigat de asocierea a patru firme din judeţul Tulcea.

*Valoarea totală a tranzacţiilor derulate săptămâna acesta la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 197,17 milioane lei, din care 186,93 milioane lei tranzacţii cu acţiuni, cu 17,38% mai mult faţă de săptămâna precedentă, conform unei analize Puls Capital.

*Rezultatele testelor de stres derulate de BCE nu vor aduce surprize majore pentru băncile din Grecia, a afirmat duminică ministrul elen de Finanţe, Gikas Hardouvelis, citat de Reuters.

*Sumele plătite primul semestru al acestui an sub formă de alocaţii de stat pentru copii au depăşit 1,353 miliarde lei, fiind mai mici cu 19,306 milioane lei (1,4%) faţă de cele plătite în semestrul I 2013, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata