Retrospectiva economică (săptămâna 15 – 21 decembrie 2014)

* Lucrările la autostrada Piteşti-Sibiu ar putea demara într-un an şi jumătate, doi ani, dar asta depinde de cât de rapid vor merge studiile de fezabilitate sau de câte contestaţii vor fi depuse, a declarat, marţi, Ioan Rus, ministrul Transporturilor, la finalul audierilor din comisiile de specialitate pe tema bugetului Ministerului Transporturilor /MT/.

* Implementarea schemei de garanţii pentru tineri este prioritatea zero a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în anul 2015, a declarat, marţi, ministrul de resort Rovana Plumb, în şedinţa de avizare a proiectului de buget pe 2015 al instituţiei.

* Aproximativ 39% dintre români nu au utilizat niciodată Internetul în 2014, faţă de o medie de 18% în Uniunea Europeană, şi doar 8% din populaţia României a utilizat servicii cloud, faţă de media de 21% din UE, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat.

* Statul român a rămas proprietarul unei suprafeţe de aproape 270.000 de hectare de pădure în urma proceselor câştigate în instanţă de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) — Romsilva în ultimii doi ani, a declarat, marţi, directorul general al RNP — Romsilva, Adam Crăciunescu, în conferinţa de bilanţ.

* Numărul autovehiculelor noi înmatriculate a ajuns, în noiembrie, la 8.052 unităţi, în creştere cu 8,56% faţă de aceeaşi lună din anul anterior, arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/.

* Premierul român Victor Ponta şi omologul său sârb Aleksandar Vucic au discutat marţi chestiuni legate de cooperarea economică şi au subliniat necesitatea unor eforturi mai susţinute pentru proiectul comun al autostrăzii care va lega Timişoara de Belgrad, transmite Tanjug.

* Grupul energetic rus Gazprom studiază posibilitatea reducerii efectivelor de personal cu 15% până la 25%, ceea ce ar putea conduce la eliminarea a până la 115.000 de posturi în contextul deprecierii rublei, informează agenţia rusă Interfax citând surse din interiorul companiei.

* Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) încearcă să ajute statele din Europa Centrală şi de Est să-şi diversifice aprovizionarea cu gaze naturale după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a abandonat proiectul South Stream, transmite Bloomberg.

* Rubla rusească s-a prăbuşit, marţi, înregistrând o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, în pofida deciziei Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, tocmai pentru a apăra cursul de schimb, transmite AFP.

* OMV Petrom şi Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil) au descoperit, în sudul judeţului Buzău, un nou zăcământ de ţiţei şi gaze, existând premisele ca aceasta să fie cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani, din zona Munteniei.

* Programul Rabla a avut, în acest an, cele mai bune rezultate de la demararea iniţiativei guvernamentale în urmă cu 10 ani şi trebuie continuat indiferent de oponenţa anumitor actori ai pieţei şi calibrat la necesităţile de mediu ale României, a afirmat, miercuri, fostul ministru al Mediului, Attila Korodi.

* Personalul nedidactic din învăţământ este, în continuare, contrar promisiunilor din ultima vreme, într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă şi al salarizării, a afirmat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, la mitingul de protest organizat în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale.

* Evoluţia sub aşteptări a inflaţiei creşte probabilitatea unei noi scăderi a dobânzii de politică monetară a BNR, din ianuarie, deoarece rata anuală a inflaţiei va coborî la 1,1%-1,2% la sfârşitul lui 2014, sub ţinta băncii centrale, se arată într-un comunicat al BCR.

* Românii vor aloca, în medie, 415 lei pentru cadourile de Crăciun în 2014, mai darnice fiind persoanele de 45-54 de ani, care vor repartiza aproximativ 551 de lei, şi persoanele din Bucureşti/Ilfov şi Oltenia, cu circa 500 de lei, conform unui studiu remis, miercuri.

* România ar putea negocia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) după expirarea actualului acord stand-by în 2015, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, transmite Reuters.

* Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală /DGAF/ au stabilit prejudicii, au aplicat amenzi şi au efectuat confiscări care totalizează aproximativ 1,7 miliarde de euro, în primul an de când structura a devenit operaţională, în decembrie 2013, după desfiinţarea Gărzii Financiare.

* Banca centrală a Rusiei a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru a sprijini stabilitatea financiară a pieţei domestice, afectată de o prăbuşire record a rublei în ultimele zile, transmit AFP şi Reuters.

Marţi, rubla rusească s-a depreciat cu 20% în raport cu dolarul, iar de la începutul anului şi până în prezent a pierdut 50% din valoare, pe fondul scăderii preţului petrolului, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti, în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

* România a fost, în luna noiembrie 2014, pentru a treia lună consecutivă, ţara cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1,5%) în condiţiile în care în UE rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 0,5% în luna octombrie până la 0,4% în luna noiembrie, iar în zona euro a scăzut de la 0,4% la 0,3%, arată datelor publicate miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

* Criza valutară din Rusia va fi dificil de reglat, deoarece cauzele acesteia sunt mai degrabă externe, însă efectele negative ale deprecierii rublei asupra României ar trebui să fie nesemnificative, conform unei analize realizate de Tradeville.

* Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că Ucraina ar avea nevoie de ajutoare suplimentare în valoare de 15 miliarde de dolari (12 miliarde de euro) pentru a face faţă crizei economice, însă Uniunea Europeană are o capacitate limitată de ajutor, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

* Uniunea Europeană este pe cale să stabilească un nou record în ceea ce priveşte exporturile de grâu, pentru al doilea sezon la rând, în condiţiile în care cursul de schimb favorabil şi problemele economice din Rusia oferă statelor membre UE şansa de a-şi vinde la export cea mai mare recoltă de grâu din istorie, transmite Reuters.

Volumul licenţelor de export pentru grâu moale eliberate până acum pentru sezonul iulie 2014/iunie 2015 este deja peste nivelul înregistrat în sezonul 2013/2014, iar prognozele Comisiei Europene privind exporturile pentru întregul an arată că acestea vor depăşi uşor recordul de 30 de milioane de tone înregistrat în ultimul sezon.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ îi va putea determina pe toţi contribuabilii, fie că este vorba de grupuri de interese protejate, mari trusturi de presă, companii sau persoane privilegiate, să îşi achite integral obligaţiile către bugetul statului, dacă îi vor fi asigurate resursele suplimentare necesare, a declarat miercuri preşedintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, la o conferinţă de bilanţ a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală /DGAF/.

* Rezervele de lichidităţi deţinute de companiile non-financiare din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) a scăzut 2,8% în primele şase luni ale acestui an, dar se situează la nivelul de 1.060 miliarde de dolari, peste nivelul înregistrat în timpul crizei financiare, estimează agenţia de evaluare Moody’s Investors Service într-un raport publicat miercuri, informează Financial Times.

* Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat, în 2014, aproximativ 25.000 de garanţii pentru programul „Prima Casă” pentru finanţări accesate în valoare de 900 milioane de euro, valoarea medie a finanţării fiind de circa 36.000 euro, informează, joi, FNGCIMM.

* Cele mai căutate modele auto rulate au fost, în 2014, Volkswagen Golf, Opel Astra şi Ford Focus, iar Dacia Duster a fost cel mai preferat SUV second-hand, arată o analiză de specialitate, publicată joi. Pe de altă parte, cererea pentru maşini pe benzină a fost mai mare decât oferta, 58% dintre cei care au căutat un automobil au ales un model fabricat între anii 2005 şi 2010.

* Capitala României ocupă locul 30 în topul oraşelor preferate de retailerii internaţionali, clasament condus de Londra, urmată de Paris, Moscova, Milano şi Madrid, conform unui studiu remis, joi, AGERPRES.

* SAI Certinvest şi SIF Transilvania au parafat, joi, un acord cu Grupul AXA, prin care acesta din urmă vinde operaţiunile sale de asigurări de viaţă şi economisire din România şi se retrage de pe piaţa locală, se arată în comunicatele de presă transmise de companiile semnatare ale acordului.

* Populaţia rezidentă a României a înregistrat o scădere cu peste 12,6%, în perioada 1992 — 2014, ajungând la 19,947 milioane de cetăţeni la 1 ianuarie, a declarat, joi, preşedintele Institutului Naţional de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, la dezbaterea cu tema „Statisticile de populaţie conform cerinţelor europene şi necesităţilor naţionale’. Judeţele cu cea mai semnificativă reducere, adică mai mare de 20%, sunt Hunedoara (25,6%), Teleorman (24,1%), Caraş — Severin (23,2%), Tulcea (23,2%), Mehedinţi (22,1%), Brăila (20,4%) şi Neamţ (20,1%).

* Rezervele valutare ale băncilor centrale au scăzut în trimestrul al treilea pentru prima dată după criza financiară globală, punând capăt unei decade de diversificare faţă de dolarul american şi riscând să reducă sprijinul pentru euro şi dolarul australian şi cel canadian, transmite Reuters.

* Banca centrală a SUA a încheiat, miercuri, ultima sa reuniune de politică monetară din acest an fără a modifica dobânda de referinţă, iar preşedintele Fed, Janet Yellen, a spus că acest lucru este puţin probabil să se producă înainte de luna aprilie a anului următor, transmite AFP. La sfârşitul unei reuniuni de două zile, Comitetul de politică monetară de la Fed a anunţat că a decis să menţină dobânda de referinţă la un nivel cuprins între 0% şi 0,25%, nivel la care staţionează din luna decembrie 2008.

* Moneda rusească (rubla), care a înregistrat luni şi marţi o cădere istorică, şi-a revenit joi înaintea conferinţei anuale de presă a preşedintelui Vladimir Putin, care nu a făcut încă niciun fel de declaraţii cu privire la criza monetară, transmite AFP. În jurul orei 7,20 GMT, moneda euro a scăzut până la 72 de ruble, de la cotaţia de 75,10 ruble, înregistrată miercuri seara, în timp ce dolarul a scăzut până la 58,55 ruble, de la nivelul de 60,65 ruble înregistrat miercuri. De asemenea, pe piaţa bursieră, indicele TRS a urcat şi el cu 6,76%, după ce luni şi marţi a pierdut peste 10%.

* Piaţa auto din România a consemnat, în primele 11 luni din 2014, o creştere de 24,1%, comparativ cu datele raportate în aceeaşi perioadă din anul anterior, în timp ce producţia naţională de autovehicule a scăzut la 363.905 de autovehicule, arată datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile /APIA/, publicate joi.

* Guvernul a decis comasarea Inspecţiei Muncii cu Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, iar noua structură va fi denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială şi se va afla în subordinea Ministerului Muncii, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă publicată în Monitorul Oficial.

* Cotaţia grâului a atins joi cea mai ridicată valoare din luna mai, pe fondul îngrijorărilor că livrările din Rusia vor fi restricţionate, transmite Bloomberg.

* Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat joi că producţia globală de lemn a continuat să crească în 2013 pentru al patrulea an la rând, transmite AFP. Producţia de lemn în 2013 a depăşit nivelul de dinaintea crizei în toate grupele de produse, cu excepţia cherestelei. Asia-Pacific, America Latină, Caraibele şi America de Nord au înregistrat cele mai puternice reveniri ale producţiei de lemn. Revenirea în Europa a încetinit în 2012 şi nu şi-a revenit în special în Europa Occidentală şi de Sud, unde producţia şi consumul au scăzut în 2012-2013 pentru unele produse de genul paneluri de lemn şi butuci.

* Comisiile parlamentare reunite pentru buget-finanţe au aprobat, joi, bugetul asigurărilor sociale de stat, cu 15 voturi pentru, un vot împotrivă şi nouă abţineri.

În timpul şedinţei de prezentare, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că la alcătuirea bugetului s-a urmărit asigurarea, în integralitate, a angajamentului luat faţă de pensionari.

‘Facem o majorare a pensiilor cu 5%, respectiv a valorii punctului de pensie, pentru că ne permite bugetul să avem o majorare mai mare decât rezultă din calculul aplicării formulei din Legea 263 — Legea pensiilor. Deci pensiile vor fi majorate cu cinci puncte procentuale, iar pensia minimă, cea de 350 de lei, va fi majorată la 400 de lei, astfel încât cei care beneficiază în momentul de faţă de 350 de lei — ca şi pensie minimă socială, 360, 370 (lei, n.r.) — toţi vor ajunge la 400 de lei”, a precizat Rovana Plumb.

* Comisiile parlamentare reunite pentru buget-finanţe au aprobat, joi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2015, cu majoritate de voturi.

„Am plecat de la un proiect de buget pus de acord cu reprezentanţii finanţatorilor internaţionali. Dezbaterile, deşi au fost intense, deşi s-au operat modificări ca urmare a amendamentelor propuse, nu au adus atingere construcţiei principale a bugetului şi nu modifică nimic care ar putea să atragă reproşuri din partea instituţiilor financiare internaţionale. Deficitul este acelaşi, plafoanele au fost respectate, bugetele de tipul celor pentru dezvoltare sau de tipul celor sociale, care au fost convenite cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană nu au fost modificate, decât eventual modificări de structură în interiorul lor”, a declarat Viorel Ștefan, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor.

* Reducerea taxei pe construcţiile speciale, de la 1,5% la 1%, începând cu anul 2015, a fost aprobată, vineri, de plenul Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională pe proiectul de lege care modifică în acest sens Codul Fiscal. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, măsura de reducere a cotei de impozitare, de la 1,5% la 1%, vizează corelarea cu indicatorii de profitabilitate şi influenţarea pozitivă a competitivităţii companiilor româneşti în regiune.

* Aproximativ 75% dintre cumpărătorii care şi-au cumpărat apartamente noi în zona de nord a Capitalei au ales apartamente mari, cu mai mult de trei camere, la preţuri ce pornesc de la 180.000 de euro, conform unui studiu.

* Rata şomajului a ajuns, în România, la 6,5%, în trimestrul III din acest an, în scădere cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.

* Revoluţionarii îşi vor primi indemnizaţiile şi în 2015 şi în 2016, în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind sistarea plăţii indemnizaţiilor pentru revoluţionari până în 2017 apărând o greşeală, a precizat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, prin intermediul unui comunicat de presă.

* Companiile aeriene din întreaga lume au transportat 3,2 miliarde de pasageri în 2014, în creştere cu aproximativ 5% comparativ cu 2013, a anunţat, joi, Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), transmite AFP. Transportatorii aerieni au efectuat un număr record de 33 milioane zboruri în 2014, cu aproximativ un milion mai mult decât anul trecut, a adăugat OACI, într-un comunicat.

* Autorităţile chineze au revizuit în sus estimările privind mărimea economiei în 2013, dar au subliniat că aceasta nu va avea niciun efect asupra creşterii economice din acest an, pe fondul estimărilor că Beijingul ar putea să lanseze noi stimulente pentru a susţine o economie care încetineşte, transmite Reuters. Biroul Naţional de Statistică din China a anunţat, vineri, că, în 2013, Produsul Intern Brut a fost mai mare cu 3,4%, până la 58.800 miliarde de yuani (9.500 de miliarde de dolari), decât a anunţat anterior.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata