Retrospectiva economică (săptămâna 15 – 21 decembrie 2014)

* Piaţa ofertelor publice iniţiale a înregistrat o creştere explozivă în acest an, pe măsură ce companiile au încercat să profite de creşterea pieţelor bursiere şi de apetitul mare al investitorilor transmite CNBC. Potrivit unor cifre preliminare calculate de firma Dealogic, volumul IPO-urilor din acest an a crescut cu 49% în ritm anual, până la 257,7 miliarde de dolari, cea mai ridicată cifră e după 2010.

* Turismul internaţional urmează să stabilească un nou record în 2014, Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) estimând joi că peste 1,1 miliarde turişti internaţionali vor călători la nivel mondial într-un singur an, informează un comunicat de presă. Potrivit ultimului barometru privind turismul mondial, în primele zece luni ale acestui an numărul turiştilor internaţionali a ajuns la 978 milioane, cu 45 de milioane mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

* Banca de Import-Export a Chinei a anunţat alocarea unui miliard de dolari pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est, datorită succesului înregistrat de tranşa de 500 de milioane de dolari alocată proiectelor din regiune la începutul acestui an, se arată într-un comunicat al instituţiei transmis, vineri.

* Banca Central Europeană (BCE) a anunţat vineri că la finele lunii februarie 2015 va dezvălui noua bancnotă de 20 euro din seria ‘Europa’, după ce a pus deja în circulaţie bancnote de 5 şi 10 euro, informează un comunicat de presă. Noua bancnotă, care va fi prezentată în mod oficial în data de 24 februarie 2015, va include elemente de siguranţă optimizate, precizează BCE, în comunicatul său de presă.

* România şi-a propus atingerea unui procent de 70% a ratei de ocupare a forţei de muncă în cadrul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20-64 de ani până în anul 2020 şi reducerea numărului de persoane care prezintă risc de sărăcie sau excluziune socială cu 580.000 de persoane, raportat la anul de referinţă 2008, potrivit ‘Strategiei Naţionale privind Persoanele Vârstnice şi Îmbătrânirea Activă 2014 — 2020’, lansată în dezbatere de Ministerul Muncii.

* Amendamentele admise la proiectul legii bugetului de stat pe 2015, intrat vineri dimineaţă în dezbaterea plenului Parlamentului, totalizează sume suplimentare de 572,751 milioane de lei (aproape 130 de milioane de euro) şi au ca sursă de finanţare bugetul de Acţiuni Generale ale Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, care a fost diminuat corespunzător faţă de forma iniţială a documentului.

* Rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie 2014, la nivel naţional, a fost de 5,18%, mai mare cu 0,05 puncte procentuale faţă de cea din luna octombrie a anului 2014 şi mai scăzută cu 0,42 pp faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă remis, vineri.

* România a importat, în primele zece luni ale acestui an, o cantitate de ţiţei de 5,61 milioane tone echivalent petrol, cu 1,37 milioane tep (32,3%) mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

* Preţul mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creşte cu 0,26% de la 1 ianuarie 2015, a anunţat vineri Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

* Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, apreciază că anul viitor avansul economiei României va depăşi 3%, iar încasările bugetare vor fi peste nivelul prognozat în proiectul bugetului de stat, intrat vineri în dezbaterea plenului Parlamentului.

* Autoritatea bancară europeană (EBA) a publicat vineri o serie de linii directoare vizând sporirea securităţii plăţilor prin Internet începând din luna august 2015, în ideea de a combate creşterea fraudelor online, transmit Reuters şi AFP.

* O sumă totală de 102 milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite în mod incorect de statele membre, va fi recuperată de Comisia Europeană de la Grecia, Irlanda şi Slovenia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

* Deficitul bugetar pentru anul 2014 a ajuns la 2% din Produsul Intern Brut /PIB/, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, însă vor urma o serie de încasări, în condiţiile în care Fiscul a prelungit până pe 22 decembrie termenul limită pentru declararea şi efectuarea plăţilor obligaţiilor fiscale aferente perioadei fiscale precedente.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat, recent, că a amânat termenul până la care contribuabilii pot depune declaraţiile şi plăti creanţele fiscale aferente lunii noiembrie. Noul termen comunicat este luni, 22 decembrie, după ce iniţial se anunţase că, anul acesta, creanţele fiscale sunt scadente şi se declară până vineri, 19 decembrie.

* România se alătură ţărilor dezvoltate care au înţeles că un spaţiu informaţional securizat înseamnă riscuri reduse la adresa securităţii naţionale, a declarat, vineri, Sorin Grindeanu, ministru pentru Societatea Informaţională, după adoptarea Legii privind securitatea cibernetică a României.

* Bugetul asigurărilor de şomaj pentru 2015 este mai mic cu 4,99% deoarece Guvernul preconizează pentru anul viitor o reducere a ratei şomajului la 5,1%, de la 5,3% în 2014, corespunzătoare unei scăderi cu 20.000 de persoane a numărului de şomeri, la 465.000, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii, Rovana Plumb, cu ocazia dezbaterilor generale la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015.

* Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineaţă, o informare potrivit căreia, începând de duminică, ora 2,00 şi până luni, la ora 6,00, în Maramureş, Transilvania, Crişana şi Banat vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, iar vântul va avea intensificări temporare cu viteze de până la 50 — 60 km/h.

* Dezbaterile asupra proiectului Legii asigurărilor sociale de stat pe 2015 au fost finalizate, sâmbătă, pe articole, votul final pe acest proiect şi pe proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2015 urmând să fie dat duminică, la ora 10,00.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru buget — finanţe din Camera Deputaţilor, Ștefan Viorel, bugetul asigurărilor sociale de şomaj aferent sistemului public de pensii a fost stabilit atât la venituri, cât şi la cheltuieli, în sumă de 54,725 miliarde de lei. Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale a fost stabilit cu un excedent de 211,8 milioane de lei, veniturile fiind de 320,3 milioane de lei, iar cheltuielile de 108,5 milioane de lei.

* Agenţia de evaluare financiară Standard & Poors a coborât vineri ratingul de ţară al Ucrainei, la ‘CCC minus’ cu perspectivă negativă, avertizând că nivelul îngrijorător de scăzut al rezervelor valutare ar putea declanşa intrarea în incapacitate de plată în câteva luni, transmite Reuters.

Un calificativul ‘CCC minus’ este cu nouă trepte sub nivelul ‘investment grade’, recomandat pentru investiţii, iar perspectiva negativă sugerează că S&P ar putea decide o nouă retrogradare în perioada următoare.

* Tot mai mulţi turişti români şi străini aleg să-şi petreacă Crăciunul şi Revelionul în pensiunile din zonele specifice turismului rural, cât mai departe de urbanizare, în locuri cu programe de promovare a tradiţiilor locale, a declarat  Maria Stoian, preşedinte fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

* România a exportat în primele nouă luni din acest an o cantitate de 6,67 milioane de tone de grâu, porumb şi orz, în creştere cu 20,6% faţă de perioada similară din 2013, când au fost livrate pe pieţele externe 5,53 milioane tone de astfel de produse, relevă analiza comparativă a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie — 30 septembrie din 2014.

* Miniştrii Petrolului din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au dat duminică vina pe producătorii de petrol din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) precum şi pe acţiunile speculatorilor pentru scăderea preţului ţiţeiului, transmite Reuters.

În prezent, preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de preţul de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an, ca urmare a ofertei abundente şi a scăderii cererii mondiale.

* Condiţiile agrometeorologice prognozate pentru intervalul 20 — 26 decembrie vor permite desfăşurarea normală a lucrărilor agricole în câmp, respectiv arături adânci de toamnă, fertilizări sau lucrări de întreţinere în vii şi livezi, se arată în estimările de specialitate publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/.

PREVIZIUNI SĂPTĂMÂNA 22 — 28 DECEMBRIE

* Ministerul Finanţelor Publice organizează luni o licitaţie pentru o emisiune de certificate în sumă de 500 milioane lei

* Administraţia Naţională de Meteorologie publică luni prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

* Adunare extraordinară a acţionarilor grupului bancar Oesterreichische Volksbanken AG (OeVAG), unde vor fi analizate problemele băncii, care nu a trecut de testele de stres — 23 decembrie (Viena).

* Institutul Naţional de Statistică publică marţi datele semidefinitve privind Produsul Intern Brut în anul 2013.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata