Retrospectiva economică (săptămâna 16 – 22 iunie 2014)

Validarea de către Parlament a noilor membri ai Consiliului de Administrație al Băncii Centrale, road-show-ul început pentru listarea Electrica, aprobarea de către Executiv a proiectului de lege privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale plătite de angajator, măsură ce se va aplica de la 1 octombrie 2014, decizia Moscovei de a opri livrările de gaze naturale către Ucraina și analiza privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei pe care o vor face, în perioada 1-8 iulie, comisiile parlamentare ce se ocupă de coordonarea ANRE, având în vedere recentele dezvăluiri privind dubla facturare a certificatelor verzi, s-au numărat printre principalele subiecte dezbătute săptămâna trecută.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 23 — 29 iunie 2014.

* Taxa pe construcții speciale ar putea fi modificată începând cu 1 ianuarie 2015, dacă analiza ce va fi realizată în perioada următoare de Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) va demonstra că impactul acesteia asupra mediului economic este mult mai mare decât cel preconizat, a declarat, luni, Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, la cea de-a VI-a ediție a Conferinței Fondurile Europene.

* România a înregistrat, în luna mai, a treia cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE (1,3%), fiind devansată doar de Austria (1,5%) și Luxemburg (1,4%), un nivel dublu față de cel înregistrat la nivelul UE 28, unde rata anuală a inflației a scăzut în mai la 0,6%, de la 0,8% în luna precedentă, conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu luna aprilie 2014, inflația a crescut în șapte state membre, a rămas stabilă în patru țări și a scăzut în 16 state membre (inclusiv în România de la 1,6% la 1,3%). Țările cu cea mai scăzută rată anuală a inflației au fost Grecia (minus 2,1%), Bulgaria (minus 1,8%), Portugalia (minus 0,3%) și Cipru (minus 0,1%).

* Gazprom a anunțat, luni dimineață, că Ucraina nu a reușit să achite până la ora 06.00 GMT cel puțin o parte din datoria acumulată și a sugerat că în orice moment poate întrerupe furnizarea gazelor naturale, transmite Reuters. De asemenea, Gazprom susține că, începând de luni, 16 iunie, va aplica Ucrainei sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate.

* Populația României nu va fi afectată de sistarea livrărilor de gaze rusești către Ucraina, întrucât există o cantitate suficientă de gaze înmagazinate, o capacitate adecvată de extracție, iar, la ora actuală, producția internă depășește consumul, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, luni.

Gazele pe care le importă România din Rusia tranzitează Ucraina.

* Lituania, Bulgaria, Letonia, România, Slovacia și Irlanda aveau, în 2012, cele mai reduse poveri fiscale din Uniunea Europeană, în timp ce ponderea în Produsul Intern Brut a veniturilor din taxe și impozite la nivelul UE a urcat la 39,4%, de la 38,8% în 2011, conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2012, ponderea taxelor în Produsul Intern Brut s-a situat la 27,2% în Lituania, la 27,9% în Bulgaria și Letonia, 28,3% în România și Slovacia, 28,7% în Irlanda, la polul opus fiind Danemarca (48,1%), Belgia (45,4%), Franța (45%) și Suedia (44,2%).

* Numărul de turiști nerezidenți cazați în hoteluri și pensiuni turistice a fost, în primul trimestru al anului în curs, de 309.000, iar totalul cheltuielilor efectuate de aceștia a însumat 876,2 milioane de lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

69,5% din numărul total de turiști nerezidenți au avut ca principal motiv al sejurului petrecut în România afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții, cheltuielile acestora reprezentând 77,1% din total.

* Gazprom a anunțat, luni dimineață, că va continua să livreze consumatorilor europeni întreaga cantitate de gaze naturale contractată și cerut companiei ucrainene de stat Naftogaz să asigure tranzitul prin Ucraina, transmite Reuters.

* Compania maghiară Wizz Air a abandonat planurile de a-și lista la bursa de la Londra 50% din acțiuni, din cauza volatilității din sectorul aerian, transmite Reuters.

În luna mai, cel mai mare operator aerian din Europa Centrală și de Est își anunța intenția de a obține 200 de milioane de euro (272 milioane de dolari) printr-o ofertă publică inițială (IPO) la bursa de la Londra, pentru a-și întări bilanțul și a-și finanța expansiunea.

* Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, și-a arătat, luni, nemulțumirea, față de modul în care sunt derulate contractele din domeniul reabilitării rețelelor de apă cu bani europeni și de nerespectarea termenilor contractuali.

* IFC, membră a Grupului Banca Mondială, a aprobat un împrumut de 35 milioane euro pentru Garanti Bank România cu scopul de a ajuta la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii din țară cu 20 de milioane de euro, pentru re-împrumutarea firmelor deținute sau conduse de persoane de sex feminin.

Conform unui comunicat remis, luni, acesta reprezintă cel de-al doilea împrumut al IFC acordat Garanti Bank conceput special pentru a susține femeile antreprenor din România.

* Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă din lume, a anunțat, luni, achiziționarea companiei italiene Cobra Automotive Technologies pentru 145 milioane de euro (197 milioane de dolari), ca parte a strategiei sale de a conecta dispozitivele mobile în sectorul auto, în cel de îngrijire a sănătății, în domeniul energiei și al transporturilor, transmite Reuters.

*Adoptarea monedei unice europene, un obiectiv extrem de ambițios, dar încă fezabil, și intrarea în Uniunea Bancară Europeană reprezintă principalele obiective ale viitorului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul audierilor pentru un nou mandat de guvernator din comisiile de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților.

*Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus luni prognoza de creștere pentru economia americană, adăugând că prima economie a lumii nu va ajunge la un grad deplin de ocupare până la finele lui 2017, ceea ce ar permite Rezervei Federale să amâne momentul în care va majora dobânda de politică monetară, transmite Reuters.

*Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a cerut producătorilor interni de gaze să amâne lucrările de revizii la sonde, pentru ca producția internă de gaze să fie la nivelul maxim, în contextul în care Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în această dimineață.

*Operatorii din sectorul de distribuție al energiei vor avea la dispoziție fonduri europene pentru implementarea rețelelor și a contoarelor inteligente în perioada 2014 — 2020, a declarat, luni, Viorel Beltechi, director general al Organismului Intermediar pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei, prezent la o conferință pe teme de profil.

*Platforma BTCXchange se va lansa începând de săptămâna viitoare pe piața de dolari și euro, dând posibilitatea tranzacțiilor cu aceste valute pentru bitcoin pe piața din România, a declarat, luni, fondatorul BTCXchange, Horea Vușcan.

*Banca centrală a Rusiei se așteaptă la o încetinire a ritmului de creștere a economiei ca urmare a crizei din Ucraina, anunțând luni că în 2014 mizează pe o creștere a Produsului Intern Brut de 0,4%, după un avans de 1,3% în 2013, prognoză mai pesimistă decât cea a guvernului de la Moscova, transmite AFP.

*Rusia consideră că există riscuri „care nu sunt insignifiante” pentru tranzitul gazelor naturale rusești spre Uniunea Europeană via Ucraina, a declarat, luni, directorul general al grupului rus Gazprom, la câteva ore după ce Moscova a decis să oprească livrările de gaze naturale către Ucraina, transmite Reuters.

*România s-a menținut anul trecut pe locul zece în topul producătorilor de petrol din Europa și Eurasia, cu o producție de 87.000 barili pe zi, în creștere cu 4% față de 2012, ceea ce reprezintă 0,1% din producția mondială, conform statisticilor realizate de British Petroleum.

*Rezervele dovedite de gaze naturale ale României se cifrau, la finele lui 2013, la 100 miliarde metri cubi, nivel nemodificat față de cel de la sfârșitul lui 2012, și au reprezentat 0,1% sută din rezervele mondiale, conform datelor centralizate de British Petroleum.

*Producția de cărbune a României a totalizat anul trecut 4,6 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 26,9% mai mică față de cea din 2012, și a reprezentat 0,1% din producția mondială de cărbune, conform statisticilor companiei petroliere British Petroleum.

* Plenul reunit al Parlamentului a validat luni candidații pentru Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR). Mugur Isărescu a fost validat în funcția de guvernator, Florin Georgescu — prim-viceguvernator, Bogdan Olteanu și Liviu Voinea — viceguvernatori. Membri în Consiliul de Administrație au fost validați Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu, Daniel Dăianu, Agnes Nagy și Dinu Marin.

* Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale va avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat calculat la o medie anuală de 4,409 miliarde lei, în următorii cinci ani, se arată în motivarea la proiectul de Lege pentru modificarea Codului Fiscal, publicată de Ministerul Finanțelor.

În 2014, impactul este estimat la minus 850 milioane lei, în 2015 la minus 4,86 miliarde lei, în 2016 la minus 5,206 miliarde lei și în 2017 și 2018 la minus 5,564 miliarde lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata