Retrospectiva economică ( săptămâna 17-24 februarie 2014)

Declanşarea procedurii de redresare financiară la compania Astra Asigurări, cea mai mare companie de profil din România, salarizarea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, creşterea pieţei auto locale, profitul record pentru o companie românească realizat de Petrom, reuniunea G20 din Australia au figurat printre subiectele de interes din această săptămână.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate pe fluxul AGERPRES, în săptămâna care s-a încheiat.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească, a anunţat, marţi, preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, într-o conferinţă de presă.

* Salariile conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea fi reduse la jumătate în 2014, comparativ cu salariile încasate în 2013, potrivit preşedintelui ASF, Dan Radu Ruşanu.

* Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită efectuarea unei anchete parlamentare asupra politicii de resurse umane şi a salarizării personalului Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma unor informaţii apărute în presă, potrivit cărora un număr important de angajaţi ai ASF sunt „rude apropiate ale politicienilor de rang înalt din România”.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează, în februarie, TVA în valoare de 1,274 miliarde de lei, au anunţat, luni, reprezentanţi ai ANAF. În selecţia lunii februarie 2014 au fost cuprinse, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluţionate până la data de 8 februarie 2014.

* Laura Chiţoiu, şeful Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), s-a autosuspendat din funcţie, a declarat, marţi, preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, într-o conferinţă de presă.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a încălcat propria normă în momentul în care a decis intrarea în procedura de supraveghere specială a companiei Astra Asigurări, a declarat marţi, Dan Adamescu, proprietarul companiei. El a precizat că va ataca în instanţă decizia ASF pe care o consideră şocantă şi iresponsabilă.

* Peste 8,23 milioane de pasageri s-au îmbarcat sau au debarcat pe aeroporturile româneşti, în primele nouă luni ale anului trecut, potrivit statisticilor Ministerului Transporturilor. Din acest total, mai mult de 4,15 milioane de pasageri au plecat de pe aeroporturile româneşti, în timp ce restul de 4,08 milioane au sosit în România.

* Firmele care vor să se înscrie la licitaţiile de certificate de emisii de gaze cu efecte de seră trebuie să plătească la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) 2.000 de lei, potrivit unui ordin al preşedintelui ANRE, publicat în Monitorul Oficial. Astfel, 1.000 de lei reprezintă tariful perceput de ANRE pentru acordarea sau modificarea unei autorizaţii pentru participarea la licitaţiile de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

* Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 500 de milioane de lei de la băncile locale, prin obligaţiuni de stat tip benchmark cu scadenţa reziduală la doi ani şi două luni, la un randament mediu de 4,08%, potrivit unui comunicat . Valoarea emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar nouă bănci au depus oferte care au totalizat 633,3 milioane de lei. Rata cuponului este 6%.

* EximBank va continua să încheie, până la finele lunii decembrie 2014, poliţe de asigurare pentru creditele de export pe termen scurt care preiau riscuri temporar non-piaţă pentru debitori din Grecia, potrivit unui comunicat al băncii, remis, luni, . Decizia intervine în urma hotărârii Comisiei Europene de a prelungi, până la sfârşitul anului, perioada de excludere a Greciei de pe lista ţărilor cu riscuri asigurabile pe piaţa privată.

* Salariile de la Banca Naţională a României sunt mai mici decât la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar salariul de bază al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, este de 10.000 euro pe lună, a declarat luni,consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu. „Aşa am ştiut şi eu, că la ASF sunt stabilite salarii identice cu cele de la BNR. Sumele care se vehiculează acum pe ecrane şi despre care se spune că sunt identice ca la Banca Naţională, nu mai sunt identice. Salariul guvernatorului la Banca Naţională este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF, de 18.000-20.000 de euro. Salariul de bază al guvernatorului este de aproximativ 10.000 de euro şi urcă la aproape 12.000 de euro cu indemnizaţia de la Consiliul de Administraţie. Celelalte salarii sunt mult mai mici”, a declarat Adrian Vasilescu.

* Banca Italo Romena a intrat în ‘Programul de garantare a creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii’ cu un plafon de garanţii de 6,7 milioane de euro, informează, luni, banca. În acest sens, banca a semnat convenţia cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Programul, lansat de Ministerul Finanţelor Publice, prevede acordarea de linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru al beneficiarilor eligibili. Durata maximă de finanţare este de 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu 12 luni. Suma maximă finanţabilă este de 5 milioane de lei pentru fiecare firmă, cu garanţia FNGCIMM de până la 50%.

* Datoria publică a Spaniei, a patra economie a zonei euro, a urcat la nivelul record de 961,6 miliarde de euro în 2013, a anunţat, luni, Banca Centrală a Spaniei, citată de Reuters.

La sfârşitul anului trecut, datoria publică a Spaniei se situa la 94% din PIB, dar în uşoară scădere faţă de nivelul de 94,2% înregistrat în 2012.

* Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a susţinut evitarea utilizării banilor de la contribuabili pentru salvarea băncilor în cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN, de la Bruxelles, precum şi implicarea Consiliului Uniunii Europene în procesul de adoptare a deciziilor în cadrul mecanismului de rezoluţie.

* Vânzările de autovehicule noi pe piaţa românească au crescut cu 15,5% în ianuarie 2014, până la 4.797 unităţi, faţă de perioada similară din 2013, avans datorat în special autoturismelor, care au înregistrat un plus de 15,6%, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România /APIA/.

* Mai mulţi operatori din industria alimentară sunt interesaţi să exporte carne de vită în China, iar la cererea acestora, au loc, la Bucureşti, discuţii între reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Chineză, în perioada 17 – 25 februarie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata