Retrospectivă economică (săptămâna 20-26 ianuarie 2014)

Accidentul aviatic din munţii Apuseni, misiunea Fondului Monetar Internaţional pentru prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, noile măsuri fiscale promovate de MFP pentru combaterea evaziunii şi îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare precum şi efectele produse de viscol şi ninsori în ultimele două zile sunt printre cele mai importante ştiri difuzate pe fluxul AGERPRES, în săptămâna care tocmai se încheie.

Prezentăm o selecţie a ştirilor redactate în săptămâna 20 – 26 ianuarie, dar şi principalele subiecte de urmărit în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie 2014.

* Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, vice prim-ministru al Guvernului României, va promova în primul semestru din 2014 o serie de măsuri fiscale pentru combaterea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare, în condiţiile în care încasările bugetare în România, ca pondere în PIB, se situează semnificativ sub media europeană.

* Firmele care nu declară sau declară eronat în mod intenţionat obligaţiile fiscale vor fi penalizate cu 20% – 50% din suma nedeclarată, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

* Noul Consiliu de Administraţie al Companiei Naţionale de Căi Ferate ‘CFR’ l-a desemnat pe Ionel Voicu, director general adjunct Proiecte Europene, în funcţia de director general interimar al companiei, în locul lui George Micu, până la finalizarea procedurii de selecţie a noului director, conform prevederilor ordonanţei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

* Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat un proiect de ordonanţă prin care se doreşte modificarea Codului Fiscal, astfel încât veniturile rezultate din jocurile de noroc să nu mai fie impozabile, urmând ca diminuarea încasărilor la buget să fie compensată prin modificarea taxelor prevăzute de legislaţia specifică acestor activităţi.

* Plăţile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face firmele, către alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. În prezent nu există plafon pentru plăţile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

* Accidentul aviatic de luni din Munţii Apuseni ar putea să fi fost cauzat de o problemă tehnică apărută la aeronavă, însă concluziile oficiale ale anchetei vor fi prezentate în maximum 30 de zile, a declarat, marţi,  Aleodor Frâncu, preşedintele Romatsa.

‘Romatsa realizează acum o analiză internă, revedem momentele zborului şi timpii, precum şi convorbirile cu pilotul. Avionul a plecat pe ruta Bucureşti-Oradea, iar pilotul a reclamat condiţii meteo favorabile givrajului şi a cerut permisiunea să reducă altitudinea. Apoi comunicarea cu el s-a întrerupt când a ajuns la 2.000 de metri’, a precizat Frâncu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata