Retrospectiva economică (săptămâna 20 – 26 octombrie 2014)

* Reluarea creditării va avea loc abia după relansarea creșterii economice în regiunea Europei de Sud-Est și va depinde de cât de puternici sunt cei care cer creditele, a declarat, marți, Bojan Markovic, economist-șef pentru Europa de Sud-Est în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). „Abilitatea băncilor de a relua creditarea depinde de cine cere creditul, cât de puternic este. E mai importantă calitatea, nu cantitatea creșterii’, a spus Markovic, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist.

* Controalele ‘abuzive’ desfășurate în ultima perioadă la nivelul agențiilor de muncă temporară de către inspectorii Direcției Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) afectează grav viața a peste 100.000 de persoane care muncesc temporar în țară și străinătate, punând totodată în pericol existența a 300 de firme din domeniu, a declarat marți, într-o conferință de presă, Stephane Tison, fondatorul Asociației Naționale a Întreprinderilor de Muncă Temporară (ANIMT).

* România ocupă locul trei în ediția 2014 a clasamentului regional Deloitte CE Technology Fast 50, cu șase firme în competiția celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza creșterii veniturilor obținute pe o perioadă de cinci ani, au anunțat, marți, reprezentanții Deloitte România, într-o conferință de presă.

* O cantitate totală de 2,23 milioane MWh (210,5 milioane metri cubi) de gaze naturale a fost tranzacționată, în primul an de activitate a Bursei gazelor, prin Bursa Română de Mărfuri /BRM/, cea mai mare parte fiind din producția internă (90%), potrivit datelor oficiale prezentate, marți, într-o conferință de presă, de către reprezentanții bursei.

* Circa 9.000 de autovehicule noi au fost înmatriculate, în primele 9 luni ale acestui an, de către companiile de leasing operațional, cu aproximativ 1.000 de unități mai multe comparativ cu aceeași perioadă din 2013, având o cotă de peste 15% din totalul înmatriculărilor de autoturisme și autovehicule comerciale ușoare noi, conform datelor centralizate de Asociația Societăților de Leasing Operațional.

* Ritmul de creștere al economiei Chinei în trimestrul trei din 2014 a fost cel mai slab de la criza financiară globală din 2008/2009 deoarece declinul pieței imobiliare a dus la reducerea investițiilor și a producției industriale, sporind temerile cu privire la evoluția economiei mondiale, transmit Dow Jones Newswires și Reuters.

A doua mare economie a lumii a înregistrat în perioada iulie-septembrie 2014 un avans anual de 7,3%, de la 7,5% în trimestrul doi, dar ușor peste estimările analiștilor, de 7,2%.

* Rezultatele testelor de stres ce vor fi publicate de Banca Centrală Europeană (BCE) în 26 octombrie ar trebui să clarifice necesitățile de finanțare ale Greciei, a afirmat șeful Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), Klaus Regling, transmite Reuters. Zona euro ar trebui mai degrabă să păstreze pentru viitor fondurile alocate pentru depășirea crizei decât să le investească acum în economie, a adăugat Klaus Regling.

* Tradeville va aduce cinci noi companii pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de Bursa de Valori București, respectiv Alibaba, Deutsche Post, Lufthansa, Continental și Commerzbank, și va renunța la calitatea de market maker pentru cinci emitenți existenți — Heineken, L’Oreal, Christian Dior, Danone și OMV — în jurul datei de 2 decembrie 2014, informează, marți, compania.

* România va susține la Consiliul European de joi, de la Bruxelles, asumarea unei singure ținte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și sprijinirea statelor nou-intrate în Uniunea Europeană, a declarat, marți, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist.

* Ministerul Finanțelor Publice a propus redistribuirea sumei de 400,5 milioane lei pentru programul guvernamental ‘Prima casă’ pentru a veni în sprijinul persoanelor care au depus dosarele la bancă și nu ar mai putea beneficia de credite, pierzând avansul dat, se arată într-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Bogdan Darius Vâlcov.

* România are ca obiectiv realizarea de investiții în cercetare reprezentând 2% din Produsul Intern Brut până în anul 2020, din surse private sau publice, a declarat marți ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare, Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, în cadrul Summitului UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist.

* Serviciul federal de supraveghere veterinară și fitosanitară din Federația Rusă (Rosselkhoznadzor) a decretat marți o interdicție temporară privind importurile de fructe și legume provenite din Ucraina, în ideea de a bloca o eventuală ocolire a embargoului introdus de Moscova pentru produsele alimentare europene care ar putea tranzita prin Ucraina, transmit AFP și Reuters.

* România are nevoie să construiască imediat 700 — 800 de kilometri de autostradă și mai multe mii de kilometri de drumuri expres, regionale, dar și variante ocolitoare pentru reședințele de județ, susține ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

* România, în pofida imaginii pe care o are, oferă investitorilor străini rezultate peste așteptări și niciun investitor german nu s-a plâns de decizia de a investi aici, a declarat marți Radu Merica, președintele Camerei de Comerț și Industrie Germano — Române, la Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist.

* Proiectul reactoarelor 3 și 4 va continua indiferent de situație, întrucât până acum s-au investit un miliard de dolari în acest proiect și nimeni nu-și va asuma abandonarea lui, a declarat, marți, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, la Summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist.

* Profitul grupului american Apple Inc a urcat cu 13% în trimestrul trei din 2014, la 8,47 miliarde de dolari, pe fondul vânzărilor masive de iPhone-uri, depășind estimările analiștilor, transmite Reuters.

* România este privilegiată în regiune, în ochii investitorilor străini, datorită dimensiunii, dar în privința procesului de convergență cu țările dezvoltate veștile nu sunt la fel de bune, nu doar pentru țara noastră, ci pentru toate statele din regiune, a declarat, marți, președintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), Mihai Bogza, la Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de publicația The Economist.

* România a mandatat HSBC, Raiffeisen Bank International, SG CIB și UniCredit să pregătească o emisiune de eurobonduri pe zece ani, transmite Reuters, citând surse bancare. Detaliile tranzacției urmează să fie anunțate în cursul zilei de marți.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata