Retrospectiva economică (săptămâna 20 – 26 octombrie 2014)

* Interesul constant al românilor pentru Programul ‘Rabla’, intenția de a reporni ‘Casa verde’, promovarea educației ecologice la nivel național, precum și strategiile pe termen mediu și scurt prin care România să stimuleze economia ‘verde’ și crearea de locuri de muncă ‘verzi’, au fost temele despre care președintele Administrației Fondului pentru Mediu /AFM/, Adrian Gearâp, a vorbit într-un interviu acordat AGERPRES.

* Românii reușesc să economisească lunar 41 de euro, iar 26% dintre aceștia își investesc economiile în aur sau alte metale prețioase, arată un barometru Erste Group privind posibilitățile de economisire în țări din Europa Centrală și de Est (ECE). Ungurii economisesc 49 de euro, în timp ce austriecii și-au majorat cu 7 euro sumele destinate economiilor lunare, până la 188 de euro, potrivit barometrului.

* Cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au scăzut în 2013 la circa 15,6 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, de la 3% din PIB, în anul 2012, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

* Încasările din timbrul de mediu s-au cifrat, în primele nouă luni ale anului, la peste 523,2 milioane lei, în timp ce cuantumul total înregistrat de la introducerea taxei în primăvara anului 2013 se situează la 1,161 miliarde de lei, a declarat Adrian Gearâp, președintele Administrației Fondului pentru Mediu /AFM/.

* Romexpo se așteaptă ca numărul vizitatorilor la ediția din acest an a târgului Indagra să îl depășească pe cel înregistrat în 2013, respectiv 60.000, a declarat directorul general al Romexpo, Cătălin Trifu, într-o conferință. „Indagra, împreună cu manifestările expoziționale aferente, va reuni mai bine de bine de 700 de companii, din 27 de țări, suprafața expozițională fiind de peste 41.000 de metri pătrați”, a spus Cătălin Trifu.

* BCE a achiziționat marți obligațiuni ipotecare italiene, revenind pe piață pentru a doua zi, conform programului de achiziții de active, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Obligațiunile au fost achiziționate de la Intesa Sanpaolo SpA, după ce luni BCE a cumpărat bonduri pe termen scurt de la Societe Generale și BNP Paribas, precum și obligațiuni spaniole, susțin sursele.

* Profitul Yahoo a urcat la 6,8 miliarde dolari în trimestrul trei din 2014, datorită câștigurilor obținute în urma listării gigantului online chinez Alibaba, transmite BBC. Înaintea listării din septembrie, Yahoo a vândut o parte din participația pe care o deține la firma chineză, obținând un câștig net de 6,3 miliarde de dolari.

* România nu va mai fi, în scurt timp, dependentă de importul de gaze, având în vedere că procentul de gaz importat a scăzut de la 35% în urmă cu câțiva ani la 9 — 10% anul acesta, iar pentru noiembrie 2014 procentul stabilit este de 2% gaz de import, a declarat miercuri președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

* Programul Național de Dezvoltare Rurală ( PNDR) 2014 — 2020 ar putea fi aprobat de către Comisia Europeană la finalul acestui an sau la începutul anului viitor și nu va prezenta modificări fundamentale în structură față de proiectul trimis de autoritățile române, a declarat miercuri comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, în cadrul unei conferințe pe teme economice.

* Legea vânătorii, cu amendamente substanțiale, va intra la vot final în Parlament până la sfârșitul anului și vine cu lucruri bune, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană.

* Industria are o pondere importantă în structura produsului intern brut și este în creștere, însă România se bazează pe o industrie slab sau mediu tehnologizată, iar pentru a spera la o industrie înalt-tehnologizată trebuie mai întâi să realizeze o reformă profundă în educație, a declarat miercuri economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea.

* Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial ‘Transport’ 2007 — 2013 (AM POST) a transmis Autorității de Certificare și Plată declarația de cheltuieli în valoare totală de 584,15 milioane de lei, respectiv 132,37 milioane de euro, pentru 32 de proiecte de infrastructură, informează, miercuri, Ministerul Transporturilor.

* Aproape 10.000 de dosare depuse de către beneficiari în Programul ‘Casa Verde’ în anul 2011 sunt în analiză, iar până la finele acestui an cei acceptați ar putea primi contractele spre semnare, a declarat Adrian Gearâp, președintele Administrației Fondului pentru Mediu /AFM/.

* Peste 200 de firme din Capitală au fost controlate abuziv, începând din luna martie a anului trecut, de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), foarte multe IMM-uri cu o activitate profitabilă intrând în incapacitate de plată și având conturile imediat blocate, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, într-o conferință de presă.

* România va obține, în acest an, o creștere economică de 1,5%, fără a fi luată în calcul agricultura, având în vedere cifrele slabe referitoare la evoluția principalelor sectoare ale economiei în primele opt luni ale acestui an, a declarat miercuri președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în cadrul unei conferințe pe teme economice.

* Unul dintre cele mai puternice ghiduri turistice din lume, Lonely Planet, plasează România în topul celor mai bune destinații de vacanță pentru 2015, prin prisma raportului ofertă turistică — preț, informează miercuri Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism.

* Târgul Indagra va găzdui Forumul China — statele din Europa Centrală și de Est, fiind pentru prima dată când acest eveniment se desfășoară în afara Chinei, a afirmat, miercuri, Virgil Laurențiu Găman, secretar general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

* Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de circa 2,04 milioane lei instituțiilor financiar bancare, în primul semestru, în scădere față de anul trecut, când valoarea acestora a fost de 4,85 milioane lei, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, președintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

* Economia României își continuă ritmul de creștere și ar putea avea un avans de 2,8% — 3% în acest an, a declarat, joi, ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul unui forum de afaceri. „Am încredere în economia românească.

După o creștere de 2,6% la finalul trimestrului al doilea, nu văd de ce, la finalul anului, să nu ne ducem la 2,8%-3%. Eu sper că așa va fi. Nu am avut niciun semnal că nu se va menține acest ritm”, a spus ministrul.

* Noua lege a piețelor, prin care adevărații producători agricoli vor avea acces la 40% din spațiile de comercializare din piețe, iar consumatorii vor ști că produsele achiziționate sunt certificate, va fi funcțională până la finele lunii noiembrie, a declarat, joi,secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata