Retrospectiva economică ( săptămâna 21 – 27 iulie 2014)

Discuțiile pe marginea aplicării măsurii de reducere a contribuțiilor de asigurări sociale (CAS), cele mai recente date privind veniturile bugetare colectate de Fisc, datele Băncii Naționale privind creditele restante, vizita unor experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru discuții la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) despre prima rectificare bugetară din acest an, informațiile de ASF privind revizuirea politicii de investiții a fondurilor de pensii, demisia prim-vicepreședintelui ASF, Marian Sârbu, precum și anunțul privind faptul că statul român dă în judecată la Paris compania Enel sunt câteva din principalele subiecte economice ale săptămânii 21-27 iulie.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 28 iulie — 3 august 2014.

* ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o filială a corporaţiei Exxon Mobil, și OMV Petrom SA (OMV Petrom) a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, începerea forajului la sonda Domino-2 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre.

Potrivit sursei citate, datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea și viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, în anul 2012.

* Grupul General Motors intenţionează să intre pe segmentul de piaţă entry-level din Europa cu o linie de modele low-cost, în încercarea de a recupera o parte din cota de piaţă pierdută în faţa rivalilor care oferă mașini mai ieftine, transmite Financial Times.

* Cheltuielile totale pe cardurile Visa realizate în timpul Cupei Mondiale (CM) din Brazilia (12 iunie — 13 iulie 2014) s-au ridicat la 279 milioane euro, ceea ce înseamnă o creștere de 143% a cheltuielilor în sectorul turismului internaţional din Brazilia faţă de aceeași perioadă din 2013 (aproximativ 115 milioane euro în perioada 12 iunie — 13 iulie 2013), potrivit datelor remise, luni, de companie.

* Furnizorul de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România a introdus, începând cu luna iulie, un mod model de factură, care cuprinde informaţii suplimentare necesare clienţilor, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni.

* Producătorul de energie Hidroelectrica a obţinut, în primul semestru al anului, un profit brut de 509 milioane de lei, mai mare cu 28 de milioane de lei, respectiv cu 5,8%, faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni.

* Valoarea sumelor refuzate la plată de băncile comerciale a crescut în iunie faţă de mai cu 42 de milioane de lei (9%), la aproape 511 milioane de lei, de la 469 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plăţi din Banca Naţională a României.
Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plată în a șasea lună din acest an a provenit din plăţile cu bilete la ordin, care au însumat aproape 490 de milioane de lei, faţă de 453 de milioane de lei în luna anterioară.

* Miliardarul mexican Carlos Slim, al doilea cel mai bogat om al lumii, a recomandat introducerea săptămânii de lucru de trei zile, însoţită de o pensionare la o vârstă mai înaintată, ca o modalitate de a îmbunătăţi calitatea vieţii și a crea o forţă de muncă mai productivă, transmite CNBC.

* Serviciul federal de supraveghere veterinară și fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor) a anunţat, luni, că a suspendat importurile de conserve de legume din Republica Moldova, transmite RIA Novosti.
Măsura vine la câteva zile după ce aceeași agenţie a interzis importul de fructe din Republica Moldova.

* Grupul austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) a decis să integreze în Raiffeisen Bank toate activităţile sale de investment banking din România, care includ operaţiunile de brokeraj, de pieţe de capital și cele de fuziuni și achiziţii, au anunţat, luni, reprezentanţi ai băncii, într-un comunicat . Toate aceste activităţi au fost reunite într-o nouă direcţie a băncii, Divizia Trezorerie și Pieţe de Capital, condusă de vicepreședintele James Stewart.

* Marian Sârbu a demisionat, începând cu data de 18 iulie, din funcţia de prim-vicepreședinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/ și membru executiv al Consiliului ASF, precizează un comunicat al ASF remis luni „Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de demisia domnului Marian Sârbu din funcţia de Prim-vicepreședinte și membru executiv al Consiliului ASF. Domnul Marian Sârbu a notificat Parlamentul României (conducerea Camerei Deputaţilor și Senatului) în privinţa demisiei începând cu data de 18 iulie 2014. Demisia a fost transmisă și Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, prin decizia Președintelui ASF din data de 21 iulie 2014, a constatat încetarea mandatului de membru executiv și Prim-vicepreședinte al ASF al domnului Marian Sârbu, începând cu data de 18 iulie 2014′, se spune în comunicat.

* O parte semnificativă din recolta de grâu a Bulgariei din 2014 ar urma să fie exportată prin România, care a câștigat o licitaţie pentru furnizarea grâului în Egipt, la care Sofia nu a putut participa, transmite Novinite. Grâul recoltat din regiunea bulgară Dobrudzha poate fi ușor achiziţionat de traderii din România, încărcat în vapoarele din portul Constanţa și livrat în Egipt, susţin surse din industrie, citate de Standart News, care amintesc că nu este pentru prima dată când grâul bulgăresc este exportat ca fiind din România.

* Un număr de 253 de incidente cibernetice au afectat, cel puţin o oră, securitatea și integritatea reţelelor de comunicaţii din România, în 2013, arată rezultatele unui raport de specialitate, publicat, luni, de Autoritatea Naţională pentru Administrare și Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/. Cele mai multe conexiuni afectate de aceste incidente au fost cele de telefonie mobilă (aproape 10 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (peste 7,5 milioane de conexiuni afectate), serviciile de telefonie fixă (peste 2,3 milioane de conexiuni afectate), internet fix și retransmisia programelor audiovizuale (mai puţin de un milion de conexiuni afectate).

* Autorităţile vamale din România și Republica Moldova vor intensifica acţiunile comune de control în scopul prevenirii și combaterii traficului ilicit cu ţigarete, potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale a Vămilor /DGV/ remis, luni.

* Conservarea ariilor naturale protejate, a habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice va reveni structurilor de administrare special constituite, cu personalitate juridică, aflate în coordonarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului și schimbărilor climatice, potrivit unui proiect de ordonanţă supus dezbaterii publice, timp de zece zile, de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/ pe propria pagină de Internet.
Conform documentului, administrarea rezervaţiilor biosferei, a parcurilor naţionale, a parcurilor naturale și, după caz, a geo-parcurilor, a siturilor patrimoniului natural universal, a zonelor umede de importanţă internaţională, a siturilor de importanţă comunitară, a ariilor speciale de conservare și a ariilor de protecţie specială avifaunistică se realizează de structurile de administrare special constituite.

* Fabrica Ford din Craiova se închide în perioada 24 iulie — 18 august, perioada de vacanţă pentru angajaţi, timp în care toate liniile de producţie și montaj intră în revizie generală anuală.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ford România, Ana Maria Timiș, ultima zi de muncă pentru angajaţii Ford este miercuri, 23 iulie, iar 24 și 25 iulie fac parte din programul de oprire temporară a activităţii ca urmare a cererii scăzute de autoturisme de pe piaţa europeană. Începând cu 26 iulie, angajaţii Ford România intră în perioada de vacanţă, aceștia revenind la lucru pe 18 august.

* Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri /FNGCIMM/ a acordat peste 11.000 de garanţii în cadrul programului „Prima Casă”, în semestrul I, 27,6% dintre acestea fiind pentru municipiul București.
Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, remis, marţi în top, în funcţie de numărul de solicitări primite, se mai găsesc judeţele: Cluj, cu 8,1% din totalul garanţiilor, Ilfov, cu 7,1%, Timiș — 5,8%, și Constanţa, Brașov, Sibiu și Iași — cu procentaje cuprinse între 3% și 5% fiecare.

* Garanti Bank a îmbunătăţit estimarea de creștere economică pentru acest an de la 2,6% la 2,9%, în cel mai recent raport macroeconomic trimestrial, datorită rezultatelor peste așteptări din primul trimestru, precum și perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltării economiei, potrivit unui comunicat al băncii, remis, marţi.

* Discuţia despre modificarea legislaţiei privind sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) trebuie să se facă, în primul rând, cu organizaţiile sindicale în calitate de reprezentanţi ai salariaţilor, cei care alimentează, din veniturile lor, aceste fonduri și care ar trebui să fie beneficiarii acestei legi, atrage atenţia CNS ‘Cartel Afla’, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii, Rovana Plumb.

* Sumele refuzate la plată în sistemul bancar din România au totalizat 3,05 miliarde lei, în primele cinci luni din 2014, în scădere cu 28% faţă de intervalul similar din 2013, în principal din lipsa totală a lichidităţilor pentru companii, tendinţă care s-a accentuat începând cu 2012 și a continuat până în prezent, arată o analiză publicată, marţi, de RisCo. De asemenea, numărul instrumentelor de plată refuzate la plată a scăzut cu 31,5%.

* O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional /FMI/ discută, marţi, la Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, despre prima rectificare a bugetului statului pe anul 2014, au declarat surse oficiale.
Experţii FMI au sosit luni la București, iar marţi au început documentarea și discuţiile la MFP, au precizat aceleași surse.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ intenţionează să revizuiască politica de investiţii a fondurilor de pensii, în sensul creșterii ponderii deţinerilor de instrumente financiare, precum acţiuni listate și obligaţiuni corporative, pentru a le crea cadrul direcţionării unor procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie, precizează un comunicat al ASF remis marţi .
Potrivit datelor centralizate de ASF, fondurile de pensii private au investiţii de 2,73 miliarde lei în companii listate la Bursa de Valori București /BVB/, inclusiv companii financiar bancare.

* Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă /ANOFM/ va organiza, în luna august, 170 programe de formare profesională pentru un număr de 3.503 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă și a Municipiului București.

* Datoria guvernamentală a României se situa, la finele primului trimestru al acestui an, la 247.921 milioane lei, sau 39% din Produsul Intern Brut /PIB/, la jumătate din media de 88% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii Europene (UE 28) și nivelul de 93,9% din PIB consemnat în zona euro, potrivit unui raport publicat, marţi, de Oficiul european de statistică (Eurostat). De altfel, România avea la finele primului trimestru una din cele mai mici datorii guvernamentale din UE, fiind devansată doar de Estonia, unde datoria guvernamentală se ridica la 10% din PIB, Bulgaria, 20,3% din PIB, Luxemburg, 22,8% din PIB și Letonia 38,2% din PIB.

* Grupul informatic american Apple a cerut furnizorilor să-i livreze între 70 și 80 de milioane de exemplare din cea mai nouă versiune a smartphone-ului iPhone (iPhone 6) până la finele acestui an, cea mai mare producţie iniţială pentru un telefon iPhone, informează Wall Street Journal, citând surse, transmite Reuters.
Acest nivel fără precedent al comenzilor arată că Apple se pregătește pentru un nou record de vânzări cu iPhones 6, în condiţiile în care, anul trecut, comenzile sale iniţiale pentru modelele iPhone 5S și 5C au vizat 50 până la 60 de milioane de unităţi, susţine WSJ.

* Volumul total al schimburilor comerciale dintre România și China a înregistrat valoarea de 1,6 miliarde de dolari, în primele cinci luni ale anului, în creștere cu 26,2% faţă de perioada similară din 2013, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ și Industrie a Municipiului București /CCIB/, remis, miercuri. Totodată, exporturile românești pe piaţa chineză s-au cifrat la 324,7 milioane dolari, mai mult 31,6% comparativ cu intervalul corespunzător din 2013, iar importurile din China au ajuns la aproape 1,28 miliarde dolari, cu 24,9% mai mari în comparaţie cu primele cinci luni din anul precedent.

* CFR Călători introduce serviciul de depozitare a bagajelor în gările Sibiu, Alba Iulia și Sighișoara, ca urmare a numeroaselor cereri primite din partea pasagerilor, a anunţat, miercuri, compania.
Serviciul contra cost se adresează celor care călătoresc spre aceste destinaţii sau care sunt în tranzit, iar bagajele se depun la Biroul de depozitare a bagajelor din incinta celor trei staţii de cale ferată.

* Sumele refuzate la plată în sistemul bancar din România au totalizat 3,05 miliarde lei, în primele cinci luni din 2014, în scădere cu 28% faţă de intervalul similar din 2013, în principal din lipsa totală a lichidităţilor pentru companii, tendinţă care s-a accentuat începând cu 2012 și a continuat până în prezent, arată o analiză publicată, marţi, de RisCo. De asemenea, numărul instrumentelor de plată refuzate la plată a scăzut cu 31,5%.

* Soldul creditelor acordate de bănci firmelor și populaţiei a scăzut, în iunie, cu 0,7% faţă luna mai, până la 215,4 miliarde de lei, și cu 3,9% faţă de luna iunie a anului trecut, pe fondul scăderii puternice a finanţării în valută, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Naţională a României /BNR/. În termeni reali, scăderea creditului neguvernamental a fost, în iunie 2014, de 0,4% faţă de luna anterioară, și de 4,5% faţă de iunie 2013.
De asemenea, depozitele constituite de populaţie și firme la bănci au scăzut, în luna iunie 2014, faţă de mai cu 0,5%, până la 214,14 miliarde de lei, deși economiile în lei au crescut ușor, cu 0,1%, dar cele în valută au pierdut 1,6% din valoare într-o singură lună.

* Cererea pe piaţa imobiliară a crescut cu 20%, în luna iulie, ca urmare a scăderii preţurilor locuinţelor, a știrilor privind epuizarea fondurilor programului ‘Prima Casă’, a dobânzilor atractive oferite de bănci și a declaraţiilor guvernatorului Băncii Naţionale a României privind riscul unei noi bule imobiliare, arată o analiză a site-ului Imobiliare.NET, remisă, miercuri.
Cea mai mare creștere s-a înregistrat pentru apartamentele cu două camere, cu peste 28%, urmată de garsoniere pentru care s-au înregistrat cu 25% mai multe cereri în iulie faţă de luna anterioară.

* Reprezentanţii statului la Adunările Generale ale Acţionarilor /AGA/ companiilor Romgaz și Nuclearelectrica vor vota împotriva acordării unor bonusuri suplimentare pentru conducerile celor două companii, în funcţie de performanţele bursiere, precizează un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, miercuri.
AGA Romgaz va avea loc pe 30 iulie, iar AGA Nuclearelectrica pe 31 iulie, iar pe ordinea de zi figurează propuneri care vizează acordarea unor astfel de bonusuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata