Retrospectiva economică (săptămâna 24- 30 martie 2014)

Aprobarea celor două evaluări ale acordului preventiv încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), creşterea preţurilor la gaze naturale pentru consumatorii casnici, scumpirea carburanţilor din cauza creşterii accizei pentru benzină şi motorină cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie, repetarea procedurii de depunere a ofertelor angajante pentru preluarea acţiunilor deţinute de Oltchim S.A. la Oltchim SPV, posibilitatea introducerii unui sistem de promovare a producţiei de energie regenerabilă alternativ certificatelor verzi, dar şi rezilierea unor contracte încheiate de CNADNR pentru anumite segmente de autostradă reprezintă principalele subiecte abordate în plan intern în săptămâna care s-a încheiat duminică, 30 martie.

În plan extern, perspectivele de creştere ale economiei mondiale avansate de FMI, costul integrării Crimeei în Federaţia Rusă şi situaţia din Ucraina au reprezentat, de asemenea, teme de interes.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 31 martie — 6 aprilie 2014.

* România a plătit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai puţin decât în 2012, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, la prezentarea în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

* Diferenţele de pensie aferente perioadei noiembrie — decembrie 2013 vor fi plătite până la sfârşitul lunii martie pentru toate cele 233.707 persoane pensionate de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă.

* Valoarea exporturilor de bunuri ale României în Statele Unite ale Americii a scăzut, anul trecut, la 826 de milioane de euro, faţă de 867 milioane de euro în 2012, iar cea aferentă exporturilor UE în SUA s-a redus la 287,962 miliarde de euro, de la 292,815 miliarde de euro, arată datele publicate, luni, de Oficiul european de statistică (Eurostat).

* Regia Naţională a Pădurilor (RNP) — Romsilva vrea să atragă fonduri europene pentru punerea în valoare a celor 1.500 de cai de rasă din patrimoniul naţional, dar şi pentru gestionarea celor 12 herghelii şi 4 depozite de armăsari, întrucât sumele alocate din resurse proprii — zeci de milioane de lei anual — sunt insuficiente pentru creşterea cailor de rasă, iar activitatea în sine nu este una profitabilă.

* Numărul firmelor înregistrate în primele două luni din 2014 la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a scăzut cu 5,68% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, potrivit site-ului instituţiei.

În primele două luni din 2014, la ONRC au fost înregistrate 18.387 persoane fizice şi juridice la nivel naţional, din care 8.515 în luna ianuarie, faţă de 19.494 persoane fizice şi juridice la nivel naţional în primele două luni din 2013, din care 8.918 în ianuarie.

* Preţul reglementat al energiei electrice a crescut la nivel naţional cu 6% la 1 ianuarie 2013, dar a scăzut cu 1,3% şase luni mai târziu, de la 1 iulie, a declarat, luni, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare.

* Numărul maşinilor second-hand înmatriculate în România a fost, în primele două luni ale anului, de peste 30.600 de unităţi, de aproape patru ori mai mare decât cel consemnat în cazul autovehiculelor noi, dar sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2013, arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/.

* Perspectivele de creştere ale economiei mondiale se consolidează, însă zona euro şi alte economii avansate se confruntă cu ‘riscul unei perioade îndelungate cu inflaţie scăzută, care trebuie rezolvată prin măsuri neconvenţionale de politică monetară’, a avertizat, luni, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmit Xinhua şi Wall Street Journal.

* Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 2% de la 1 aprilie, urmând ca, până la finele anului, să aibă loc alte două scumpiri, de câte 3%, la 1 iulie şi, respectiv, 1 octombrie, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

* Producţia de energie electrică a României din surse regenerabile ar putea creşte în acest an la 9-10 TWh, faţă de 6,3 TWh, cât a fost anul trecut, a declarat, luni, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

* Construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu va demara la sfârşitul anului 2015 cu două tronsoane mari, respectiv pe ruta Piteşti-Curtea de Argeş-Râmnicu Vâlcea şi Sibiu-Boiţa, a declarat, luni, la postul public de televiziune, ministrul Transporturilor, Dan Șova.

* Contractul semnat între Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/ şi Impregilo Group pentru realizarea segmentului de autostradă Orăştie-Sibiu (Lot 3) va fi reziliat în această săptămână pentru că era inacceptabil să plătim câteva milioane de euro în plus pe lucrări care nu se justificau, a anunţat, luni, la postul public de televiziune, ministrul Transporturilor, Dan Șova.

* Costul integrării Crimeei în Federaţia Rusă va fi de aproximativ 100 de miliarde de ruble (2,8 miliarde de dolari) pe an, a declarat, luni, ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, transmite Dow Jones Newswires.

* Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali s-au majorat în luna februarie 2014 cu 0,7% faţă de luna ianuarie 2014, până la nivelul de 216,548 miliarde lei, arată datele Băncii Naţionale a României /BNR/, publicate marţi.

* Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în luna februarie 2014 cu 0,2% (-0,5% în termeni reali) faţă de luna ianuarie 2014, până la nivelul de 218,344 miliarde lei, arată datele Băncii Naţionale a României /BNR/, publicate marţi.

* Băncile europene ar urma în acest an să vândă împrumuturi care nu mai fac parte din afacerile lor de bază în valoare de 80 miliarde de euro, în vederea îndeplinirii cerinţelor privind capitalul, stabilite de Banca Central Europeană, şi a intensificării procesului de vânzare a activelor ‘non-core’ (care nu reprezintă afacerile de bază ale grupului), estimate la 2.400 miliarde de euro (3.300 miliarde de dolari), transmit Bloomberg şi Reuters.

* Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15 — 64 ani) a fost, în România, de 59,5% în trimestrul IV din 2013, cu 1,5 puncte procentuale mai mică faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior, iar rata şomajului a atins 7,2%, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică, date marţi publicităţii.

* Guvernul are obligaţia să încurajeze sectorul IT&C din România, iar pentru Agenda Digitală 2020 am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minimă de alocare financiară pentru acest segment să fie de 850 milioane de euro, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională.

* Scăderea de trei ori a tarifelor de interconectare între operatorii de telefonie fixă şi mobilă din România începând cu 1 aprilie 2014 va permite intrarea pe piaţă a noi operatori virtuali, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.

* Banca Naţională a României /BNR/ şi-a anulat peste 1.000 de acte normative în ultimii patru ani, considerând că această ‘puzderie’ de acte normative este pro-ciclică cu criza care s-a desfăşurat în România, a declarat marţi Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, la un forum pe tema fondurilor europene.

* Ministerul Transporturilor are intenţia să dea Primăriei Constanţa încă 13% din acţiunile Portului Constanţa şi să scoată pe Bursă 14%, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Dan Șova.

„În acest moment, Ministerul Transporturilor are 60%, Primăria Constanţa 20% şi Fondul Proprietatea 20%. Intenţia noastră este să dăm încă 13% Primăriei Constanţa şi să scoatem pe Bursă 14%. În acest fel vom avea un echilibru perfect între autoritatea centrală şi autoritatea locală, adică Ministerul Transporturilor va avea 33%, Primăria Constanţa va avea 33%, asigurând în acest fel egala reprezentare a intereselor centrale şi locale în Portul Constanţa, 34% ajungând în sferă privată”, a spus Șova.

* România va beneficia de o alocare financiară de aproximativ un miliard de euro în perioada 2014-2020, din partea Uniunii Europene /UE/, pentru măsuri privind prevenirea riscului de sărăcie şi a excluziunii sociale, a declarat marţi ministrul Muncii, Rovana Plumb, la un forum pe tema fondurilor europene.

Autorităţile au identificat ca nevoie de finanţare în acest domeniu al asistenţei sociale o sumă totală de aproximativ două miliarde euro, a precizat Plumb.

* Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a declarat, marţi, că nu este de acord cu semnarea ordinului de majorare a tarifului de călătorie cu metroul, înainte de a face o verificare a situaţiei financiare a Metrorex, pentru că nu vrea să acopere găurile financiare ale Metrorex din creşterea tarifului de călătorie.

* Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să cumpere credite şi alte active de la bănci pentru a stimula economia zonei euro, a declarat marţi preşedintele Băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, declaraţie care reprezintă o modificare radicală a punctului de vedere al oficialilor Bundesbank faţă de programele de relaxare cantitativă, transmite Reuters.

* Ucraina negociază cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari, a declarat marţi ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, transmite Reuters.

* Creşterea accizei la bere în 2013 se estimează că a condus la o diminuare cu 155 de milioane de lei a încasărilor bugetare din acciză şi TVA pentru bere, comparativ cu varianta în care acciza s-ar fi menţinut la nivelul anului 2012, a afirmat, marţi, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu, citând o analiză efectuată în acest sens de compania de consultanţă A.T. Kearney.

* România trebuie să aibă o piaţă care să ofere soluţii tehnologice pentru protecţia mediului în vederea atingerii standardelor europene în acest domeniu, a declarat, miercuri, în deschiderea celei de-a 21-a ediţii a Romenvirotec, de la Romexpo, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.

* Un număr de 30 de proiecte regionale privind amenajarea de depozite conforme de deşeuri şi închiderea celor vechi sunt în derulare la ora actuală, iar procedurile de infringement existente pe câteva administraţii locale sunt incluse în programe investiţionale şi urmează să fie rezolvate, a declarat, miercuri, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.

* România ocupă locul 40 din 160 de state la performanţa logistică, faţă de locul 54 în 2012, potrivit unui raport al Băncii Mondiale publicat marţi.

Publicat odată la doi ani, începând din 2007, acest raport clasifică statele din întreaga lume după mai multe criterii precum calitatea infrastructurii sau durata livrărilor. Potrivit ediţiei din 2014, Germania are cea mai bună performanţă logistică, iar Somalia are cel mai slab scor din lume.

* Fondul de Compensare a Investitorilor va interveni pentru despăgubirea clienţilor Harinvest, în limita unui plafon maxim de 20.000 de euro, potrivit unei hotărâri a Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

* Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, miercuri, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, iar statul va avea la dispoziţie o sumă suplimentară de aproximativ 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST), potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a instituţiei financiare internaţionale. Cele două evaluări au fost realizate la Bucureşti în luna ianuarie a acestui an de către misiunea FMI condusă de Andrea Schaechter.

* Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor înregistrată în luna februarie 2014 se cifrează la circa 13,457 miliarde de lei, cu aproape 2% peste cea raportată în ianuarie, în timp ce restanţele la creditele în valută se ridică la 20,424 miliarde lei (echivalent), în creştere cu 1,25%, conform unui raport al Băncii Naţionale a României /BNR/, publicat miercuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata