Retrospectiva economică (săptămâna 24 februarie – 2 martie 2014)

Reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu şi implicaţiile economice prin schimbarea structurii guvernamentale sunt câteva din evenimentele care au ţinut capul de afiş în săptămâna care s-a încheiat duminică, 2 martie.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care se încheie duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 3 – 9 martie.

* Compania Hidroelectrica s-a reîntors în insolvenţă, în urma admiterii, de către Curtea de Apel Bucureşti, a unor recursuri ale ‘băieţilor deştepţi’, a declarat marţi Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA.

‘Hidroelectrica s-a întors în insolvenţă în urma unei pronunţări de către Curtea de Apel Bucureşti a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunţare fusese amânată pentru astăzi (marţi n.r). În principal ele sunt cunoscute publicului ca recursurile ‘băieţilor deştepţi’ la hotărârea de închidere a procedurii. Judecătorul sindic al Tribunalului Bucureşti închisese procedura, Hidroelectrica ieşise din procedura insolvenţei, era liberă să implementeze management profesionist, era liberă să se dezvolte, era liberă să investească, era liberă să se listeze pe bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra’, a explicat Vulpescu, la Digi24.

* Departamentul pentru Energie mai dispune de o cale de atac extraordinară împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de reintrare în insolvenţă a companiei Hidroelectrica, a declarat, miercuri, şeful Direcţiei de Privatizare din cadrul instituţiei, Gabriel Dumitraşcu, într-o conferinţă de profil.

* Marius Ştefan Vintilă şi-a prezentat demisia din funcţia de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, informează, joi, un comunicat al Ministerului Economiei.

* Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, va prelua atribuţiile lui Dan Radu Ruşanu, care a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA.

‘Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de decizia DNA de reţinere a domnului Dan Radu Ruşanu, preşedinte ASF. Precizăm că nu interpretăm şi nu comentăm în vreun fel decizia DNA, instituţie a statului român care are datoria să îşi îndeplinească atribuţiile integral. În următoarea perioadă, atribuţiile domnului Dan Radu Ruşanu vor fi preluate de către domnul Daniel Dăianu – prim-vicepreşedinte ASF”, se arată într-un comunicat al ASF.

* Schimbarea structurii guvernamentale permite Guvernului rezultat în urma unei noi majorităţi parlamentare să schimbe Strategia fiscal-bugetară stabilită de vechiul Executiv, a declarat,preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în contextul destrămării alianţei de guvernare şi al negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.

‘Lucrurile sunt destul de clar stipulate în Legea Responsabilităţii Fiscale: Atunci când se modifică structura guvernamentală există o aşa-numită clauză de exonerare. Adică, în momentul în care ai o altă majoritate politică, respectiv un alt Guvern, acesta poate să spună – rămânem în aceeaşi strategie fiscal – bugetară pe care şi-a asumat-o Guvernul anterior sau o schimbăm. Rămâne de văzut ce va decide noul Guvern. Practic, conform legii, există posibilitatea ca politicile economice din programul de guvernare anterior să fie schimbate’, a explicat Ionuţ Dumitru.

* Sindicaliştii afiliaţi la Blocul Naţional Sindical (BNS) vor începe luna martie cu acţiuni de protest organizate la nivel naţional, conform deciziei luate în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, organizat în data de 25 februarie 2014.

,,În cursul zilei de marţi, BNS va face publice informaţiile legate de primul protest, programat chiar în prima decadă a lunii martie. Decizia luată de delegaţii la Consiliul BNS a fost generată de o serie de probleme grave ce afectează sectoare-cheie ale economiei. Protestele au ca scop să readucă în atenţia clasei politice şi a guvernanţilor subiectele cu adevărat importante şi să determine autorităţile să ia măsuri în regim de urgenţă pentru soluţionarea acestora’, se arată într-un comunicat al BNS, remis joi.

* România va livra în luna aprilie, în China, primele bovine vii din rasa bălţata românească, pe un contract încheiat pe 15.000 de capete, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

„În luna aprilie o să livrăm către China primele bovine vii din bălţata românească, de la o fermă din Braşov. Ei au un contract pe 15.000 de capete, dar nu le trimitem pe toate odată. Ei sunt interesaţi şi de fermele locale de reproducţie şi de fabricile de lapte praf. Vor mai mult să investească în noi capacităţi şi să înfiinţeze noi ferme. Suntem în discuţii destul de avansate cu chinezii, mai ales că ministrul Agriculturii din China va veni la începutul lunii aprilie în România”, a spus Botănoiu.

* România a înregistrat un excedent de 301,1 milioane euro în comerţul cu produse agroalimentare, în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de un deficit de 650 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2012, iar anul 2013 se va încheia în mod sigur pe plus în ceea ce priveşte balanţa comercială din sector, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

* România va trimite Comisiei Europene propunerea pentru noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) până la finalul primului semestru, în iunie, după ce va fi prezentat şi discutat la nivelul întregii ţări, a declarat, miercuri, şeful Direcţiei Politici Agricole şi Strategii din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir.

* Taxa pe construcţiile speciale care va fi plătită de către distribuitorii de energie şi gaze naturale nu se va regăsi în tarifele finale din 2014, întrucât Autoritatea de Reglementare a stabilit deja tarifele pentru acest an, au declarat, marţi, mai mulţi directori din companiile energetice, prezenţi la o conferinţă de profil.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ a solicitat acţionarilor companiei Astra să înceteze demersurile de defăimare, care pot periclita demersul perfect legal de salvare a societăţii de asigurări prin procedura de redresare financiară, se arată într-un comunicat al ASF remis marţi .

ASF susţine că a respectat toate prevederile legale care impuneau deschiderea procedurii de administrare specială pentru societatea Astra şi că o acţiune diferită a ASF ar fi însemnat încălcarea legii pentru care supraveghetorul naţional a fost înfiinţat şi o tolerare a neregulilor constatate, iar scopul instituirii procedurii de redresare financiară şi dorinţa ASF sunt de înlăturare a neregulilor constatate şi de salvare a societăţii.

* Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ ar putea introduce un plafon de 10.000 de lei la tranzacţiile cu imobile şi autovehicule plătite în numerar, la fel ca în cazul tranzacţiilor între persoane fizice, sau chiar de 50.000 de lei pentru bunuri imobile, a declarat, joi, secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.

* Activitatea unui număr de 187 de furnizori de comunicaţii electronice a fost suspendată temporar din cauza neîndeplinirii obligaţiilor de transmitere către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ a datelor statistice aferente primului semestru al anului 2013, a anunţat, joi, arbitrul pieţei telecom din România.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunţă că va recurge la înregistrarea din oficiu în scopuri de TVA a persoanelor impozabile a căror cifra de afaceri a depăşit 220.000 lei şi nu au solicitat înregistrarea, potrivit unui comunicat al instituţiei remis, joi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata