Retrospectivă economică (săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie 2014

România s-a aflat în această săptămână sub Coduri meteo de vreme rea, principalele ştiri difuzate având legătură cu acest subiect. Este vorba despre consumul record de gaze naturale consemnat vineri, majorarea semnificativă a importurilor de gaze dar şi de controlul demarat de Departamentul pentru Energie şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la distribuitorii de energie.

 Pe de altă parte, termenul până la care investitorii interesaţi să cumpere combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost decalat la 28 martie iar consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment şi Morgan Stanley & Co. International plc. a fost selectat pentru a intermedia listarea la bursă a Hidroelectrica.

Pe Extern, subiectul săptămânii este încheierea mandatului de patru ani al lui Ben Bernanke în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale americane şi înlocuirea sa de către Janet Yellen, aceasta devenind astfel prima femeie care se va afla în fruntea Băncii Centrale a SUA. Totodată, Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat că intenţionează să reducă ritmul achiziţionării de obligaţiuni pentru a doua lună consecutiv.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care se încheie duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 3 – 9 februarie.

* Consumul de gaze la nivel naţional a atins vineri, 31 ianuarie, cel mai mare nivel din ultimii doi ani, respectiv 67 de milioane de metru cubi, cu 35% mai mult decât într-o zi normală de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute, au declarat vineri, surse din cadrul Transgaz.

În mod normal, la nivel naţional se consumă circa 50 de milioane de metri cubi într-o zi de iarnă.

Recordul absolut al consumului de gaze s-a înregistrat la începutul lunii februarie 2012, când la nivel naţional s-au utilizat 72 de milioane de metri cubi pe zi.

* Importurile de gaze s-au triplat în aceste zile, faţă de o perioadă normală de iarnă, pentru ca alimentarea cu gaze a populaţiei şi a industriei să fie echilibrată, iar Dispeceratul de gaze este în prezent în alertă, au declarat, miercuri, surse din cadrul Dispeceratului.

‘Momentan suntem în alertă şi încercăm să menţinem sistemul în echilibru. Avem tot timpul harta în faţă şi urmărim presiunile. În acest moment (ora 11.30 – n.r.) nu sunt probleme în alimentare nicăieri în ţară, întrucât reuşim să dirijăm gazele din zonele unde este un mic exces spre cele unde avem deficit’, au spus sursele menţionate.

* Departamentul pentru Energie şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au început un control la distribuitorii de energie, după ce peste 400 de posturi de transformare au rămas fără curent ca urmare a liniilor avariate de ninsori şi viscol, au declarat  surse din Departamentul pentru Energie.

‘Peste 400 de staţii de transformare au rămas nealimentate zilele trecute, după ce liniile au căzut, ceea ce nu este normal, chiar şi în condiţii de vreme severă, viscol şi ninsori. Am demarat o anchetă să vedem ce investiţii s-au făcut în reţelele de distribuţie, inclusiv din punctul de vedere al calităţii acestor investiţii’, au spus sursele citate.

* Aprovizionarea magazinelor cu produse proaspete este deficitară în zonele în care au fost Coduri portocalii şi roşii de vreme rea, a declarat, vineri,Delia Nica, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România /AMRCR/.

„Mai ales în zonele unde au fost Coduri portocalii şi roşii sunt probleme foarte mari în aprovizionare. Au rămas conservele. Legumele, fructele nu au avut cum să ajungă, carnea de pasăre nu a avut cum să ajungă, la fel laptele a rămas doar UHT. Sunt probleme foarte mari pe zonele afectate de viscol. Pentru că drumurile au fost blocate, închise, camioanele au fost trase pe dreapta, nu au putut să vină să facă aprovizionare nici la depozite ca să putem să trimitem noi mai departe şi nici din ce aveam stocuri nu am putut să trimitem în zonele respective pentru că transportatorii nu ne puneau la dispoziţie mijloace de transport de frică să nu rămână blocaţi acolo. Am rămas cu un stoc care ajunge 2-3 zile, dar la tot ceea ce înseamnă marfă proaspătă, adică acolo unde facem aprovizionare în fiecare zi suntem deficitari, suntem la 60% din capacitatea de funcţionare”, a declarat Delia Nica.

* Pierderile pentru întreaga economie naţională ar putea depăşi 300 milioane de euro, în intervalul 25 ianuarie – 1 februarie, din cauza blocajelor recente ale transportatorilor rutieri, a declarat  Florinel Andrei, secretarul general al Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI).

* Deficitul bugetului general consolidat s-a cifrat, anul trecut, la 15,77 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

‘Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013 s-a încheiat cu un deficit de 15,77 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită, de 15,90 miliarde lei (2,5% din PIB), ca obiectiv al politicii bugetare pe acest an şi aprobată la ultima rectificare bugetară’, precizează MFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata