Retrospectiva economică (săptămâna 29 septembrie – 5 octombrie 2014)

Declarațiile și precizările ministrului Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu făcute într-un interviu acordat AGERPRES, referitoare la rectificarea bugetară, aprobată recent de Guvern, o serie de date referitoare la colectarea principalelor venituri bugetare în primele nouă luni, date despre următoarea evaluare oficială a acordului cu România de către Misiunea Fondului Monetar Internațional, părerile guvernatorului BNR despre conversia creditelor, precum și aprecierile acestuia legate de reducerea CAS, prognozele BNR privind inflația sunt câteva dintre cele mai importante subiecte economice ale săptămânii recent încheiate .

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 6 — 12 octombrie 2014.

* „Redevențele sunt un mod de taxare a resurselor naturale. Ceea ce facem acum este să regândim un pic modul de taxare a resurselor naturale și asta având în vedere în primul rând că faptul că nu vrem să descurajăm investițiile în acest domeniu. Avem anumite resurse naturale care se reduc, cele convenționale, și cele neconvenționale sunt viitorul. Deci trebuie să facem în așa fel încât modul de taxare să nu descurajeze exploatarea și explorarea noilor tipuri de resurse, am avut discuții și cu FMI, cu o echipă tehnică, am avut discuții și cu experți internaționali, lucrăm la un raport acum împreună cu specialiști. În momentul în care vom avea un raport gata, îl vom dezbate și public și sper să avem un nou mod de taxare a resurselor naturale începând cu 2015”, spune ministrului Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, în interviul acordat AGERPRES.

* Aplicarea legii privind conversia creditelor în valută ale populației la cursul istoric ar determina scăderea monedei naționale cu 20% și ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile încasate, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 — 10 miliarde de euro, a declarat vineri Tomas Spurny, președintele executiv al Băncii Comercial Române.

* Conversia creditelor din valută în lei trebuie făcută pe bază de negociere între părțile contractante, pentru că, în cazul în care se decide, la nivel legislativ, să se realizeze la cursul din momentul contractării creditului, trebuie să se stabilească și cine suportă pierderile — bugetul, un fond de garantare sau clienții din depozitele lor, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Conversia se poate face și în prezent, pe bază voluntară, la cursul din ziua în care se face conversia. Dacă cineva dorește să se facă la curs istoric trebuie să se stabilească și cine acoperă diferența, dacă se acoperă de la buget, dintr-un fond de garantare, din depozitele clienților, Doamne Ferește!!!”, a spus Isărescu.

* Reducerea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale nu trebuie însoțită de impozite suplimentare, însă o contrabalansare a acestei măsuri cu o impozitare suplimentară a activelor imobiliare nefolosite nu va avea un efect negativ asupra economiei, consideră guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
Acesta a atras atenția că doar reducerea CAS nu va duce la crearea de noi locuri de muncă, ci ar trebui ca măsura să fie inclusă într-un pachet de măsuri dedicat stimulării activității economice.

„Măsura trebuie înglobată într-un pachet de măsuri pentru stimularea activității economice, dar în niciun caz însoțită de impozite suplimentare, pentru că nu acesta este scopul”, a spus, marți, guvernatorul BNR, într-o conferință de presă.

* Eliminarea dublei impozitări pe toate tranzacțiile dintre membri și cooperativă va ajuta bugetul de stat pentru că va aduce un rulaj, dar și o fiscalizare mult mai mare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, la un eveniment de profil organizat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în Creta, pentru prezentarea unor proiecte de bună practică finanțate din fonduri europene.

* România este din ce în ce mai credibilă în fața investitorilor internaționali, susține Cristian Socol, consilier al prim-ministrului, care menționează ultimul raport Standard & Poors — ‘S&P Capital IQ Sovereign Debt Report Q2 2014’.
„Ultimul Raport Standard & Poors S&P Capital IQ Sovereign Debt Report Q2 2014 arată că România (cu 9,3% risc de default) este azi mai credibilă pe piețele internaționale decât Grecia (34,2% risc), Cipru (29,6%), Croația (16,4%), Portugalia (13,8%), Ungaria (11,2%) și Bulgaria (9,9%). Efect al consolidării macroeconomice sustenabile, România are în prezent un risc de țară de trei ori mai mic decât în 2011 și la jumătate față de mai 2012. În Q2 2014 față de Q1 2014, riscul de default al României a scăzut de la 11,6% la 9,3%”, a spus Cristian Socol, într-o declarație transmisă vineri .

* Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat reducerea capitalului social subscris al Fondului Proprietatea, de la 12,861 miliarde de lei la 11,815 miliarde de lei, ca urmare a anulării unui număr de peste 1,1 miliarde de acțiuni proprii dobândite de FP în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare derulat în 2013.

* Rata combinată a daunelor pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto /RCA/ în România a fost, în 2013, printre cele mai mari din Europa — de 130,8%, arată o analiză a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare /UNSAR/.

* Transelectrica, operatorul național de transport și sistem în sectorul energiei electrice, a semnat un contract de retehnologizare a stației electrice de transformare 400/220/110/20 kV Bradu pentru suma de 29,38 milioane de euro, fără TVA, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni, Bursei de Valori București.

* Consumul național final de energie primară va ajunge, până în anul 2020, la 31,9 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creștere cu 40,5% față de anul de referință 2010, se arată în Planul național de acțiune în domeniul eficienței energetice, publicat pe site-ul Departamentului pentru Energie.

* Operatorii economici din sistemul energetic aflați sub autoritatea Departamentului pentru Energie înregistrau arierate de peste 1,2 miliarde de lei la finele anului trecut, potrivit Raportului privind evoluția și performanța activității de acționariat la regiile autonome și societățile aflate sub autoritatea Departamentului pentru Energie în anul 2013.

* Înmatriculările de autoturisme second-hand în România au scăzut, în primele opt luni ale anului, cu 5,65% până la 139.244 de unități, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, când numărul acestora era de 147.581 unități, arată statistica Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/.

* Gazprom Neft se așteaptă la o creștere de 20% a profitului și de peste 5% a producției de țiței până la sfârșitul anului, a afirmat luni directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite RIA Novosti.

* Unele bănci care operează în Ungaria vor trebui să-și majoreze capitalul cu sute de milioane de euro fiecare, după stabilirea despăgubirilor pentru modificările unilaterale ale contractelor considerate incorecte din cauza utilizării unui curs de schimb dezavantajos pentru clienți, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul ungar al Economiei, Gabor Orban, la summitul dedicat investițiilor în Europa de Est, organizat de Reuters.

* Cele cinci țări riverane Mării Caspice (Rusia, Iran, Kazahstan, Azerbaidjan și Turkmenistan) au convenit, la summitul desfășurat luni în orașul rus Astrahan, să interzică prezența militară a statelor terțe în regiune, dar au amânat semnarea Convenției privind statutul juridic al mării, consemnează agenția EFE.

* Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat vineri, într-o conferință de presă susținută la Reșița, că reducerile cantităților de gaz pe care Gazprom le livrează către România sunt mici șicane în relația Federației Ruse cu Uniunea Europeană.
Ministrul a afirmat că România este una din puținele țări din Uniunea Europeană care nu ar suferi în cazul unei sistări totale a furnizării de gaz metan, datorită stocurilor deja efectuate, dar și a celor care se adaugă zilnic din producția internă.

* Fondul European de Investiții (EIF) alocă peste două milioane de euro pentru sprijinirea unui număr de peste 250 de microîntreprinderi din România, informează, vineri, EIF.

* Veniturile bugetare colectate în primele nouă luni din 2014 au totalizat 135,988 miliarde lei, în creștere cu 7,36 miliarde lei (5,7%) comparativ cu perioada similară din 2013, a precizat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

* Rezervele valutare la Banca Națională a României au crescut, în septembrie 2014, cu 186 de milioane de euro, până la 31,061 miliarde de euro, față de 30,875 miliarde de euro la 31 august 2014, potrivit datelor publicate miercuri de BNR.

* Consolidarea sectorului bancar din Europa este inevitabilă și ar putea fi parțial impulsionată de actuala verificare a calității activelor băncilor europene, a afirmat, marți, președintele și director general al Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, într-un interviu acordat Reuters.

* Discuțiile autorităților române cu Comisia Europeană /CE/ pe marginea unui deficit bugetar suplimentar de 0,2% din Produsul Intern Brut /PIB/ pentru cheltuieli militare nu au fost încă finalizate, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Ioana Petrescu. ‘Încă discutăm cu Comisia Europeană pentru a aplica acea regulă care spune că anumite cheltuieli care sunt excepționale și nu au fost prevăzute se pot pune peste deficitul structural’, a declarat marți ministrul Finanțelor Publice, la finalul ședinței de Guvern.

* Inflația anuală va depăși anul acesta 1% în septembrie, din cauza inflației foarte scăzute din septembrie 2013, generată de scăderea TVA la pâine și produsele din panificație, dar rămâne încă mult sub prognoza BNR de la începutul anului, de 3,5%, și chiar sub prognoza din această vară, de 2,2% pentru finalul anului 2014, susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

* Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, marți, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 3% pe an, de la 3,25%, începând cu data de 1 octombrie 2014, dar și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituțiilor de credit la 10%, de la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014, se arată într-un comunicat al BNR. Pe de altă parte, BNR a decis menținerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la 16%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata