Retrospectiva economică (săptămâna 30 iunie – 6 iulie 2014)

* Gazprom a majorat, în primul semestru din 2014, cu 2,8% exporturile către Europa, la 82,88 miliarde de metri cubi de gaze naturale, comparativ cu perioada similară din 2013, a anunţat marţi compania rusă, transmite Reuters.
‘Aceste date arată clar că în continuare clienţii noştri străini aleg gazul rusesc’, a declarat şeful companiei, Alexei Miller.
De asemenea, Gazprom a anunţat că fluxul de gaze naturale ruseşti destinate Europei via Ucraina este stabil, în pofida disputei pe tema preţului gazelor naturale între Moscova şi Kiev.

* Vodafone a inaugurat, miercuri, la Bucureşti, un centru regional de servicii, investiţie de 6,25 milioane de euro, care va deservi mai multe divizii ale operatorului de telefonie mobilă din Marea Britanie, Germania, Spania, Italia şi Irlanda.
Potrivit reprezentanţilor companiei, în noul centru lucrează deja peste 100 de angajaţi, iar până la sfârşitul anului numărul acestora ar urma să ajungă la 750.

* Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în urcare datele referitoare la creşterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, de la 3,8% la 3,9%, comparativ cu perioada similară din 2013, precum şi cele raportate la ultimul trimestru al anului trecut, de la 0,1% la 0,2%, potrivit datelor publicate miercuri de INS.
Produsul intern brut — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 161,159 miliarde lei preţuri curente, în creştere — în termeni reali — cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4,0% faţă de trimestrul I 2013. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere — în termeni reali — cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013.

* Cazul atipic de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) depistat la o carcasă de bovină din România nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populaţiei, însă autorităţile veterinare au luat absolut toate măsurile ca şi în cazul bolilor transmisibile clasice, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

* Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a interzis importurile de bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de ‘encefalopatie spongiformă bovină’ (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune, transmite ITAR-TASS.
Conform comunicatului Rosselkhoznadzor publicat marţi seara, interdicţia se aplică şi la proteinele procesate de origine animală, la hrana animalelor provenită din astfel de proteine, la făina de carne şi la resturile din oase.

* România ocupă locul 30 la nivel mondial în privinţa consumului de cafea, cu 0,5 ceşti pe zi pe cap de locuitor, în fruntea clasamentului aflându-se Olanda, cu 2,4 ceşti pe zi, Finlanda, cu 1,8 ceşti pe zi şi Suedia, cu 1,3 ceşti pe zi, conform datelor furnizate de Asociaţia Română a Cafelei.
Consumul anual de cafea în România este încă scăzut faţă de multe ţări din lume, de numai 2,3 kilograme pe cap de locuitor (conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Cafelei), faţă de 7,96 kg în Austria sau 6,95 kg în Germania. Și în estul Europei consumul este mai mare decât la noi în ţară, în Polonia acesta fiind de 3,19 kg pe cap de locuitor, iar în Bulgaria de 2,9 kg.

* Grecia şi România s-au situat în mai pe primele locuri în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor producţiei industriale, comparativ cu perioada similară din2013, în condiţiile în care indicatorul a scăzut cu 1% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, arată datele publicate miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat).
Singurele creşteri de preţuri la producţia industrială au fost înregistrate în Grecia (1,1%), România (0,8%), Suedia (0,7%), Estonia şi Irlanda (ambele cu 0,5%), iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Belgia şi Lituania (ambele cu minus 4,8%), Cipru (minus 4,3%) şi Slovacia (minus 3,7%).

* Fermierii care exploatează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile menajere vegetale rezultate după recoltarea culturilor, în caz contrar aceştia fiind pasibili de amenzi, atenţionează, miercuri, într-un comunicat de presă, Agenţia pentru Protecţia Mediului /APM/ Ilfov.

Conform prevederilor legale, deţinătorii legali de terenuri ‘nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

În caz contrar, sancţiunile aplicate se încadrează între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice, şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice, conform OUG 195/2005.

* Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a premiat miercuri câştigătorii primei sesiuni a concursului educaţional de tranzacţionare online BVB Invest Quest, o competiţie virtuală desfăşurată în perioada 14 aprilie — 13 iunie, cu condiţii de tranzacţionare similare celor din piaţa bursieră reală.

Numărul participanţilor a fost de 980, iar câştigătoarea concursului a obţinut un randament impresionant, de 25 % în două luni, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, cu ocazia deschiderii oficiale a şedinţei de tranzacţionare la BVB de către câştigătorii concursului.

*Transelectrica, operatorul naţional de transport şi sistem, are în plan derularea unor investiţii de peste 5,5 miliarde de lei în perioada 2014-2023, potrivit Planului de dezvoltare a reţelei electrice de transport pe 10 ani, aprobat în şedinţa din 1 iulie a Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

*România a atins un nivel de absorbţie a fondurilor europene de aproximativ 34%, în 2013, sumele decontate de Comisia Europeană ajungând la 2,88 miliarde euro, faţă de întreaga perioadă cuprinsă între anii 2007 şi 2012, când a fost atrasă o sumă de 2,2 miliarde euro, arată un studiu KPMG privind rata de absorbţie a Fondurilor Structurale şi de Coeziune ale Uniunii Europene realizat în ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE).

*Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal, care prevede reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

*Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va contribui la crearea de noi locuri de muncă, a declarat miercuri Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, care a salutat, totodată, votul dat de Camera Deputaţilor pe această lege.

*Rentierii agricoli au primit prima tranşă din renta viageră aferentă anului 2013, suma totală plătită depăşind 11 milioane de lei, a anunţat, miercuri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

*Agenţia de evaluare Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul ProCredit Bank România, de la BB+ la BBB-, potrivit unui comunicat al băncii.

*Premierul francez Manuel Valls a afirmat că doreşte ca Banca Central Europeană să achiziţioneze active pentru a sprijini economiile din zona euro şi pentru a deprecia euro, transmite Dow Jones Newswires.

*Loteria Română a acordat, în primele şase luni ale acestui an, 1.826.146 de premii, în valoare totală de aproximativ 33 milioane de euro.

*Cele aproximativ 14 miliarde dispozitive electronice conectate la Internet, existente în prezent la nivel mondial, risipesc anual energie electrică în valoare de circa 80 de miliarde de dolari din cauza unor tehnologii ineficiente, iar problema se va agrava până în 2020, când electricitatea risipită de aceste dispozitive se va ridica la 120 de miliarde de dolari pe an, se arată într-un studiu publicat miercuri de Agenţia Internaţională a Energiei, transmite AFP.

*Camera Deputaţilor a aprobat miercuri proiectul de act normativ care prevede că orice persoană care cumpără o cartelă pre-plătită trebuie să pună la dispoziţia vânzătorului numai datele de identificare din buletin sau pe cele din paşaport ori din permisul de conducere.

*Noua investiţie în România, de 6,25 milioane de euro, a Vodafone într-un nou Centru regional de servicii nu a fost condiţionată de primirea unui ajutor de stat, a declarat, miercuri, Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România.

*Un angajat pierde zilnic în jur de 1,7 ore (dintr-un program de lucru de 8,5 ore) pe Internet, ziua preferată pentru activităţi extra-job fiind vineri, iar intervalul orar este 15,00-17,00, conform unui studiu efectuat de specialiştii în HR de la WorkTack.

* Un număr de 9.897 de tichete au fost rezervate, până în prezent, în Programul ‘Rabla’ din acest an, echivalentul a circa 60% din totalul alocat, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Potrivit ministrului, în acest an, vânzările de maşini noi au crescut în România cu 4% faţă de datele centralizate în anul anterior.

* Programul Naţional de Stimulare şi Înnoire a Parcului Auto Naţional /Programul Rabla/ va continua şi în 2015 şi ar putea avea o structură diferită faţă de ediţia din acest an, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
‘Programul ‘Rabla’ va exista şi în 2015. Va fi un program care poate va diferi de structura actuală. Am deschis un dialog în acest sens, în luna mai, cu Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România /APIA/, care şi-a exprimat punctul de vedere, de a fi creativi şi de a veni până în toamnă cu un program care să poată să fie şi mai bun’, a spus Korodi.

* Costul muncii în industria auto din România, luând în calcul cheltuielile suportate de angajator după reducerea contribuţiilor sociale /CAS/ cu 5 puncte procentuale, va fi de 4,7 euro/oră, a precizat preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România /ACAROM/, Constantin Stroe, la o reuniune de afaceri cu companii de profil din Franţa, care se desfăşoară joi la Bucureşti.
Costurile în România sunt mult mai mici comparativ cu Germania, unde sunt de peste 30 de euro/oră, şi ar reprezenta un avantaj competitiv pentru România în încercarea de a atrage noi investiţii în domeniul auto.

* Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 10,3% în luna mai, comparativ cu perioada similară din 2013, aceasta fiind a doua mare creştere înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene după Luxemburg (16,7%), arată datele prezentate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În zona euro, comerţul cu amănuntul a urcat cu 0,7%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 1,2%. Comerţul cu amănuntul în UE a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 2,1%, iar vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 0,4%.

* Piaţa neagră a ţigaretelor din România a înregistrat un nivel de 16,1%, în mai 2014, faţă de 15,8% în martie şi aproximativ 14%, la finele lui 2013, pierderile la bugetul de stat depăşind 70 de milioane de euro, conform datelor companiei de cercetare Novel Research, citate de reprezentanţii grupului JTI.

* Peste 53% din ajutorul de stat acordat de România în perioada 2007 — 2013 a fost direcţionat către industria auto, dar acest lucru a meritat, pentru că exporturile industriei auto susţin producţia şi economia naţională şi au reprezentat 24% din valoarea exportului naţional în 2013, a declarat preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România /ACAROM/, Constantin Stroe, la o reuniune de afaceri cu companii de profil din Franţa, care se desfăşoară joi la Bucureşti.

* Acreditarea produselor şi serviciilor înseamnă asigurarea faptului că cetăţenii primesc produse de calitate, a declarat, joi, Fănel Iacobescu, preşedintele Asociaţiei de Acreditare din România (RENAR), prezent la conferinţa cu tema ‘Ziua Mondială a Acreditării’.
‘RENAR asigură, în acelaşi timp, monitorizarea pieţei şi acordul de conformitate al produselor şi serviciilor cu standardele naţionale şi internaţionale de calitate. Fără activitatea noastră, nu ar fi posibilă nici continuarea activităţilor economice din România’, a arătat Iacobescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata