Retrospectiva economică (săptămâna 5-11 mai 2014)

 

Declarațiile guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, după ce banca centrală a modificat în scădere, la 3,3%, prognoza de inflație pentru acest an, dar și anunțarea datei țintă pentru aderarea României la zona euro – 1 ianuarie 2019, au reprezentat cele mai comentate teme economice ale săptămânii care s-a încheiat duminica, 11 mai.

În plan extern, un număr de 11 state din Uniunea Europeană au convenit să introducă o taxă pe tranzacțiile financiare, iar Rusia a solicitat Ucrainei să plătească în avans, începând din luna iunie, pentru livrările de gaze naturale din cauza datoriilor în valoare de miliarde de dolar.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care s-a  încheiat duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 12 — 18 mai.

* Banca Națională a României prognozează o inflație de 3,3% pentru finalul acestui an și pentru finalul lui 2015, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Anterior, prognoza anunțată de BNR pentru finalul acestui an era de 3,5%.

* Guvernul a stabilit 1 ianuarie 2019 ca dată țintă pentru aderarea României la zona euro, a anunțat, marți, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a participat la reuniunea Consiliului ECOFIN și cea a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții, evenimente care s-au desfășurat la Bruxelles.

„În contextul discuției miniștrilor referitoare la situația economică din UE și prognoza de primăvară a Comisiei Europene, publicată în data de 5 mai a.c., ministrul Liviu Voinea a anunțat că, pe baza progreselor realizate în privința convergenței reale și nominale, a evoluției reformelor structurale și a perspectivelor solide de creștere economica, Guvernul României a stabilit 1 ianuarie 2019 ca data tinta pentru aderarea României la zona euro”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Finanțelor Publice pe site-ul propriu.

* Consiliul de Administrație /CA/ al Băncii Naționale a României /BNR/ a decis, marți, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an, a anunțat banca centrală, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în ședința din 6 mai 2014, CA al BNR a mai hotărât menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit și gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

* Schema de restructurare a creditelor populației ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, lucrând la forma finală a proiectului de ordonanță, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Probabil va intra în vigoare de la 1 iulie. Din câte știu eu, colega mea, doamna Petrescu, lucrează la forma finală a acestei Ordonanțe care va fi, la un moment dat, în perioada următoare, pe masa Guvernului și în dezbatere publică înainte de a ajunge pe masa Guvernului. (…) măsura ajută cel puțin un milion de oameni care au credite la bancă și sunt sub salariul mediu pe economie…”, a spus Voinea.

* Aproximativ 4.000 de sindicaliști din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Poșta Română /FSLPR/ au protestat, duminică dimineață, timp de două ore, în fața sediului Guvernului.

Protestatarii au solicitat, în principal, demiterea directorului general al Companiei Naționale ‘Poșta Română’ /CNPR/, Ion Smeeianu, și a directorului executiv, Rosita Alexe, dar și acordarea unei creșteri salariale egale cu echivalentul inflației, în sumă fixă, tuturor salariaților, începând cu data de 1 iunie.

* România va achita aproape integral, până la finele acestui an, împrumutul de la Fondul Monetar Internațional contractat în 2009, din care mare parte deja a fost plătit fără efecte și „lacrimi”, urmând ca în 2015 să rămână de rambursat în jur de un miliard de dolari, „un mizilic”, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Această țară a rambursat, fără ca vreunul dintre dumneavoastră se se fi simțit cum s-a simțit generația mea în anii ’80, aproape în întregime împrumutul de la FMI. Ieri (n.r. — luni) s-a făcut o plată mare de 700 de milioane de euro”, a explicat guvernatorul BNR, amintind de scepticismul celor care susțineau, în 2009, că România nu va putea plăti împrumutul de la FMI.

* Deutsche Bank a investit 10 milioane de euro într-un centru de tehnologie la București, inaugurat joi în prezența premierului Victor Ponta și a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Pentru centrul DB Global Technology, banca germană a accesat schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea investițiilor în tehnologie și va beneficia de o finanțare din partea statului român de 15,6 milioane euro, a precizat ministrul Liviu Voinea.

* Unitatea 1 a CNE Cernavodă a intrat în programul de oprire planificată, începând de vineri, 9 mai 2014, iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național a avut loc sâmbătă, 10 mai 2014, ora 00:00, a anunțat, joi, SN Nuclearelectrica SA.

Opririle planificate ale Unităților 1 și 2 CNE Cernavodă fac parte din programul de mentenanță și sunt realizate o dată la fiecare doi ani pentru fiecare Unitate.

* Un număr de 11 state din Uniunea Europeană au convenit să introducă o taxă pe tranzacțiile financiare, a anunțat marți ministrul austriac de Finanțe, Michael Spindelegger, transmite AFP.

Printre cele 11 țări care doresc introducerea taxei pe tranzacțiile financiare se numără Germania, Franța, Italia și Spania dar nu și Marea Britanie, țară care găzduiește cea mai mare piață financiară din Europa.

* Solvabilitatea și rezervele de lichiditate din sistemul bancar românesc ar trebui să atenueze impactul oricăror probleme care ar putea apărea de pe urma expunerii băncilor austriece și franceze pe Rusia și Ucraina, consideră guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, transmite Reuters.

Potrivit unei prezentări a guvernatorului băncii centrale postată pe site-ul instituției, niciuna din companiile rusești prezente pe piața din România nu este considerată ca fiind ‘de importanță sistemică’ iar ‘expunerea băncilor românești pe entități din Rusia și Ucraina este una neglijabilă’.

* Țara și-a văzut de treabă în ultimii doi ani, a rambursat datoriile, a făcut cea mai importantă corecție fiscală, după Grecia, acordurile au fost îndeplinite, însă condițiile de derulare a unei afaceri nu s-au îmbunătățit, iar corecțiile au afectat nivelul de trai al populației, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Mi se pare că a devenit chiar mai greu în ultima perioadă să faci afaceri în România”, a declarat guvernatorul BNR, din postura de acționar al unei companii ce produce vin. El s-a arătat indignat de nivelul ridicat al taxelor pe care o firmă trebuie să le suporte, însă a admis că „cineva trebuia să plătească” pentru evoluțiile pozitive din ultimii ani.

* Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a subestimat foarte mult impactul bugetar al neimpozitării profitului reinvestit, măsură care se va aplica din a doua jumătate a acestui an, a declarat, vineri, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, într-o conferință de specialitate.

În timp ce MFP a estimat o scădere a veniturilor de 500 — 600 milioane de lei, Consiliul Fiscal prevede un impact bugetar anual de cel puțin două miliarde de lei, respectiv 0,3 — 0,4% din PIB.

* Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a încheiat, în urmă cu câteva zile, un acord de prețuri de transfer cu o mare companie multinațională, primul acord de acest tip din ultimii șapte ani, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu.

Prețurile de transfer reprezintă o modalitate legală prin care companiile multinaționale evită anumite impozite. La nivel internațional există o practică uzuală prin care Fiscul se înțelege cu companiile multinaționale printr-un acord de prețuri pe o perioadă de 5 ani.

* Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să introducă în viitorul apropiat posibilitatea plății cu cardul a taxelor la Trezorerie, atât la ghișeu, cât și online, a declarat, vineri, într-o conferință, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu.

‘Suntem în discuții ca ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală n.r) să fie parte în ghiseul.ro, unde acum se plătesc doar taxele locale. De asemenea, suntem în discuții ca persoanele fizice să facă plăți cu cardul la Trezorerie, atât la ghișeu, cât și online’, a afirmat oficialul MFP.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară va intra într-un proces de realiniere și ajustare care să conducă la o integrare completă a instituției și la o eficientizare a operațiunilor, a spus, vineri, Mișu Negrițoiu, președintele Autorității.

„ASF, probabil ce așteptați mai mult, va intra într-un proces de realiniere și ajustare care să conducă la o integrare completă a instituției și la o eficientizare a operațiunilor, atât sub aspectul costurilor cât și sub aspectul comunicării cu piața și susținerii disciplinate și transparente a dezvoltării piețelor. Acest proiect de realiniere presupune continuarea integrării, dar avem în vedere ca prim nivel refacerea organigramei și pentru refacerea organigramei redefinirea atribuțiilor direcțiilor a departamentelor până la redefinirea pozițiilor de conducere și de execuție în cadrul Autorității”, a spus Negrițoiu.

* Transgaz, operatorul național de transport și sistem al gazelor, a propus ca, în luna mai, România să consume doar gaze din producția internă, fără să mai apeleze la importuri, potrivit unui document privind structura amestecului de gaze pentru luna mai, postat pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

ANRE a avizat însă o pondere a importurilor de 2% pentru populație și termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici și de 4% pentru consumatorii industriali.

* Noul Consiliu de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române — TAROM este format din șapte membri, doi rămași din vechea componență, respectiv Răzvan Filipescu și Dante Stein, iar alți cinci noi membri au fost numiți în Adunarea Generală a Acționarilor de marți.

Acționarii TAROM SA au decis schimbarea a patru din cei șase membri rămași în Consiliu de Administrație, iar unul dintre membri, Bogdan Speteanu, a renunțat, în martie, la această calitate.

* O echipă a Corpului de Control al Departamentului pentru Energie va analiza cheltuielile efectuate până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare și pompaj Tarnița-Lăpuștești, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, transmis, luni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata